Kritiky.cz > Filmy > Filmové recenze > Psí poslání 2 (A Dog´s Journey) – Recenze – 60%

Psí poslání 2 (A Dog´s Journey) – Recenze – 60%

8U24 TP1 00035R
8U24 TP1 00035R
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...
U ame­ric­ké­ho rodin­né­ho fil­mu Psí poslá­ní z roku 2017 si zřej­mě pobre­če­lo tolik divá­ků, že padlo roz­hod­nu­tí nato­čit i jeho pokra­čo­vá­ní, kte­ré je stej­ně jako jeho před­chůd­ce adap­ta­cí romá­nu spi­so­va­te­le Williama Bruce Camerona. Příběh nava­zu­je po pár letech na udá­los­ti z prv­ní­ho fil­mu a jeho hlav­ním hrdi­nou a záro­veň vypra­vě­čem je opět psí duše, kte­rá se umí rein­kar­no­vat a vystří­dá tím pádem v prů­bě­hu sním­ku hned něko­lik psích podob. Zachován byl tudíž i motiv psí­ho umí­rá­ní a násled­né­ho zno­vuzro­ze­ní v jiném psím těle, kvů­li čemuž by bylo rozum­né vzít si s sebou do kina něja­ké kapes­ní­ky, zvlášť pokud jste na tohle téma cit­li­ví. Jestli to roz­dý­cha­jí vaše děti, nechám na vás.

Psí poslání 2 (A Dog´s Journey) – Recenze
Zdroj fotek: Vertical Entertainment

I ten­to­krát pla­tí, že tím nej­lep­ším na celém fil­mu jsou herec­ké výko­ny pří­tom­ných psů, kte­ří jsou báječ­ně vede­ní, jsou vtip­ní a roz­to­mi­lí a sem tam i legrač­ně komen­tu­jí ze své zví­ře­cí per­spek­ti­vy dění kolem sebe, čímž doce­la pří­jem­ně sha­zu­jí jinak vcel­ku váž­né poje­tí fil­mu, jenž kro­mě toho už žád­né jiné kome­di­ál­ní oka­mži­ky nena­bí­zí. Naopak jde o doce­la hut­né rodin­né dra­ma – hlav­ní lid­skou hrdin­kou je dív­ka jmé­nem Carolyn June (Kathryn Prescott), jenž žije v Chicagu pou­ze se svou mat­kou, zahořklou mla­dou vdo­vou, kte­rá trá­ví více času s lah­ve­mi vína než s vlast­ní dce­rou.

Radost tudíž dělá Carolyn June hlav­ně její psí spo­leč­ník, kte­rý pocho­pi­tel­ně není jen tak oby­čej­ný. Když se o ni totiž jako o malou hol­čič­ku, dřív než s ní její mat­ka odje­la do vel­ko­měs­ta, sta­ra­li na rodin­né far­mě její pra­ro­di­če (Dennis Quaid a Marg Helgenberger, kte­ří si zopa­ko­va­li své role z před­cho­zí­ho fil­mu), byl tam s nimi i sta­rý pes Bailey. A ten, když se chys­tal na onen svět, dostal od své­ho pána spe­ci­ál­ní úkol – vrá­tit se zpát­ky zas jako jiný pes a na Carolyn June dohlí­žet a chrá­nit ji (při­čemž si ale pama­tu­je všech­ny své před­cho­zí živo­ty).

Děj je kaž­do­pád­ně vel­mi jed­no­du­chý (a trai­ler ho navíc z val­né vět­ši­ny vyzra­zu­je pře­dem), při­čemž obec­ně pla­tí, že kdy­ko­li se spo­lu na plát­ně o něčem baví jací­ko­li lid­ští hrdi­no­vé a není u toho zrov­na žád­ný pes, tak atrak­ti­vi­ta sním­ku prud­ce kle­sá. Mezi her­ci totiž svým výko­nem výraz­ně vyni­ká ako­rát Dennis Quaid, kte­rý je ovšem pří­to­men pováž­li­vě málo, a pak Betty Gilpin v roli mat­ky hlav­ní hrdin­ky, kte­rá je coby zlo­me­ná, nepří­jem­ná a bez­cit­ná mrcha tak dob­rá, že je prak­tic­ky nesne­si­tel­ná – což byl zřej­mě záměr, neb film se ji sna­ží vylí­čit tak nesym­pa­tic­kou, jak jen to je v rám­ci žán­ru mož­né (včet­ně toho, že nemá ráda psy).

Psí poslání 2 (A Dog´s Journey) – Recenze

Ve výsled­ku má navíc pří­běh věr­né­ho psí­ho hrdi­ny pou­ze zhru­ba tolik pro­sto­ru jako pří­běh o neleh­kém dospí­vá­ní jeho maji­tel­ky, poja­tý však zce­la tuc­to­vě a před­ví­da­tel­ně, včet­ně její­ho zkla­má­ní z něko­li­ka prv­ních vzta­hů, přá­tel­ství s kama­rá­dem z dět­ství, kte­rý je do ní zakou­ka­ný, i naiv­ní­ho snu o pěvec­ké kari­é­ře, jemuž se kvů­li níz­ké­mu sebe­vě­do­mí zdrá­há jít napro­ti. A celé je to samo­zřej­mě plné vše­li­ja­kých slzo­pud­ných ele­men­tů od smut­ných lou­če­ní a radost­ných shle­dá­ní po rako­vi­nu a pohřeb. Naštěstí je to ale nato­če­no poměr­ně decent­ně a tvůr­ci povět­ši­nou netla­čí na pilu víc, než by bylo nut­né. Režie se mimo­cho­dem uja­la zku­še­ná tele­viz­ní reži­sér­ka Gail Mancuso, odcho­va­ná desít­ka­mi seri­á­lů včet­ně kla­sik typu Přátelé či Gillmorova děv­ča­ta, pro niž je film Psí poslá­ní 2 celo­ve­čer­ním kino-debutem.

Ve srov­ná­ní s prv­ním Psím poslá­nímje na tom dvoj­ka o troš­ku hůř, mimo jiné i kvů­li tomu, že jde více­mé­ně o to samé a niče­ho nové­ho se nedo­čká­te. I tak jde ale o doce­la sluš­ný rodin­ný sní­mek, ačko­li je pří­šer­ně sen­ti­men­tál­ní a dojí­ma­vý až na hra­ni­ci vydě­rač­ství a nelze úpl­ně zaru­čit, že bude bavit i men­ší děti, vzhle­dem k tomu, že jeho jádrem nejsou legrač­ní psí sko­pi­či­ny, leč posel­ství o tom, jak psi zda­ři­le vypl­ňu­jí emo­ci­o­nál­ní prázd­no­tu, kte­rou mohou v lidech zane­chat jiní lidé. Zvířecí účast je v něm nicmé­ně napros­to skvě­lá a milov­ní­ci psů u něj budou beze­spo­ru opět ronit kro­ko­dý­lí slzy.


Podívejte se na hodnocení Psí poslání na Kinoboxu.


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
veronika

Dvojky se vet­ši­nou nevy­rov­na­jí jedničkám,platí to i tady,ale i přes­to je to krás­ný film a má nád­her­ný závěr.

Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

1
0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,46915 s | počet dotazů: 258 | paměť: 72075 KB. | 24.04.2024 - 20:44:20