Kritiky.cz > Filmy > Filmové recenze > Toy Story 4: Příběh hraček (Toy Story 4) – Recenze – 80%

Toy Story 4: Příběh hraček (Toy Story 4) – Recenze – 80%

toystory4 online use p424 302c pub.pub16.208
toystory4 online use p424 302c pub.pub16.208
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...
Filmová série Toy Story: Příběh hra­ček je vlaj­ko­vou lodí stu­dia Pixar – už jen pro­to, že její prv­ní díl byl v roce 1995 vůbec prv­ním celo­ve­čer­ním troj­roz­měr­ně ani­mo­va­ným sním­kem v his­to­rii kine­ma­to­gra­fie. V roce 2010 byla tato série úspěš­ně zavr­še­na tře­tím dílem, jenž její pří­běh pří­jem­ně a smys­lu­pl­ně uza­ví­ral, a nevy­pa­da­lo to, že by kdy mělo dojít k jaké­mu­ko­li dal­ší­mu pokra­čo­vá­ní. Vznik dílu čtvr­té­ho po deví­ti­le­té pau­ze pro­to pocho­pi­tel­ně dopro­vá­ze­ly oba­vy, jest­li se v jeho ději poda­ří nějak navá­zat na udá­los­ti před­cho­zích fil­mů, a zda­li nepů­jde jen o nasta­vo­va­nou kaši vyro­be­nou čis­tě za úče­lem finanč­ní­ho zis­ku.
 
Toy Story 4: Příběh hraček (Toy Story 4) – Recenze
Zdroj fotek: falcon.cz


Potenciálního zkla­má­ní se ale nako­nec není tře­ba obá­vat, neb Toy Story 4: Příběh hra­ček je naštěs­tí důstoj­ným pokra­čo­vá­ním, kte­ré svým před­chůd­cům roz­hod­ně ostu­du nedě­lá. K osudům mno­hých postav a k moti­vům typic­kým pro celou sérii se vra­cí s tím, že je nadá­le roz­ví­jí, a opat­řu­je finál­ní teč­kou i jed­nu ved­lej­ší pří­bě­ho­vou linii, kte­rá se pořád­né­ho zavr­še­ní dopo­sud nedo­čka­la. V tom­to ohle­du je potře­ba pochvá­lit scé­nář, resp. děj fil­mu, jemuž se poda­ři­lo dát chytře vysta­vě­ný a s lás­kou opra­co­va­ný tvar, za jehož vzni­kem sku­teč­ně nesto­jí jen vidi­na výděl­ku, ale i tou­ha vyprá­vět, jak to bylo s popu­lár­ní­mi hrdi­ny dál.
Film začí­ná let­mým nos­tal­gic­kým při­po­me­nu­tím někte­rých oka­mži­ků z pře­de­šlých dílů série a pokra­ču­je v pod­sta­tě tam, kde se napo­sle­dy skon­či­lo – pře­dá­ním hlav­ních hrdi­nů, dět­ských hra­ček, do rukou nové maji­tel­ky. Tou je šes­ti­le­tá hol­čič­ka Boonie, kte­rá si během své­ho prv­ní­ho dne ve ško­le vyro­bí z pou­ži­té plas­to­vé vid­lič­ky a něko­li­ka odpad­ků novou hrač­ku a pojme­nu­je ji Vidlík. Poněkud zma­te­né­ho nováč­ka se ujme zby­tek par­ty v čele s kov­bo­jem Woodym a zasvě­tí ho do toho, co to obná­ší být něčí hrač­kou. Zbytek pří­bě­hu je věno­ván záchran­né misi zapo­ča­té tím, že Boonie ztra­tí Vidlíka během rodin­né­ho výle­tu a Woody se vydá po jeho sto­pách, násle­do­ván Buzzem Rakeťákem. Následně dojde ke zno­vushle­dá­ní Woodyho s por­ce­lá­no­vou panen­kou Pastýřkou, s níž si dří­ve (už od prv­ní­ho Toy Story) vymě­ňo­val zami­lo­va­né pohle­dy, dokud oba neskon­či­li vinou nešťast­né­ho osu­du kaž­dý u jiné­ho maji­te­le.
Toy Story 4: Příběh hraček (Toy Story 4) – Recenze

Z původ­ních postav je tudíž nej­ví­ce času věno­vá­no Woodymu, Pastýřce a Buzzi Rakeťákovi, zatím­co ostat­ní jsou odsu­nu­ti na ved­lej­ší kolej, což ale nezna­me­ná, že by byli pře­hlí­že­ni. Film se k nim totiž pra­vi­del­ně vra­cí a sle­du­je je při vyko­ná­vá­ní jejich prá­ce – zajiš­tě­ní dostat­ku času pro ostat­ní, aby jejich záchran­ná mise moh­la být úspěš­ná. Z nových postav je nej­za­jí­ma­věj­ší roz­bi­tá panen­ka z veteš­nic­tví, kte­rá ve fil­mu plní funk­ci pod­lé zápo­rač­ky se stra­ši­del­ný­mi posko­ky. Za její­mi činy však sto­jí pocho­pi­tel­né moti­va­ce, jež z ní ve výsled­ku neči­ní zlo, kte­ré by bylo nut­né potrestat, nýbrž zra­ni­tel­nou oběť okol­nos­tí, jíž je potře­ba poro­zu­mět a poku­sit se jí pomoct. Ostatní nové posta­vy mají téměř výhrad­ně už jen komic­kou funk­ci, a to včet­ně zmí­ně­né­ho Vidlíka, sla­bo­my­sl­né­ho neu­ro­ti­ka s neu­jas­ně­nou osob­nos­tí a feti­šem na odpad­ko­vé koše.
Technicky doko­na­lé ani­ma­ci kaž­do­pád­ně nelze nic vytknout a z hle­dis­ka děje a jeho vyprá­vě­ní těch vad také není pří­liš. Rozjezd je sice tro­chu poma­lej­ší a star­ší díly Toy Story byly v řadě scén nápa­di­těj­ší, vtip­něj­ší a sple­ti­těj­ší, i tak jde ale stá­le o zda­ři­lou zába­vu, kte­rá je v rám­ci ani­mo­va­né kon­ku­ren­ce stá­le vtip­ná, nápa­di­tá a pří­bě­ho­vě vyna­lé­za­vá znač­ně nad­stan­dard­ně, a hlav­ně je vkus­ná a nepo­tře­bu­je si pří­liš vypo­má­hat pri­mi­tiv­ní­mi gro­tes­ko­vý­mi gagy. Tvůrcům v čele s celo­ve­čer­ně debu­tu­jí­cím reži­sé­rem Joshem Cooleym (jed­ním ze sce­náris­tů fil­mu V hla­vě) navíc nelze upřít skvě­lou prá­ci s gra­da­cí, posta­va­mi, kome­di­ál­ním nača­so­vá­ním a citem pro emo­ci­o­nál­ní pasá­že, jež zejmé­na ke kon­ci efek­tiv­ně dojí­ma­jí, aniž by muse­ly pří­liš tla­čit na pilu.
Toy Story 4: Příběh hraček (Toy Story 4) – Recenze

Co se fil­ma­řům též poved­lo, je navá­zat na téma­ta přá­tel­ství, vzá­jem­né pospo­li­tos­ti a hle­dá­ní své­ho mís­ta ve svě­tě, jež pro­stu­pu­jí celou sérii Toy Story, a jsou sil­ně akcen­to­vá­ny i ten­to­krát. Novinkou je však motiv odlo­že­ných hra­ček, kte­ré už neba­vi­lo být pře­hlí­že­né a chy­tat prach na polič­ce, a tak se roz­hod­ly osa­mo­stat­nit, ode­jít do svě­ta a žít vlast­ní život. Doposud bylo totiž údě­lem hra­ček slou­žit svým dět­ským maji­te­lům a být nástro­ji jejich štěs­tí a rados­ti, nemluvě o cito­vých vaz­bách, kte­ré vzni­ka­ly mezi dět­mi a jejich hrač­ka­mi obou­stran­ně. V Toy Story 4 ale při­bý­vá postav, jejichž cílem je dosa­že­ní jejich vlast­ní­ho štěs­tí, jenž nemu­sí nut­ně spo­čí­vat v napl­ně­ní tou­hy pat­řit něja­ké­mu dítě­ti. Je to opět posun někam dál – v Toy Story 3 si hrdi­no­vé uvě­do­mi­li, že se nemu­sí vázat pou­ze na jed­no­ho člo­vě­ka, neb mohou uči­nit šťast­ným kte­ré­ko­li dítě, teď pro změ­nu zjiš­ťu­jí, že se klid­ně obe­jdou i bez dětí.
Pro exis­ten­ci fil­mu Toy Story 4: Příběh hra­ček se tak nako­nec poda­ři­lo nalézt ospra­ve­dl­ně­ní a poved­lo se i udr­žet ve všech ohle­dech vyso­kou kva­li­ta­tiv­ní lať­ku, díky čemuž sní­mek půso­bí sku­teč­ně jako nedíl­ná sou­část série a niko­li pou­ze jako její nad­by­teč­ná nad­stav­ba. Příběh hra­ček se tak koneč­ně dočkal defi­ni­tiv­ní­ho finá­le, o čemž svěd­čí i zprá­va, že se v Pixaru zapří­sáhli, že s natá­če­ním jakých­ko­li pokra­čo­vá­ní nadob­ro skon­co­va­li. Tak uvi­dí­me, jest­li dodr­ží slo­vo.


Podívejte se na hodnocení Toy Story 4: Příběh hraček na Kinoboxu.


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 4,75309 s | počet dotazů: 252 | paměť: 72103 KB. | 23.04.2024 - 07:37:59