Kritiky.cz > Filmy > Filmové premiéry > Premiéry v září 2012

Premiéry v září 2012

zari
zari
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...


04. 09. 12             Můj strý­ček z Ameriky

Renaisův film Můj strý­ček z Ameriky je věno­ván Henrimu Laboritovi, věd­ci, zabý­va­jí­cí­mu se beha­vi­o­ris­mem, kte­rý vychá­zí z těch­to tezí: „Pro bytost je jedi­ným důvo­dem bytí být, to zna­me­ná udr­žet si svou struk­tu­ru, udr­žet se při živo­tě, bez toho není bytí.“ Do toho­to doku­men­tár­ní­ho rám­ce, v němž Laborit pre­zen­tu­je a labo­ra­tor­ně doklá­dá své ide­je, Resnais začle­ňu­je osu­dy tří fik­tiv­ních postav, při­čemž kaž­dá z nich repre­zen­tu­je jiný spo­le­čen­ský kon­text. Vzniká tak dia­log růz­ných „tex­tů“, kte­rý roz­ši­řu­je mož­né pohle­dy na sku­teč­nost.

Osudová setká­ní. Ctižádostivý Jean, půvo­dem z měš­ťan­ské rodi­ny, pra­cu­je jako ředi­tel zpra­vo­daj­ství vel­ké­ho rádia. Opustí svou ženu a děti kvů­li Janine, mla­dé hereč­ce, jejíž rodi­če jsou pře­svěd­če­ní komu­nis­té. Jejich vztah ale skon­čí dva roky poté a Janine odchá­zí na ven­kov, kde pra­cu­je jako návr­hář­ka... Tam se setká s ředi­te­lem tex­til­ky Reném, kte­rý pochá­zí z ven­kov­ské kato­lic­ké rodi­ny. Do pří­bě­hů vstu­pu­je ve své vlast­ní roli bio­log Henri Laborit, kte­rý na zákla­dě poku­sů na kry­sách vysvět­lu­je urči­té záko­ni­tos­ti lid­ské­ho cho­vá­ní. Boj, útěk nebo zábra­ny, kaž­dý rea­gu­je pod­le pri­már­ních pod­ně­tů.

Film je ověn­čen mno­ha mezi­ná­rod­ní­mi cena­mi, na MFF v Cannes 1980 zís­kal sní­mek Velkou cenu poro­ty a cenu FIPRESCI.

06. 09. 12             Expendables: Postradatelní 2

Stará zná­má ban­da Postradatelných Barney Ross (Sylvester Stallone), Lee Christmas (Jason Statham), Yin Yang (Jet Li), Gunner Jensen (Dolph Lundgren), Toll Road (Randy Couture) a Hale Caesar (Terry Crews) se dají opět dohro­ma­dy poté, co je taj­ný agent CIA Church (Bruce Willis) povo­lá, aby jim zadal zdán­li­vě jed­no­du­chou zakáz­ku. K par­tič­ce se při­dá­va­jí i noví čle­no­vé Billy the Kid (Liam Hemsworth) a Maggie (Yu Nan) jako prv­ní žena v týmu Postradatelných. Ačkoliv úkol vypa­dá veli­ce jed­no­du­še, samot­ná akce se pří­liš nevy­da­ří a jeden člen Postradatelných během ní dokon­ce zemře a to dost nepěk­nou smr­tí. Jeho par­ťá­ci se ho roz­hod­nou pomstít pří­mo na mís­tě, tedy na nepřá­tel­ském úze­mí, kde mají pou­ze mizi­vou šan­ci na úspěch. Postradatelným se poda­ří roz­pou­tat peklo na zemi, na kte­ré se mimo­cho­dem válí i pět tun čis­té­ho plu­to­nia, kte­ré by naši pla­ne­tu hra­vě vychý­li­lo z osy. Tuhle třas­ka­vou směs musí zajis­tit dřív, než bude poz­dě. To je ovšem brn­kač­ka ve srov­ná­ní se šťav­na­tou pomstou za kama­rá­do­vu smrt.

06. 09. 12             Norman a ducho­vé

Kdo zachrá­ní malé ospa­lé měs­teč­ko, když ho pře­pad­ne hor­da zom­bí­ků? Neohrožený hrdi­na se jme­nu­je Norman. Je mu jede­náct, ujíž­dí na horo­rech a rád si poví­dá s mrt­vou babič­kou. Norman má totiž jed­nu zvlášt­ní schop­nost, řek­ně­me šes­tý smy­sl. Vidí duchy a umí se s nimi na lec­čems dohod­nout. To se v aktu­ál­ní, vel­mi pre­kér­ní situ­a­ci může náram­ně hodit. Než se ale Norman posta­ví do čela míst­ní­ho odbo­je pro­ti živým mrt­vým, bude muset lec­cos skous­nout, což se stá­vá vět­ši­ně dětí s nálep­kou podi­ví­na a mimo­řád­ný­mi schop­nost­mi. Rodiče ho nechá­pou, star­ší sest­ra jím pohr­dá, spo­lu­žá­ci ho šika­nu­jí nebo igno­ru­jí (v lep­ším pří­pa­dě) a jedi­ný, s kým vychá­zí, je tlus­ťoch Neil, s nímž taky nikdo jiný neka­ma­rá­dí. Ještě si rozu­mí s duchy vět­ši­ny nebož­tí­ků z oko­lí, ale ti se neda­jí počí­tat. Normanův život nabe­re zce­la netu­še­ný směr, když mu podi­vín­ský strýc pro­zra­dí, že měs­teč­ko co nevi­dět stih­ne pra­dáv­ná klet­ba a že prá­vě on ji může díky svým záhrob­ním komu­ni­kač­ním schop­nos­tem zasta­vit. Než se Norman roz­hod­ne, jest­li se chce nebo nechce stát hrdi­nou, začnou mrt­ví vylé­zat z hrobů a děsit vše živé. V tu chví­li se v Normanově hla­vě vylíh­ne nápad, jak je vrá­tit do stá­dia věč­né­ho odpo­čin­ku. Ví však, že sám to nezvlád­ne. Jenže rea­li­zuj­te teo­re­tic­ky doko­na­lý plán, když máte v par­tě vydě­še­né­ho tlus­ťo­cha, jeho star­ší­ho bra­t­ra, kte­rý má mís­to moz­ku sva­ly, sest­ru, jehož ho nepo­kry­tě balí, a nej­vět­ší­ho síg­ra ze ško­ly? A když vás kro­mě zom­bí­ků honí i poli­caj­ti a spo­lu­ob­ča­né, kte­ří prá­vě pře­sta­li mít úctu k mrt­vým?

06. 09. 12             Váňa

Filmový por­trét legen­dár­ní­ho žoke­je Josefa Váni postup­ně odkrý­vá vnitř­ní svět jeho myš­le­ní. Způsob živo­ta, jaký žije se nedá pří­liš popsat slo­vy, musí­te ho zaku­sit – vidět. Ojedinělým způ­so­bem, v co nej­ci­vil­něj­ším poje­tí pro­ží­vá­me jeden rok s Váňou v jeho maxi­mál­ní blíz­kos­ti. Film se ve svých obra­zech stá­vá Váňou a záro­veň pood­krý­vá záku­li­sí dosti­ho­vé­ho spor­tu, kte­ré není vždy tako­vé, jak ho zná­me z hra­ných fil­mů. Jako mag­net Váňa půso­bí na lidi, kde­ko­liv se obje­ví. Je to neu­vě­ři­tel­ná ener­gie jen vyslo­ví­te to jmé­no. Váňa je feno­mén nejen kvů­li tomu, že v 59 letech poosmé vyhrál Velkou par­du­bic­kou - potře­tí v řadě, nejen pro­to, že se oko­lo něj pohy­bu­je špič­ka dneš­ních žokejů a tré­nu­je nej­lep­ší dosti­ho­vé koně, ale pře­de­vším kvů­li své­mu pří­stu­pu ke vše­mu, co dělá a s čím se setká­vá.

13. 09. 12             Ve stí­nu

V býva­lém Československu 50. let se ode­hrá­vá napí­na­vý kri­mi­nál­ní pří­běh, kte­rý ve svém důsled­ku zasáh­ne do osob­ních osu­dů akté­rů i jejich blíz­kých. Kapitán Hakl (Ivan Trojan) vyšet­řu­je krá­dež v kle­not­nic­tví. Z běž­né vlou­pač­ky se ale vli­vem záku­lis­ních intrik taj­né poli­cie začí­ná stá­vat poli­tic­ká kauza. Z naří­ze­ní Státní bez­peč­nos­ti pře­bí­rá Haklovo vyšet­řo­vá­ní major Zenke (Sebastian Koch), poli­cej­ní spe­ci­a­lis­ta z NDR, pod jehož vede­ním se vyšet­řo­vá­ní ubí­rá jiným smě­rem, než Haklovi napo­ví­dá instinkt zku­še­né­ho kri­mi­na­lis­ty. Na vlast­ní pěst pokra­ču­je ve vyšet­řo­vá­ní. Může jedi­ný spra­ved­li­vý obstát v boji s dob­ře pro­po­je­nou sítí komu­nis­tic­ké poli­cie? Protivník je sil­ný a Hakl se brzy pře­svěd­ču­je, že věřit nelze niko­mu a niče­mu. Každý má svůj stín minu­los­ti, své sla­bé mís­to, kte­ré doká­že z obě­tí udě­lat viní­ky a z viní­ků hrdi­ny

13. 09. 12             Resident Evil : Odveta

Smrtelný virus spo­leč­nos­ti Umbrella Corporation dál pus­to­ší Zemi a mění svě­to­vou popu­la­ci na legie masa, kte­ré jedí Nemrtví. Jediná a posled­ní nadě­je lid­ské rasy v podo­bě ALICE (Milla Jovovich), se pro­bu­dí v srd­ci nej­taj­něj­ší ope­ra­ce spo­leč­nos­ti Umbrella a odkrý­vá víc o své tajem­né minu­los­ti, jak dále pát­rá v kom­ple­xu. Alice, bez bez­peč­né­ho úto­čiš­tě, pokra­ču­je v hon­bě na ty, kte­ří jsou odpo­věd­ni za šíře­ní epi­de­mie; hon­bě, kte­rá jí dove­de z Tokya do New Yorku, Washingtonu a Moskvy a vyvr­cho­lí ohro­mu­jí­cím odha­le­ním, kte­ré ji donu­tí zno­vu pře­mýš­let o všem, o čem si dosud mys­le­la, že je prav­da. Alice, kte­ré pomá­ha­jí noví spo­jen­ci a sta­ří přá­te­lé, musí bojo­vat tak dlou­ho, aby pře­ži­la a unik­la nepřá­tel­ské­mu svě­tu na pokra­ji zapo­mně­ní. Konec se blí­ží.

13. 09. 12             Je to jen vítr

Film Je to jen vítr zachy­cu­je jeden den v živo­tě rom­ské rodi­ny kde­si na okra­ji malé­ho měs­teč­ka. Otec je za pra­cí v Kanadě. Matka má dvě zaměst­ná­ní a sta­rá se o své­ho nemoc­né­ho otce. Dcera cho­dí do ško­ly a syn se tou­lá po oko­lí. Všechny spa­lu­je napě­tí, způ­so­be­né mno­ží­cí­mi se úto­ky. Nad měs­tem padá tma a nocí se nesou podiv­né zvu­ky. Je to jen vítr?

13. 09. 12             Druhá šan­ce

Kay (Maryl Streep) a Arnold (Tommy Lee Jones) jsou man­že­lé již 31 let. Po tak dlou­hé době není divu, že se z jejich vzta­hu vytra­ti­la ona pověst­ná jis­kra a man­žel­ství se pro­padlo do šedi­vé­ho ste­re­o­ty­pu. Arnold je v man­žel­ství cel­kem spo­ko­je­ný a neře­ší, zda by se na jejich vzta­hu dalo něco změ­nit k lep­ší­mu. Kay je ovšem nešťast­ná a chtě­la by se s man­že­lem více sblí­žit, pro­hlou­bit vzá­jem­né pou­to a mít zase oprav­do­vé man­žel­ství. Jednoho dne Kay náho­dou nara­zí na kni­hu reno­mo­va­né­ho man­žel­ské­ho porad­ce dok­to­ra Felda (Steve Carell), kte­rý vede v malém měs­teč­ku Hope Springs man­žel­skou porad­nu. Ačkoliv je to Arnoldovi pro­ti srs­ti, nako­nec při­stou­pí na Kayin plán a used­ne spo­lu s ní do leta­dla směr Hope Springs, aby se poku­sil vzkří­sit vyha­sí­na­jí­cí man­žel­ství. Nastává řada zábav­ných situ­a­cí, ve kte­rých se postar­ší man­že­lé sna­ží držet rad man­žel­ské­ho porad­ce, jehož neor­to­dox­ní styl je nutí dělat věci, kte­ré jim nejsou vždy po chu­ti, ale pod­le něj prý pomá­ha­jí. Po něja­ké době si Kay a Arnold začí­na­jí vést doce­la dob­ře a tak jim dok­tor Feld nasta­vu­je dal­ší lať­ku, kte­rou je tře­ba pře­kro­čit - obno­ve­ní man­žel­ské­ho sexu. Druhá šan­ce je zábav­ným pří­bě­hem nejen Kay a Arnolda, ale oprav­do­vým obra­zem vět­ši­ny man­žel­ství ve střed­ních letech.

20. 09. 12             SuperClásico

Dánský reži­sér Ole Christian Madsen se ve svém šes­tém sním­ku pus­til do žán­ru kome­die. Christian je dán­ský obchod­ník s vínem, ale pře­de­vším smo­lař, kte­ré­ho man­žel­ka vymě­ni­la za argen­tin­skou fot­ba­lo­vou hvězdu Juana Diaze. Christian při­je­de se svým synem pod zámin­kou roz­vo­du do Buenos Aires, ale ve sku­teč­nos­ti se chys­tá zís­kat zpět srd­ce své ženy. Komediální situ­a­ce jsou funkč­ně zalo­že­ny na kon­tras­tech jed­not­li­vých náro­dů aneb jak chlad­no­krev­ný Dán obje­vu­je lati­no styl živo­ta v pro­slu­ně­né Jižní Americe. Podaří se Christianovi poko­řit argen­tin­ské­ho hřeb­ce?

20. 09. 12             The Words

Když Rory Jansen (Bradley Cooper) vydá svou prv­ní kni­hu, je výji­meč­ná. Je to udá­lost, kte­rá se při­ho­dí jed­nou za gene­ra­ci a kte­rá roz­bou­ří lite­rár­ní svět i veřej­nost. Přátelé ji s nad­še­ním dopo­ru­ču­jí, kri­ti­ka je také nad­še­na. Kniha je všu­de – od kniž­ních klu­bů, po leta­dla a aka­de­mic­kou půdu. Stylem, kte­rý je svě­ží a moud­ros­tí o živo­tě, se zdá být jak­si nad­ča­so­vou. Rory se oka­mži­tě stá­vá lite­rár­ní hvězdou. Charismatický, talen­to­va­ný, inte­li­gent­ní, mla­dý autor má zdá se všech­no: báječ­ný život, milu­jí­cí man­žel­ku (Zoë Saldana), svět mu leží u nohou - a to vše díky jeho slo­vům. Ale čí to jsou slo­va? A čí to je nako­nec pří­běh? V oka­mži­ku, kdy Rory dosáh­ne nej­vyš­ší­ho úspě­chu, jej vypá­t­rá Starý muž (Jeremy Irons) a kon­fron­tu­je jej s fak­tem, že on je sku­teč­ným auto­rem nove­ly. Starý muž vyprá­ví o nád­her­ných nicmé­ně tra­gic­kých vzpo­mín­kách na své vlast­ní mlá­dí v obdo­bí po dru­hé svě­to­vé vál­ce v Paříži, kte­ré ho při­ved­ly k napsá­ní kni­hy. Když Rory vidí, že jiný muž zapla­til za prav­du a svůj život­ní pří­běh, je kon­fron­to­ván s nevy­hnu­tel­nou otáz­kou kre­a­ti­vi­ty, ambi­ce a morál­ní vol­by, kdy je vydá­ván na milost těm­to pohnutkám.

20. 09. 12             Země bez záko­na

Bratři Bondurantovi jsou tvr­dí hoši. Nejstarší z nich Howard (Jason Clarke) pře­žil 1. svě­to­vou vál­ku, ale to co v ní pro­žil, v něm zane­cha­lo hlu­bo­ké násled­ky. Prostřední Forrest (Tom Hardy) málem zemřel, když se spo­lu s rodi­či naka­zil špa­něl­skou chřip­kou. Na roz­díl od nich nemoc pře­žil a ten­to záži­tek ho zoce­lil. Nejmladší Jack (Shia LaBeouf) se od bra­trů tro­chu odli­šu­je, svou vní­ma­vos­tí a cit­li­vos­tí jako by se do drs­né­ho pro­stře­dí ani neho­dil. Zatímco vět­ši­na oby­va­tel měs­teč­ka živo­ří, pod­ni­ka­vým bra­t­rům se daří, vybu­do­va­li si totiž pro­spe­ru­jí­cí byz­nys s načer­no pále­nou whis­ky. Nekalému pod­ni­ká­ní ve Franklin County ale začí­na­jí kruš­né časy, když do měs­ta při­je­de zko­rum­po­va­ný zástup­ce šeri­fa Charlie Rakes (Guy Pearce). Zatímco vět­ši­na oby­va­tel se pod­vo­lu­je jeho tero­ru, brat­ři Bondurantové se nehod­la­jí niko­mu pod­ři­zo­vat. Ačkoliv pro­ti Rakesovi boju­jí jako rodi­na, jejich vzta­hy se začí­na­jí měnit. Jack dospí­vá, sní o dra­hých autech, luxus­ních oble­cích a krás­ných ženách a také jeho ambi­ce v pro­de­ji načer­no pále­né whis­ky se čím dál víc roz­ši­řu­jí. A tak se svým pří­te­lem Cricketem (Dane DeHaan) roz­jíž­dí pro­ti vůli Forresta vlast­ní obchod s whis­ky a kvů­li tomu se zaple­tou s nej­vět­ším gan­gs­te­rem ve měs­teč­ku, Floydem Bannerem (Gary Oldman). Do živo­tů brat­ří Bondurantových vstu­pu­jí i dvě krás­né ženy. Tajemná a živel­ná Maggie (Jessica Chastain) pad­ne do oka uza­vře­né­mu Forrestovi a tichá křes­ťan­ka Berta (Mia Wasikowska) zapla­ne pro Jacka. Situace ve měs­teč­ku se začí­ná vyost­řo­vat a brat­ři se roz­hod­nou hájit, co si tvr­dě vybu­do­va­li. Postaví se pře­si­le, kte­rá si říká Zákon, aby defi­ni­tiv­ně roz­hod­li, kdo má nad měs­teč­kem kon­t­ro­lu.

20. 09. 12             Největší přá­ní

Hrdinové celo­ve­čer­ní­ho fil­mu Největší přá­ní jsou po čty­ři­ce­ti letech komu­nis­mu prv­ní dospě­lou gene­ra­cí, kte­rá se utvá­ře­la ve svo­bod­né spo­leč­nos­ti. Mladé lidi zamýš­le­jí­cí se nad zdán­li­vě banál­ní otáz­kou „Jaké je tvo­je nej­vět­ší přá­ní?“ natá­če­la reži­sér­ka Olga Špátová ve ško­lách, věz­ni­cích, na demon­stra­cích, ve měs­tě i na ven­ko­vě. Svá srd­ce jí ote­ví­ra­jí vyvrhe­lo­vé spo­leč­nos­ti, ambi­ci­óz­ní pro­fe­si­o­ná­lo­vé, zami­lo­va­ní, věří­cí nebo občan­ští akti­vis­té. Je pří­tom­na zro­ze­ní i umí­rá­ní. Příběhem pro­chá­zí stu­den­ti z ini­ci­a­ti­vy Inventura demo­kra­cie, dva­ce­ti­le­tá vězen­ky­ně Michaela odsou­ze­ná za vraž­du, rodi­na Červeňákových z rom­ské osa­dy, těhot­ná komi­ni­ce Martina, svě­to­vě uzná­va­ný diri­gent Jakub Hrůša nebo zpě­vač­ka Aneta Langerová. Režisérka vyu­ži­la jedi­neč­nou mož­nost porov­nat hod­no­ty svých vrs­tev­ní­ků se dvě­ma před­cho­zí­mi gene­ra­ce­mi pou­ži­tím archiv­ních zábě­rů z let 1964 a 1989 ze stej­no­jmen­ných fil­mů své­ho otce, kla­si­ka čes­ké­ho doku­men­tu Jana Špáty. Tento oje­di­ně­lý doku­men­tár­ní počin je inspi­ra­cí pro vrs­tev­ní­ky a záro­veň vzka­zem býva­lým mla­dým, že ti sou­čas­ní v sobě nesou pře­kva­pu­jí­cí a podi­vu­hod­nou nadě­ji

20. 09. 12             Bastardi 3

Učitel Tomáš Majer, kte­rý v roce 2010 nastou­pil do jed­né býva­lé zvlášt­ní ško­ly, zmi­zel. Do ško­ly při­šel něko­lik měsí­ců poté, co byla zavraž­dě­na jeho sest­ra Jana, rov­něž uči­tel­ka. Ve škol­ním roce záhad­ně zemře­li klu­ci, jež Janu Majerovou zavraž­di­li. Tomáš Majer tak svo­ji sest­ru s nej­vět­ší prav­dě­po­dob­nos­tí chlad­no­krev­ně pomstil. Je to v pořád­ku? Dopadne ho poli­cie? Bude soud? Co na to rodi­če dětí? Rodiče Tomáše Majera? Společnost? Co se bude dít, když se podob­né ško­ly zru­ší? Film, kte­rý před dvě­ma lety šoko­val veřej­nost, vrcho­lí. Drama, kte­ré bez pře­tvář­ky uka­zu­je tvr­dou rea­li­tu dneš­ní doby, uka­zu­je, kam až může vše dojít, budeme-li jen nečin­ně při­hlí­žet....

27. 09. 12             Caesar musí zemřít

Vítěz ber­lín­ské­ho Zlatého med­vě­da. Film zachy­cu­je zkouš­ky a před­sta­ve­ní slav­né Shakespearovy hry Julius Caesar upro­střed jed­né z nej­tvrd­ších ital­ských věz­nic, kde Shakespearovský jazyk pro­mlu­ví skr­ze na doži­vo­tí odsou­ze­né zlo­čin­ce, vra­hy a zlo­dě­je. Síla umě­ní sou­pe­ří se sílou svě­do­mí ve fil­mu kla­si­ků ital­ské kine­ma­to­gra­fie.

27. 09. 12             Divoši

Vypravěčka Ophelia (Blake Lively) žije ve spo­ko­je­ném post­mo­der­ním uspo­řá­dá­ní se dvě­ma chlap­ci, kte­ří ji milu­jí, a ona milu­je je. Vzájemně na sebe nežár­lí, jsou totiž výji­meč­ní. Chon (Taylor Kitsch) si jako býva­lý elit­ní voják a žol­dák vypěs­to­val ke svě­tu poně­kud cynic­ký pří­stup, nao­pak nada­ný bota­nik Ben (Aaron Taylor-Johnson) by ho chtěl neu­stá­le zachra­ňo­vat. Odlišné pova­hy spo­ju­jí spo­leč­né zážit­ky ze ško­ly a také pod­ni­ká­ní. Díky Benovým schop­nos­tem a Chonovým kon­tak­tům pro­dá­va­jí nej­lep­ší trá­vu v celé Kalifornii. Je to cel­kem bez­peč­né pod­ni­ká­ní, zvlášť když mají pod pal­cem agen­ta z pro­ti­dro­go­vé­ho (John Travolta). Jen pár kilo­me­t­rů na jih od téhle idy­ly ale ope­ru­jí mexic­ké kar­te­ly a jed­no­mu z nich se Benův a Chonův „pod­nik“ zalí­bí nato­lik, že se s ním roz­hod­nou spo­lu­pra­co­vat. Kluci nejsou bláz­ni, aby si zahrá­va­li s ohněm, a vel­ko­ry­sou nabíd­ku odmít­nou, jen­že šéf­ka kar­te­lu (Salma Hayek) nepo­va­žu­je „Ne“ za odpo­věď. Na zís­ká­vá­ní správ­ných odpo­vě­dí má své­ho zlé­ho muže (Benicio Del Toro) a taky schop­nost vyhmát­nout sla­bé mís­to svých opo­nen­tů. V Benově a Chonově pří­pa­dě je to jejich Ophelia. Jenže když výji­meč­ným hochům sáh­ne­te na jedi­nou „věc“, kte­rá má v jejich živo­tě smy­sl, může­te počí­tat s tím, že se dočká­te výji­meč­né odpla­ty.

27. 09. 12             Naboř a ujeď

Charlie Bronson ris­ku­je svou skry­tou identi­tu, aby se se svou pří­tel­ky­ní dostal do Los Angeles, kde na ně čeká jejich život­ní šan­ce. Brzy je však vyč­mu­chá Charlieho býva­lý kama­rád z gan­gu a chce, co mu pat­ří. Zábavný road – trip se tak mění v bláz­ni­vou honič­ku, do kte­ré se při­ple­tou i Federálové a ban­da podi­ví­nů.

27. 09. 12             Sousedská hlíd­ka

Na tichém před­měs­tí stře­do­a­me­ric­ké­ho měs­teč­ka Glenview se sta­ne zlo­čin. Proto se jeden z nej­ak­tiv­něj­ších oby­va­tel Evan (Ben Stiller), kte­rý své měs­to nade­vše milu­je, roz­hod­ne zalo­žit vlast­ní domobra­nu pod jmé­nem sou­sed­ská hlíd­ka. Hlídka má na měs­teč­ko a jeho oby­va­te­le dávat pozor, aby do něj nevni­kl žád­ný neka­lý živel. Přidají se k ní i tři Evanu kama­rá­di, i když nema­jí tak ušlech­ti­lé důvo­dy jako on. Bob (Vince Vaughn) chce pře­de­vším unik­nout rodin­né­mu ste­re­o­ty­pu, chce se bavit a sou­sed­ské­ho hlíd­ku bere jako dobrou výmlu­vu na to, jak se dostat ven s kluka­ma na pivo a zaba­vit se při hazard­ních hrách.

Tučného klu­ka Franklina (Jonah Hill) vyho­di­li ze ško­ly a tak se roz­ho­dl, že si spl­ní sen a při­dá se k poli­cej­ní­mu sbo­ru. Tam ho ale nevza­li s vysvět­le­ním, že je vra­žed­ným mani­a­kem. A tak chce pro­střed­nic­tvím Sousedství hlíd­ky všem a pře­de­vším poli­cii doká­zat, co v něm je a jakou chy­bu udě­la­la poli­cie, že ho nepři­ja­la do svých řad. Jamarkus (Richard Azoade) se do Glenview prá­vě nastě­ho­val. Po čtr­nác­ti letech man­žel­ství se šťast­ně roz­ve­dl, čímž zís­kal spous­tu vol­né­ho času a neví co s ním. Do Sousedství hlíd­ky se při­dal v nadě­ji, že jim jed­nou zavo­lá mla­dá krás­ná Asiatka a on ji bude muset zachrá­nit a obšťast­nit. Většina čle­nů sou­sed­ské­ho hlíd­ku nebe­re váž­ně. Pouze Evan vidí sám sebe jako doko­na­lý mrav­ní vzor pro spo­leč­nost. Bohužel jeho oko­lí ten­to názor nesdí­lí a za zády si z něj všich­ni oby­va­te­lé Glenview uta­hu­jí

27. 09. 12             Hoří, má panen­ko

Autorem námě­tu a scé­ná­ře je zná­má a osvěd­če­ná troj­ka Miloš Forman, Jaroslav Papoušek a Ivan Passer. Modelový prů­zkum čes­ké­ho malo­měš­ťác­tví ve vypouk­lém zrca­dle zvý­raz­ňu­jí­cím hos­pod­ské vzta­hy, prázd­né hla­vy, dlou­hé prs­ty a plyt­ké svě­do­mí, se ode­hrá­vá na poza­dí hasič­ské­ho bálu. V kari­ko­vá­ní a pra­ný­řo­vá­ní čes­ké národ­ní pova­hy jsou reži­sér Forman a kame­ra­man Miroslav Ondříček doslo­va nelí­tost­ní. Komedie se brzy mění v tra­gic­kou fraš­ku s citem pro detail, ges­to a dia­log. V zob­ra­ze­ní požár­nic­ké­ho ple­su se spo­ju­jí gro­tesk­ní gagy s nekom­pro­mis­ním odha­le­ním lid­ské pří­zem­nos­ti a tupo­sti. Mravní stav spo­leč­nos­ti se tu zrca­dlí pře­de­vším v posta­vách sta­rých lidí, obě­tí orga­ni­zač­ních zmat­ků, živel­ných kata­strof a hlouposti svých bliž­ních, kte­ří svo­ji nekul­tur­nost a nesvo­bo­du pova­žu­jí za nor­mál­ní.

První Formanův barev­ný film byl opět obsa­zen neher­ci zná­mý­mi z před­chá­ze­jí­cích fil­mů (za všech­ny jme­nuj­me Jana Vostrčila v roli před­se­dy ple­so­vé­ho výbo­ru a Miladu Ježkovou jako ženu hlí­da­jí­cí tom­bo­lu). Upocenou atmo­sfé­ru ves­nic­ké tan­co­vač­ky pod­tr­hu­jí dechov­ko­vé cover­ver­ze sou­do­bých bea­to­vých hitů, např. Hvězdy na vrbě či From Me To You od Beatles. Hovorová řeč před­sta­vu­je kata­log komu­ni­kač­ních defek­tů, zvlášť když se posta­vy sna­ží být ofi­ci­ál­ní. Pamflet o spo­leč­nos­ti, ve kte­ré pře­stá­va­jí fun­go­vat kamuflá­že, ale není si schop­ná při­znat pra­vý stav věcí, se teh­dy stal syno­ny­mem spo­le­čen­sky pod­vrat­né­ho fil­mo­vé­ho cynis­mu - pro­ti fil­mu napří­klad zce­la ofi­ci­ál­ně pro­tes­to­va­li čeští hasi­či. Italský kopro­du­cent sním­ku Carlo Ponti se dokon­ce díla zře­kl a žádal zpět vlo­že­ný kapi­tál. Finanční trn z reži­sé­ro­vy paty nako­nec vytr­hl fran­couz­ský pro­du­cent Claude Berri, kte­rý uhra­dil chy­bě­jí­cí část­ku. Ponti ale udě­lal chy­bu, neboť film byl nako­nec nomi­no­ván na Oscara v kate­go­rii cizo­ja­zyč­ný film.

Text k pís­ni „Hoří!“, jejíž refrém dal jmé­no fil­mu, napsal Fanda Mrázek, ale zde je sklad­ba uve­de­na pou­ze v orchest­rál­ní podo­bě. Mimopražská pre­mi­é­ra se usku­teč­ni­la ve Vrchlabí v říj­nu 1967.


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
  • Natáčení 4. série seriálu Das Boot probíhá v České republice16. srpna 2022 Natáčení 4. série seriálu Das Boot probíhá v České republice Natáčení čtvrté série mezinárodního koprodukčního seriálu Das Boot, který sleduje události kolem německé ponorky za druhé světové války, začalo v červnu v České republice a v současné době […] Posted in Filmové a televizní aktuality
  • Italská dcera-odváží se následovat své srdce?24. února 2024 Italská dcera-odváží se následovat své srdce? Ráda bych se s vámi podělila o čtenářský zážitek z knihy Italská dcera, kterou vydala Euromedia Group, Ikar v roce 2023. Zážitek z knihy je opravdu úžasný. Pohodlně se posaďte a pusťte se […] Posted in Recenze knih
  • Abbie Greaves – Ticho mezi námi (recenzní kniha)28. března 2021 Abbie Greaves – Ticho mezi námi (recenzní kniha) Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji nakladatelství Metafora Zdravím všechny své báječné čtenáře u nového článku! Tak tu máme další novinku z edice 7lásky, tentokrát […] Posted in Recenze knih
  • Velká knižní záhada - kniha - recenze - 100 %26. března 2017 Velká knižní záhada - kniha - recenze - 100 % Pavel Čech stvořil vynikající pohádkovou knihu s neotřelým nápadem. Velká knižní záhada opět mimo jiné vyniká krásnými obrázky, jejichž autorem je též sám spisovatel. Děj je dost zajímavý. […] Posted in Recenze knih
  • Parádně Pokecal - 70%14. srpna 2014 Parádně Pokecal - 70% „Myslím, že je blbost si nepokecat, když si ten druhej chce pokecat. Co myslíš? Já si myslím, že bys neměl tolik chlastat.“ Podle mě nejvýstižnější dialog celého debutového snímku Tomáše […] Posted in Filmové recenze
  • Roubování starých stromů1. prosince 2020 Roubování starých stromů U roubování starého stromu by však neměly být například jabloně starší než čtyřicet let. Mnohdy jsou to stromy, které rodí nevalné ovoce. Byla by však škoda takovýto strom ihned pokácet a […] Posted in Domácí rady
  • Foukneš do pěny - čeká vás pořádná jízda10. června 2020 Foukneš do pěny - čeká vás pořádná jízda Máte rádi romány Radky Třeštíkové? Chcete si přečíst další román nejprodávanější české autorky současnosti? Nečekejte žádnou romantiku. Sbalte si kufry a vydejte se společně se mnou a […] Posted in Recenze knih
  • Jack in the Box (2008)30. srpna 2012 Jack in the Box (2008) Máte rádi společenské hry? Hlavně ty, při kterých se umírá? Šest cizích lidí se setkává na podivném castingu, který se má odehrát v ponurém sklepení hluboko v podzemí. Navzájem se […] Posted in Horory
  • Die by the Blade je japonsko-slovenská 1v1 akční sekačka,...14. října 2020 Die by the Blade je japonsko-slovenská 1v1 akční sekačka,... Die by the Blade je japonsko-slovenská 1v1 akční sekačka, která vybírá peníze na Kickstarter. Die by the Blade bere největší inspiraci z Bushido Blade, nezapře ale ani srovnání s Way of […] Posted in Krátké herní aktuality
  • L. Feuchtwanger - Bratři Lautensackové15. února 2020 L. Feuchtwanger - Bratři Lautensackové Román Bratři Lautensackové (dále jen BL) je prvním, který jsem od tohoto známého spisovatel četl. Jeho styl psaní, výběr slov i tématů mě poměrně zaujal. Kniha je čtivá a zároveň čtenáři […] Posted in Recenze knih

Tiskové informace. Většinou od distributorů, ale občas i z televizí a festivalů.

Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,70213 s | počet dotazů: 266 | paměť: 72166 KB. | 18.04.2024 - 09:21:03