Kritiky.cz > Recenze her > Post Mortem - zpátky do minulosti

Post Mortem - zpátky do minulosti

n200908071232 Post mortem
n200908071232 Post mortem
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Post MortemFrancouzsko-kanadská spo­leč­nost Microids nejed­nou pro­ká­za­la, že umí. Z rodi­ny kva­lit­ních adven­tur, kte­ré při­ved­la na svět, bych chtěl jme­no­vat - Road to India, Syberia (1,2), Post Mortem a Still Life(1,2). V této recen­zi se vám poku­sím před­sta­vit titul s latin­ským názvem Post Mortem, kde pood­ha­lí­me něco málo z minu­los­ti dědeč­ka Victorie ze Still Life.

 

 

 Příběh 

 Hra se ode­hrá­vá ve dva­cá­tých letech v Paříži. Jste býva­lý sou­kro­mý detek­tiv Gustav MacPherson, kte­rý zde po svém pří­jez­du z USA hle­dá klid a hod­lá se věno­vat malíř­ství. Zdánlivá idy­la kon­čí ve chví­li, kdy lehce šumi­vé ticho vaše­ho ate­li­é­ru naru­ší zazvo­ně­ní u dve­ří. Představí se jako Sophia Blake a vy, jak bude­te poslou­chat slo­va lynou­cí se z těch­to výraz­ných rudých úst jejich tma­vo­vla­sé ele­gant­ní maji­tel­ky, začne­te mít lehce vtí­ra­vý pocit, že od minu­los­ti se utéct nedá, ani zapo­me­nout - že svým způ­so­bem bude navždy určo­vat vaši budouc­nost. 

  Post MortemMladá Američanka tvr­dí, že o vás sly­še­la už ve Státech a pova­žu­je vás za nej­vhod­něj­ší­ho muže pro vyšet­řo­vá­ní ritu­ál­ní a bru­tál­ní vraž­dy své mlad­ší sest­ry se švagrem. Manželé byli zavraž­dě­ni ve svém hote­lo­vém poko­ji, kde byli poz­dě­ji obje­ve­ni se setnu­tý­mi hla­va­mi polo­že­ný­mi do jejich klí­nů. Policie jen bez­rad­ně pře­šla­pu­je na mís­tě. Její hlu­bo­ké oči táza­vě hle­dí do vašich, na sto­ja­nu je zapo­ča­tá prá­ce, nad Paříží sví­tí hvězdy a vy si uvě­do­mu­je­te spo­lu se závaž­nos­tí roz­hod­nu­tí ono tíži­vé prázd­no v kapsách, kte­ré se v posled­ní době stá­vá jejich spo­leč­ní­kem. 500 Franků a vizit­ka sleč­ny Blake se vyda­jí spo­lu s vámi do hote­lu Orphée, aby zde zapo­ča­ly ces­tu za hrůz­ným odha­le­ním. 

 Po něja­ké době se zdá, že pát­rá­ní se ubí­rá správ­ným smě­rem. Policie vám pone­chá­vá vol­nou ruku, tak­že neru­še­ně uplat­ňu­je­te smy­sl pro detek­tiv­ní prá­ci. Odměnou je výsle­dek, kte­rý by mohl dávat smy­sl. To se také zamlou­vá poli­cii, ráda by se vyda­la ces­tou nejmen­ší­ho odpo­ru a někte­ré „drob­né“ nelo­gič­nos­ti vel­ko­ry­se pře­hlí­ží s vidi­nou vylep­še­né sta­tis­ti­ky. Jenže vám už tu něco nese­dí, odha­le­ná fak­ta vyvo­lá­va­jí víc otá­zek, než posky­tu­jí odpo­vě­dí. Prvotní teo­rie brzy berou za své, a tak se oci­tá­te na začát­ku. Postupně zjiš­ťu­je­te, že věřit může­te jedi­ně sobě, neboť kaž­dý má co skrý­vat a do udá­los­ti je zaple­te­no víc osob, z nichž kaž­dá má svo­je vlast­ní zájmy. Zhruba ve tře­ti­ně zís­ká hra sil­něj­ší náboj, jeli­kož zjiš­tě­né infor­ma­ce vás donu­tí nahlí­žet víc pod povrch, nalé­zat neče­ka­né sou­vis­los­ti a měnit původ­ní názo­ry na řadu sku­teč­nos­tí. Nakonec začí­ná jít o dal­ší živo­ty a celá zále­ži­tost se stá­vá mno­hem víc osob­ní. 

 Zpracování  

 Hra je kla­sic­kou 1st per­son point-and-click adven­tu­rou. Své posta­vě nehle­dí­te na záda, ani ji nevi­dí­te celou (s výjim­kou někte­rých dia­lo­gů, kdy kame­ra zabí­rá posta­vu z pro­fi­lu či zblíz­ka). Díky tomu­to sys­té­mu se může­te vol­ně otá­čet o 360 stup­ňů, a tím máte i lep­ší pře­hled o oko­lí. 

 Post MortemV dol­ní čás­ti obra­zov­ky se po klik­nu­tí pra­vým tla­čít­kem myši zob­ra­zí inven­tář. Menu inven­tá­ře je roz­dě­le­né na dvě čás­ti. V prv­ní je mapa Paříže, na níž se postup­ně obje­vu­jí loka­ce, kam se může­te vydá­vat a také Gusův zápis­ník, což je vlast­ní her­ní menu, ale také zde najde­te pře­pis všech roz­ho­vo­rů, růz­né doku­men­ty, kte­ré jste během hry četli-doplněné o dojmy hlav­ní­ho hrdi­ny. V dru­hé čás­ti se vám budou zob­ra­zo­vat sebra­né před­mě­ty. Menu se dá uzavřít opě­tov­ným klik­nu­tím pra­vé­ho tla­čít­ka myši. 

  Postavy jsou vět­ši­nou sluš­ně vymo­de­lo­va­né a dokon­ce se pokou­ší i o non­ver­bál­ní komu­ni­ka­ci. Samostatnou kapi­to­lou by moh­ly být ani­mo­va­né sek­ven­ce, kte­ré při­dá­va­jí na dyna­mi­ce nená­sil­nou for­mou, to se auto­rům poved­lo na výbor­nou. Ve hře tak nemu­sí­te stří­let, ská­kat či uhý­bat, vše je řeše­no nobles­ně a nevtí­ra­vě. Celkově vizu­ál­ní zpra­co­vá­ní dob­ře při­spí­vá k tem­né atmo­sfé­ře hry. Nutno zmí­nit i to, že hra se ode­hrá­vá pou­ze v noci. Takže mohu jen dopo­ru­čit, abys­te hrá­li Post Mortem také v noci a ne že vám bude slun­ce pra­žit na moni­tor. 

  Hra se v někte­rých čás­tech pokou­ší být neli­ne­ár­ní. Jak to s ní teda je? Musíte si uvě­do­mit, že stvo­řit tako­vou neli­ne­ár­ní hru je zatra­ce­ně vel­ký kus prá­ce a hráč by pak stej­ně nemu­sel být spo­ko­jen, spo­ko­je­ni by neby­li ani auto­ři, jeli­kož někte­ré pasá­že by vůbec nemu­se­ly sta­nout před zra­ky hrá­čů. Ne kaž­dý by zřej­mě byl ochot­ný opa­ko­vat 10 růz­ných mož­nos­tí vývo­je 1 scé­ny, aby zjis­til, co všech­no si může dovo­lit. Proto je nut­né hle­dat poměr mezi ome­ze­ný­mi mož­nost­mi pro­gra­má­to­ra a neo­me­ze­ný­mi před­sta­va­mi hrá­če. Věřím však, že se jed­no­ho dne dočká­me oprav­do­vé „pec­ky“. Obávám se ale, že ani vy, ani já - neví­me, jak má vypa­dat …Pravdou ovšem je, že tře­ba tako­vý Fahrenheit se o něco podob­né­ho doce­la zda­ři­le pokou­šel. Fajn, teď zpát­ky ke hře! 

  Post MortemTo kouz­lo je v dia­lo­zích. Podle toho, co se roz­hod­ne­te pre­zen­to­vat jako svo­je sta­no­vis­ko, se bude odví­jet dal­ší děj. Třeba když vás recepč­ní nehod­lá pus­tit do poko­je obě­tí může­te se vydá­vat za pojiš­ťo­va­cí­ho agen­ta a při­mět ho, aby vás dokon­ce dopro­vo­dil, nebo káp­nout bož­skou a s prav­dou nedo­jde­te ani ke scho­dům (i to se ale dá zaří­dit, bude­te ovšem muset navští­vit pár míst). Nebo bude­te potře­bo­vat dostat se do jed­né zamče­né kan­ce­lá­ře buď si ode­mkne­te sadou zís­ka­ných paklí­čů, nebo při­spě­je­te k eko­no­mic­ké­mu kolobě­hu tím, že sklo na dve­řích roz­bi­je­te nale­ze­ným kla­di­vem (sklář­ské závo­dy a rodi­na sklá­řo­va vám budou vděč­ní za prá­ci). Povětšinou vám hra dává něko­lik mož­nos­tí, jak dospět k cíli vaše­ho sna­že­ní. Odpadá tak nepří­jem­ný zákys, kte­rý mnoh­dy nutí lidi šílet, pro­to­že nevě­dí, co je špat­ně a jinak to pros­tě nejde, tak­že začí­ná zno­vu oběhá­vá­ní všech míst a „pokec“ s kaž­dým stro­mem. 

 Celkově hra nabí­zí 3 kon­ce, pod­le toho, jak jste celou dobu hrá­li. Je to doce­la sym­pa­tic­ké, jeli­kož zde nepla­tí, že všech­ny ces­ty vedou „do Říma“- tedy k jedi­né­mu zakon­če­ní ať dělá­te, co dělá­te. 

 Ve hře je něko­lik hudeb­ních moti­vů, kte­ré se mi doce­la zamlou­va­ly, a tak k nim neřek­nu slo­va kři­vé­ho. Mohlo by jich být víc. No jo, no - kdy­by……. 

  Hra má hez­ký dabing, kde někte­ré z postav mlu­ví se sym­pa­tic­kým leh­kým fran­couz­ským pří­zvu­kem. Cenega hru loka­li­zo­va­la, tak­že tu máme i čes­ké titul­ky, kte­rým se nedá nic vytknout. V sou­vis­los­ti s titul­ky musím zmí­nit jed­nu „NEmožnost“-nejdou přeskakovat/skipovat, což tře­ba u opa­ko­va­ných pasá­ží hod­ně zamr­zí, jeli­kož posta­vy mají co říct. Takže se pěk­ně usaď­te a snaž­te se to vychut­ná­vat. 

 Pokud jde o hádan­ky, tak jsou hod­ně nápa­di­té a růz­no­ro­dé. Čím mi auto­ři oprav­du dro­bet zkom­pli­ko­va­li hra­ní, bylo sesta­vo­vá­ní por­trétu pode­zře­lé­ho pod­le popi­sů svěd­ků. Stačil 1 z asi 7 zna­ků špat­ně a por­trét nebyl svěd­ky poznán, ale po opra­vě ono­ho chyb­né­ho rysů - už to šlo. Také tu bude­te se svíč­kou hle­dat ukry­té zna­ky na obra­zu, z nichž bude­te muset násled­ně sesta­vit dal­ší obrá­zek či hle­dat roz­dí­ly mezi ori­gi­nál­ním umě­lec­kým dílem a kopií nebo si při­pra­ví­te „dry­já­ček“ + dal­ší a dal­ší, ty vám už ale pro­zra­zo­vat nebu­du. 

 Sečteno a pod­tr­že­no  

 Hru mohu jen dopo­ru­čit. Má pove­de­nou tem­nou atmo­sfé­ru, detek­tiv­ní záplet­ku, kte­ré sekun­du­je horo­ro­vé poje­tí, snad­né ovlá­dá­ní, nabí­zí logic­ké niko­li však pře­hna­ně slo­ži­té hádan­ky, pro­pra­co­va­né dia­lo­gy a jis­tou míru neli­nea­ri­ty, kte­rá ústí do 3 růz­ných zakon­če­ní. Další výho­dou je beze­spo­ru češ­ti­na a dnes už i cena. 

 

Název: Post Mortem

Žánr: Adventura

Výrobce: Microids Canada

Distributor v ČR: Cenega Czech

Minimální sys­té­mo­vé poža­dav­ky: Win 98/Me/2000/XP, CPU 350 MHz, 16 MB Direkt 3D kom­pa­ti­bil­ní 3D gra­fic­ká kar­ta, 64 MB RAM, 470 MB na HDD, 16x CD-ROM mecha­ni­ka

Doporučené sys­té­mo­vé poža­dav­ky: CPU 500 MHz, 32 MB gra­fi­ka, 128 MB RAM, 720 MB HDD, 24x CD-ROM

Příspěvky do dis­ku­ze:


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
  • Hlavně na to nemysli – co bychom nikdy nechtěli zažít2. února 2021 Hlavně na to nemysli – co bychom nikdy nechtěli zažít Připadá vám současná situace dramatická? Po přečtení této knihy už nebude. Rádi se zamýšlíte nad charakterem i chováním lidí v současné společnosti a milujete napětí? Pak je dílo Hlavně […] Posted in Recenze knih
  • Otevřené moře1. listopadu 2004 Otevřené moře Susan a Daniel jsou dobře situovaný manželský pár. Jejich vztah je v poslední době vzhledem k pracovnímu nasazení napjatý. Což takhle na chvíli polevit a vyrazit si, jen sami dva, bez […] Posted in Filmové premiéry
  • Sobota v rytmu Hip hop na Finále Plzeň14. dubna 2016 Sobota v rytmu Hip hop na Finále Plzeň Ojedinělá debata o hip-hopové kultuře v  českém dokumentárním filmu na Finále Plzeň Čeští a slovenští filmoví tvůrci, které zajímají čtyři elementy hip-hopu, se sejdou již tento […] Posted in Festivaly
  • Quella villa in fondo al parco (1988)30. ledna 2012 Quella villa in fondo al parco (1988) Je malý, rychlý, nemilosrdný a dost nebezpečný. Hlavně vy, milé dívky, se před ním mějte na pozoru! Profesor Awards díky svému výzkumu stvořil nového hybrida, díky kterému chce vyhrát […] Posted in Horory
  • Top říjen 20161. listopadu 2016 Top říjen 2016 Nejčtenější články napsané v říjnu 2016.Poslední aktualizace: 1.11.2016 8:17:24 Mafia III – první minuty hraní - 652 zobr. Výměna manželek – 5.10.2016 - 387 zobr. ˏˏDo budoucna […] Posted in Články
  • Skeleton Man (2004)2. ledna 2013 Skeleton Man (2004) Kostlivec na koni vs. Delta Force. Před sledováním tohoto filmu se doporučuju pořádně ožrat! Něco takového se totiž jen tak nevidí… Velitel speciálního komanda Delta […] Posted in Horory
  • Mezi živly21. srpna 2023 Mezi živly Kdysi král animovaných filmů Pixar už docela zaostává u konkurence a ani Mezi Živly není další velká trefa do černého. Je to sice pro mne lepší než v Hlavě a Luca, ale na Kocoura v […] Posted in Krátké recenze
  • Věrný čtenář nebo vyšinutý vrah?1. listopadu 2020 Věrný čtenář nebo vyšinutý vrah? V Helsinkách je nalezena mrtvá žena slavného spisovatele. Na vraždě je hodně zvláštní to, že sedí ve slavnostních černých šatech u stolu s děsivým šklebem a ještě chvíli před smrtí stihla […] Posted in Recenze knih
  • Komiks 2720. ledna 2017 Komiks 27 Posted in Komiks
  • Loki - The Nexus Event (E04)1. července 2021 Loki - The Nexus Event (E04) Mobius (Owen Wilson) a Hunter B-15 (Wunmi Mosaku) pátrají po Lokim (Tom Hiddleston) a Sylvii (Sophia De Martino)... 4. Epizoda Lokiho je nejspíš doteď tou nejzásadnější. Do velké míry […] Posted in TV Recenze
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,25462 s | počet dotazů: 256 | paměť: 72104 KB. | 25.04.2024 - 07:00:20