Kritiky.cz > Recenze knih > Nikdo nejde z kola ven-detektivní encyklopedie handicapů

Nikdo nejde z kola ven-detektivní encyklopedie handicapů

pictureprovider 1
pictureprovider 1
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Aleš a Matěj jsou kama­rá­di. Když se ve tří­dě ztra­tí tablet, pus­tí se do vel­ké­ho pát­rá­ní a roz­hod­ně ho chtě­jí všich­ni najít. Během pát­rá­ní se setká­va­jí s mno­ha kama­rá­dy, spo­lu­žá­ky, kte­ří mají růz­né vady, ať už jsou to zra­ku, slu­chu, řeči, těles­ně posti­že­ní, také s poru­cha­mi uče­ní nebo i men­tál­ně posti­že­ní. Každý z nich je jiný, jinak se cho­vá, přes­to mohou být kama­rá­di, vzá­jem­ně se respek­to­vat, pomá­hat si a spo­leč­ný­mi sila­mi leckte­ré vady pomo­ci zmír­nit. Ten pocit, že na to nejsou sami, že mu kama­rá­di poda­jí pomoc­nou ruku je roz­hod­ně k neza­pla­ce­ní. 

Jakou pro­ble­ma­ti­ku autor­ka v kni­ze řeší? Jsou to pře­de­vším růz­né nemo­ci, posti­že­ní, poru­chy uče­ní, vady zra­ku, slu­chu, šika­nu, men­tál­ní a těles­né posti­že­ní, ale i pro­ble­ma­ti­ku inklu­ze a začle­ňo­vá­ní posti­že­ných dětí do kolek­ti­vu. V kni­ze najde­te zají­ma­vý pří­běh, kří­žov­ky, infor­ma­ce o tom, jak se k posti­že­né­mu cho­vat, vysvět­le­ní, co dané posti­že­ní vlast­ně zna­me­ná, ale také kul­tur­ní okén­ko, kdo z uměl­ců trpěl stej­nou vadou. Nechybí zde slov­ník poj­mů, kte­ré autor­ka vysvět­lu­je vel­mi podrob­ně a pou­ta­vou for­mou.

Na kon­ci kni­hy autor­ka podě­ko­va­la všem, co se na kni­ze podí­le­li a pomoh­li autor­ce vznik­nout tak báječ­né kni­ze. Publikace je barev­ně roz­dě­le­na. Oranžový ráme­ček je vyprá­vě­ní kama­rá­da Aleše, zele­ný ráme­ček shr­nu­je základ­ní infor­ma­ce o daném han­di­ca­pu a v mod­rém najde­te slo­ži­těj­ší infor­ma­ce, pro zku­še­něj­ší čte­ná­ře.

Kniha je napros­to báječ­ná a čte­ní jsem si uži­la od začát­ku, až do kon­ce. Autorčin styl psa­ní je skvě­lý, barev­né roz­dě­le­ní tex­tu usnad­ňu­je lep­ší ori­en­ta­ci v kni­ze, je plná zají­ma­vých infor­ma­cí. Publikace je vhod­ná pro děti, dospě­lé, peda­go­gy, ale i vycho­va­te­le škol­ních dru­žin Dospělí ji vyu­ži­jí pro prá­ci s dět­mi, pro vysvět­le­ní, proč se dané dítě tak cho­vá. Texty dopl­ňu­jí nád­her­né ilu­stra­ce Libora Drobného, kte­ré vám vykouz­lí úsměv na tvá­ři a čte­ní vás bude bavit.

Myslím si, že podob­ná kni­ha na našem kniž­ním trhu roz­hod­ně chy­bě­la. Je výji­meč­ná tím, že se v ní děti i dospě­lí dozví, proč se tak děti s danou vadou cho­va­jí a díky tomu jim mohou lépe poro­zu­mět a chá­pat a podat jim pomoc­nou ruku. Je plná zají­ma­vos­tí, popi­su­je vady, zají­ma­vé názvy i infor­ma­ce, kte­ré se uce­le­ně málo kdy dozví­te. Na poza­dí je pří­běh jed­né tří­dy a ztra­ce­né­ho table­tu. Kdo mys­lí­te, že ho nako­nec vzal a proč? Když si kni­hu pře­čte­te, zjis­tí­te, kdo a proč to vlast­ně udě­lal. Tím, že autor­ka uved­la i zná­mé osob­nos­ti, kte­ré daným han­di­ca­pem trpí, je pro děti snad­něj­ší chá­pat to, že one­moc­nět může kdo­ko­li a pomo­cí této ency­klo­pe­die mu může nabíd­nout pomoc­nou ruku a nene­chat ho, jak se říká „na holič­kách“. Je tře­ba ješ­tě říci, že ne vždyc­ky je na vašich kama­rá­dech vidět, že jsou nějak posti­že­ní a na prv­ní pohled vlast­ně vypa­dá, že je vše v pořád­ku. Je tře­ba si více vší­mat oko­lí, mít, jak se říká oči a uši ote­vře­né.

Ukázka z kni­hy:

Co naše tělo nedo­ká­že?

Já jsem si pře­ra­zil páteř, ta už mi nikdy nesros­te. Stejně tak i ruka nebo noha je hod­ně slo­ži­tý sys­tém, kte­rý doká­že srůst, ale nedo­ká­že dorůst, kdy­by o ně někdo při­šel. Proto je dob­ré si na sebe dávat pozor. Některé čás­ti naše­ho těla ale dorůst nedo­ká­žou, rege­ne­ru­jí. Jde napří­klad o část žeber, špič­ky prs­tů, ušní bubí­nek a do jis­té míry také někte­ré vnitř­ní orgá­ny (led­vi­ny, srd­ce, ját­ra). Ovšem ve zví­ře­cí říši jsou jiní pře­bor­ní­ci na rege­ne­ra­ci, kte­rým nesa­há­me ani po kot­ní­ky.

Jeden druh mlo­ka (nazý­va­ný vod­ní drá­ček) umí rege­ne­ro­vat své chy­bě­jí­cí kon­če­ti­ny, část moz­ku i srd­ce. A doká­zal by si obno­vit i ocas, stej­ně jako ješ­těr­ka. Ta ocá­sek odha­zu­je při setká­ní s nepří­te­lem. Ocásek se ješ­tě něko­lik vte­řin hýbe, má při­lá­kat pozor­nost nepří­te­le a poskyt­nout ješ­těr­ce pří­le­ži­tost k útě­ku.

Jeleni jsou zná­mí sha­zo­vá­ním paro­ží. Ty jim pak dorůs­ta­jí rych­los­tí až dva cen­ti­me­t­ry za den. Mistry v dorůs­tá­ní jsou také pavou­ci, kte­rým mohou dorůs­tat celé kon­če­ti­ny. Ale pozor, jde to pou­ze u pavou­ků v mla­dém těle, kte­ří se svlé­ka­jí ze své schrán­ky. Po svle­če­ní zís­ká­vá pavouk novou kůži, kte­rá počí­tá i s novou kon­če­ti­nou. Dospělí pavou­ci už se ale nesvlé­ka­jí, a pro­to jim ani nová kon­če­ti­na nedo­růs­tá.

Několik slov o autor­ce:

Hana Zobačová je spe­ci­ál­ní peda­gož­ka, redak­tor­ka a autor­ka knih pro děti. V Portále od ní vyšly oblí­be­né kni­hy prv­ní­ho čte­ní Žil byl kde­si, Auta, vla­ky, bag­ry taky nebo Pokojíček plný hra­ček.

Autorka: Hana Zobačová

Ilustrace: Libor Drobný

Žánr: popu­lár­ně - nauč­ná pub­li­ka­ce pro děti

Vydáno: 2022, Vydal Portál, Praha

Počet stran: 95

Vazba kni­hy: pev­ná s lami­no­va­ným pota­hem

ISBN 978-80-262-1926-2

Knihu může­te kou­pit zde

 


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 4,08889 s | počet dotazů: 262 | paměť: 71916 KB. | 29.03.2024 - 10:55:19