Kritiky.cz > Filmy > Filmové recenze > Ticho před bouří (Serenity) – Recenze – 40%

Ticho před bouří (Serenity) – Recenze – 40%

Serenity Day19 04 08 17 12619
Serenity Day19 04 08 17 12619
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...
Baker (Matthew McConaughey) je rybá­řem a kapi­tá­nem lodi Serenity na jakém­si malém karib­ském ost­ro­vě, kde loví tuňá­ky a vozí turis­ty lač­ní­cí po zážit­ko­vém rybo­lo­vu. Před časem bojo­val v Iráku a psy­chic­ky na tom není nej­lé­pe, např. je cho­rob­ně posed­lý ulo­ve­ním jed­no­ho kon­krét­ní­ho obří­ho tuňá­ka, kte­rý mu už něko­li­krát těs­ně uni­kl. Pak se před ním zje­ví jeho ex-manželka a mat­ka jeho tři­nác­ti­le­té­ho syna Karen (Anne Hathaway), kte­rou její nový muž, boha­tý obchod­ník a gan­gs­ter Frank, suro­vě bije (ale Bakera v živo­tě nevi­děl a netu­ší, že toho syna má Karen s ním). Karen záhy udě­lá Bakerovi nabíd­ku – dá mu deset mili­o­nů dola­rů, když vez­me její­ho man­že­la (Jason Clarke) na ryby, opi­je ho a sho­dí přes palu­bu žra­lo­kům.
Ticho před bouří (Serenity) – Recenze
Zdroj fotek: bontonfilm.cz


První tře­ti­na ame­ric­ké­ho fil­mu Ticho před bou­ří má cel­kem sluš­ně našlápnu­to na psy­cho­lo­gic­ké dra­ma o posed­los­ti, v němž Baker ničí svý­mi obse­se­mi nejen sebe a své kšef­ty, ale i lidi ve svém oko­lí, při­čemž jsou prů­běž­ně před­sta­vo­vá­ny růz­né ved­lej­ší posta­vy včet­ně Bakerova pomoc­ní­ka (Djimon Hounsou), míst­ní pro­da­vač­ky a bar­ma­na a Bakerovy milen­ky (Diane Lane). Druhá tře­ti­na, uvo­ze­ná Kareniným pří­jez­dem na ost­rov, je pro změ­nu thrille­rem noir o dvo­ji­ci býva­lých man­že­lů, co se spo­lu domlou­va­jí na vraž­dě, při­čemž se řeší morál­ní aspek­ty tako­vé­ho roz­hod­nu­tí, nako­lik je zlý čin ospra­ve­dl­ni­tel­ný, pokud je konán v zájmu dob­ra, a podob­ně. Přitom se mno­ží zábě­ry na McConaugheyho nahý zadek (ovšem niko­li na nahou Anne Hathaway) a při­bý­vá i růz­ných podiv­ných detai­lů, jimž se vypla­tí věno­vat pozor­nost.
V jed­nu chví­li se napří­klad Karen Bakerovi let­mo zmí­ní o tom, že jeho syn je s ním scho­pen tele­pa­tic­ky komu­ni­ko­vat a sly­šet věci, kte­ré Baker říká (a pak už o tom nepad­ne ani slo­vo). To je prv­ní bizar­nost. Druhou bizar­nos­tí je posta­va muže, jenž vypa­dá jako typic­ký ban­kov­ní úřed­ník, a kte­rý se od začát­ku fil­mu něko­li­krát sna­ží s Bakerem sejít, ale vždy se s ním o pár desí­tek vte­řin mine (nejmé­ně čty­ři­krát). Tohle vše je zavr­še­no zvra­tem, po němž násle­du­je ješ­tě závě­reč­ná tře­ti­na fil­mu, v níž při­jíž­dí na ost­rov Frank, zatím­co Baker si pořád není jis­tý, jest­li ho chce či nechce zabít.
Ten zvrat je mimo­cho­dem napros­to zásad­ní, pro­to­že zce­la mění per­spek­ti­vu toho, co se ve fil­mu do té doby dělo a i poté děje, čás­teč­ně mění jeho žánr, dává věci do nových sou­vis­los­tí, vysvět­lu­je ty drob­né výše zmí­ně­né podiv­nos­ti (a spous­tu dal­ších při­dá­vá navrch), je nesmír­ně ambi­ci­óz­ní a ori­gi­nál­ní a jis­tě by byl i veli­ce půso­bi­vý, pokud by se film pove­dl. Což se bohu­žel nesta­lo, načež s odtaj­ně­ním toho zvra­tu sní­mek zce­la ztrá­cí tvář, stá­vá se nechtě­ně legrač­ním a hlav­ně se v něm najed­nou obje­ví straš­ná spous­ta nevy­ře­še­ných logic­kých mezer, nesrov­na­los­tí, nejas­nos­tí a nesmys­lů.
Ticho před bouří (Serenity) – Recenze

Nejde při­tom o to, že by ten zvrat byl sám o sobě špat­ný či hloupý, nýbrž o to, jakým kon­krét­ním způ­so­bem je rea­li­zo­ván a zaim­ple­men­to­ván a jak je na něj nadá­le rea­go­vá­no – a tohle je bohu­žel straš­ná mizé­rie, při­čemž i bez toho zvra­tu by Ticho před bou­ří bylo jen prů­měr­ným a nepří­liš zábav­ným thrillerem/dramatem se šab­lo­no­vi­tý­mi posta­va­mi a znač­ně vyčpě­lou záplet­kou. Pokud by něko­ho zají­ma­lo, v čem ten zvrat spo­čí­vá, může si násle­du­jí­cí odsta­vec pře­číst pozpát­ku (spo­i­ler):
.ecláv ev luny­haz ýretk ‚ecto ohévs eldop liřovts kulk net arekaB a eřh ev yvat­sop uosj éle­ta­vy­bo ohej inhcišv ‚ínvit­kif ej vortsO .amíčto ohot udžarv ejuža­vz ýretk a ‚uktam ohej ejib míčto žohej ‚kulk ýte­lit­cá­niřt ýka­jěn lavo­mar­go­r­pan is uoretk ‚yrh évo­ča­tí­čop řtin­vu ávárhe­do es mlif ýleC
Tvůrcem fil­mu je při­tom reži­sér a zku­še­ný sce­náris­ta Steven Knight, kte­rý napsal tře­ba Východní pří­sli­by, Špínu Londýna či seri­á­ly Taboo a Peaky Blinders a nato­čil pod­le vlast­ní­ho scé­ná­ře skvě­lé dra­ma Locke. Tady si nicmé­ně ukou­sl sous­to, kte­ré nezvlá­dl dosta­teč­ně zpra­co­vat, načež výsle­dek půso­bí znač­ně nedo­myš­le­ně a banál­ně.
Ticho před bou­ří je film, kte­rý lze oce­nit jako něco svě­ží­ho a zají­ma­vé­ho, ale dob­rý film to bohu­žel není. Některé divá­ky sice může dovést k pře­mýš­li­vým úva­hám a ana­ly­tic­ké­mu roze­bí­rá­ní toho, co se vlast­ně na plát­ně celou dobu dělo, leč i tohle je ve výsled­ku nato­lik neko­he­rent­ní, že nad tím vět­ši­na lidí prav­dě­po­dob­ně spíš máv­ne rukou jako nad kuri­óz­ní blbos­tí s nevy­u­ži­tým poten­ci­á­lem.


Podívejte se na hodnocení Ticho před bouří na Kinoboxu.


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,69447 s | počet dotazů: 263 | paměť: 72100 KB. | 18.04.2024 - 20:05:27