Kritiky.cz > Filmy > Zajímavosti > Za zdí role: Max von Sydow a jeho cesta k normálu

Za zdí role: Max von Sydow a jeho cesta k normálu

Photo © 1973 / 2000 Warner Bros.
Photo © 1973 / 2000 Warner Bros.
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

„Když jsem hrál Krista, začal jsem se cítit odříz­nu­tý od svě­ta. Noviny se sta­ly jed­ním z mých nej­vět­ších luxu­sů. Všiml jsem si, že někte­ří z mých blíz­kých přá­tel se ke mně zača­li cho­vat s úctou.“

Max von Sydow řekl, že nej­těž­ší na roli Krista ve fil­mu Největší pří­běh všech dob (1965) bylo oče­ká­vá­ní, kte­ré od něj lidé měli, že zůsta­ne po celou dobu v roli. Nesměl kou­řit mezi zábě­ry, pít po prá­ci nebo se na pla­ce maz­lit se svou ženou.

„Jakmile film skon­čil, vrá­til jsem se domů do Švédska a sna­žil se najít své sta­ré já. Trvalo mi šest měsí­ců, než jsem se vrá­til do nor­má­lu. Když jsem dokon­čil roli Krista, při­pa­dal jsem si, jako by mě pro­pus­ti­li na pod­mín­ku. Člověk, kte­rý si odse­děl osm­náct měsí­ců, se netou­ží vrá­tit do věze­ní.“

„Největší pří­běh všech dob“ byl von Sydowovým ame­ric­kým fil­mo­vým debu­tem. Před tím­to fil­mem byl vel­mi popu­lár­ním švéd­ským her­cem, kte­rý se obje­vil ve fil­mech Ingmara Bergmana jako „Sedmá pečeť“ (1957), „Divoké jaho­dy“ (1957), „Pramen pan­ny“ (1960) a „Skrz sklo tem­no­ty“ (1961). Producent a reži­sér George Stevens chtěl nezná­mé­ho her­ce, kte­rý by byl v pově­do­mí veřej­nos­ti zba­ven svět­ských a nevhod­ných aso­ci­a­cí.

Charlton Heston ve svých dení­cích říká, že když ve fil­mu natá­čel scé­nu křtu s Maxem von Sydowem, že kdy­by byla řeka Jordán stej­ně stu­de­ná jako Pyramidové jeze­ro, kde tuto sek­ven­ci natá­če­li, křes­ťan­ství by nikdy nevznik­lo.
Stevens byl pod tla­kem, aby uspí­šil sek­ven­ci s Janem Křtitelem, kte­rá se natá­če­la v oblas­ti Glen Canyonu; po dokon­če­ní pře­hra­dy Glen Canyon se z něj mělo stát jeze­ro Powell a pro­duk­ce pro­jekt zdr­že­la.

Ve své kari­é­ře hrál von Sydow Ježíše, Satana a byl titul­ní posta­vou ve fil­mu Vymítač ďáb­la (1973). (IMDb)

Všechno nej­lep­ší k naro­ze­ni­nám, Maxi von Sydowe!


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup

Zdroj článku: Cinema Shorthand Society

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,74335 s | počet dotazů: 264 | paměť: 72193 KB. | 18.04.2024 - 20:17:24