Kritiky.cz > Filmy > Filmové recenze > La Llorona: Prokletá žena (The Curse of La Llorona) – Recenze – 60%

La Llorona: Prokletá žena (The Curse of La Llorona) – Recenze – 60%

LaLloronaProkletC3A1C5BEenarecenzefilmu
LaLloronaProkletC3A1C5BEenarecenzefilmu
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...
La Llorona (v doslov­ném pře­kla­du „Plačící žena“) je posta­va z mexic­ké­ho folk­ló­ru, kte­rá pod­le dáv­né pověs­ti uto­pi­la své dva syny a od té doby putu­je coby duch po svě­tě, oble­če­ná do bílých šatů se závo­jem a vleč­kou, a uná­ší a zabí­jí cizí zatou­la­né děti. Což je přes­ně to, co dělá i v ame­ric­kém horo­ru celo­ve­čer­ně debu­tu­jí­cí­ho reži­sé­ra Michaela Chavese, jenž bude pro pro­du­cen­ta Jamese Wana natá­čet tře­tí díl ságy V zaje­tí démo­nů.
James Wan ostat­ně pro­du­ko­val i sní­mek La Llorona: Prokletá žena, kte­rý se zdá být sou­čás­tí téhož fil­mo­vé­ho svě­ta, v němž se ode­hrá­va­jí i série V zaje­tí démo­nůa Annabelle (stej­ně jako ony je zasa­zen do 70. let). Ve sku­teč­nos­ti je s nimi ale spja­tý jen skr­ze jed­nu vel­mi okra­jo­vou ved­lej­ší posta­vu, tudíž je mno­hem lep­ší při­stu­po­vat k němu jako k samo­stat­né­mu fil­mu, kte­rý se zmí­ně­ný­mi horo­ry nic spo­leč­né­ho nemá.
La Llorona: Prokletá žena (The Curse of La Llorona) – Recenze
© Warner Bros.

Jeho hlav­ní hrdin­kou je soci­ál­ní pra­cov­ni­ce Anna (Linda Cardellini), ovdo­vě­lá čty­ři­cát­ni­ce se dvě­ma dět­mi, o něž se po let­mém setká­ní s legen­dou o upla­ka­né ženě a násled­ném rodin­ném pro­kle­tí začne pře­ta­ho­vat s La Lloronou. Obligátní duchař­skou záplet­ku se však ve fil­mu poda­ři­lo ozvlášt­nit něko­li­ka prv­ky, kte­ré ji dáva­jí do pozo­ru­hod­ných sou­vis­los­tí se sku­teč­ným svě­tem. Následky pro­ná­sle­do­vá­ní zlým duchem jsou tu totiž vidě­ny opti­kou zaměst­nan­kyň soci­ál­ních slu­žeb, kte­ré fyzic­ká zra­ně­ní vystra­še­ných dětí posu­zu­jí coby důsled­ky zane­dbá­ní mateř­ské péče či domá­cí­ho nási­lí.
Přinejmenším do své polo­vi­ny má tudíž La Llorona sluš­ně našlápnu­to k tomu stát se žen­ským horo­rem, vyprá­vě­jí­cím o stře­tu dvou matek, z nichž jed­na je vraž­dí­cí pří­zrak a dru­há je udře­nou, sta­rost­li­vou a de fac­to oby­čej­nou ženou, kte­rá se po smr­ti man­že­la ze všech sil sna­ží zao­pat­řit domác­nost, což jí pří­tom­nost ducha topí­cí­ho děti vůbec neu­snad­ňu­je, zvlášť když jí kvů­li tomu šla­pe na paty ta samá soci­ál­ka, pro niž sama pra­cu­je. Tohle všech­no však vez­me za své ve zhru­ba posled­ní tře­ti­ně fil­mu, kdy Anna vyhle­dá pomoc u býva­lé­ho kně­ze, šama­na a vymí­ta­če – a vlo­ží tak svůj osud ve finá­le do rukou muže (byť sym­paťá­ka, kte­rý do pří­bě­hu vne­se kro­mě svě­ce­né vody a kou­zel­ných semí­nek i špet­ku humo­ru).
La Llorona: Prokletá žena (The Curse of La Llorona) – Recenze
© Warner Bros.


Přítomností něko­li­ka nekon­zis­tent­ních zvra­tů, postav jed­na­jí­cích v urči­tých situ­a­cích až směš­ně hlou­pě a poně­kud uspě­cha­né­ho závě­ru pak La Llorona už ako­rát stvr­zu­je svou pozi­ci dějo­vě poměr­ně stan­dard­ní­ho a šab­lo­no­vi­té­ho horo­ru o bubá­ko­vi stra­ší­cím v rodin­ném domě, jenž ty nej­za­jí­ma­věj­ší moti­vy dob­ro­vol­ně zaha­zu­je, stej­ně jako řadu ved­lej­ších postav, a kte­rý svou atmo­sfé­ru sta­ví víc než na čem­ko­li jiném pře­de­vším na poměr­ně pove­de­ném budo­vá­ní vel­ké­ho množ­ství leka­ček. Režie Michaela Chavese je kaž­do­pád­ně při­nejmen­ším obstoj­ná – herec­ké výko­ny jsou obec­ně zda­ři­lé (včet­ně dětí), prá­ce s klišé hod­ná zmín­ky (občas potě­ší skvě­lé nača­so­vá­ní) a titul­ní La Llorona vypa­dá pat­řič­ně zlo­věst­ně (ačko­li je tím méně děsi­vá, čím víc je jí vidět do obli­če­je).
Takže pokud jde o to, jest­li bude Michael Chaves scho­pen nato­čit V zaje­tí démo­nů 3, aniž by jím udě­lal ostu­du před­cho­zím dvě­ma dílům, tak odpo­věď zní, že nepo­chyb­ně ano.


Podívejte se na hodnocení La Llorona: Prokletá žena na Kinoboxu.


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,49187 s | počet dotazů: 266 | paměť: 72041 KB. | 16.04.2024 - 20:15:01