Kritiky.cz > Filmy > Retro filmové recenze > Přichází Satan! Jeden z nejpůsobivějších filmů se satanistickou tematikou všech dob

Přichází Satan! Jeden z nejpůsobivějších filmů se satanistickou tematikou všech dob

Photo © 20th Century Fox
Photo © 20th Century Fox
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...
Americký diplo­mat Robert Thorn se během své­ho poby­tu v Římě dozví smut­nou zprá­vu, že jeho man­žel­ka poro­di­la mrt­vé dítě. Zdrcený muž se roz­hod­ne k zou­fa­lé­mu kro­ku a narych­lo adop­tu­je prá­vě naro­ze­né­ho chlap­ce, jehož mat­ka při poro­du zemře­la. Vše zaří­dil tak, aby se jeho man­žel­ka nic nedo­zvě­dě­la – pros­tě jen zamě­ni­li dítě, kte­ré dosta­lo jmé­no Damien. Šťastná rodin­ka se násled­ně pře­stě­hu­je do Británie, kde se Robert sta­ne vel­vy­slan­cem své země. Jenže zane­dlou­ho po pří­jez­du se začnou oko­lo jejich rodi­ny dít záhad­né věci. Jejich chů­va spáchá sebe­vraž­du a při návštěvě Zoo napad­ne jeho ženu a Damiena tlu­pa agre­siv­ních pavi­á­nů. Klid jim nepři­dá ani jejich nová chů­va (paní Bylock), kte­rá se cho­vá rov­něž veli­ce podiv­ně. Navíc se oko­lo vel­vy­slan­ce začne ocho­mý­tat neod­byt­ný kněz, kte­rý tvr­dí, že jeho syn je vtě­le­ním samot­né­ho Antikrista. Thorn tomu zpr­vu odmí­tá uvě­řit, ale když začnou při­bý­vat dal­ší podiv­né neho­dy, začne i on pochy­bo­vat. Jen aby už neby­lo pro něj i jeho ženu pří­liš poz­dě…

 
Český název: Přichází Satan!
Režie: Richard Donner
Rok výro­by: 1976
Délka: 111 min
Země: Velká Británie / USA
Alternativní název: Omen I: The Antichrist
Hrají:
Gregory Peck...(Robert Thorn)
Lee Remick...(Katherine Thorn)
Harvey Stephens...(Damien)
Billie Whitelaw...(paní Baylock)
David Warner...(Jennings)
Patrick Troughton...(Otec Brennan)
...a dal­ší
 
 
S ozna­če­ním „kul­tov­ní“ bývám veli­ce opa­tr­ný, zvláš­tě co se horo­ro­vých fil­mů, potaž­mo celých sérií týče, ale ten­to film si jej zce­la po prá­vu zaslou­ží. Dost dlou­ho jsem jej vědo­mě opo­mí­jel (podob­ně jako celou řadu zná­mých fil­mů) a věno­val svou pozor­nost jiným. Uzrál ale čas, abych zjed­nal nápra­vu a ten nastal prá­vě teď. Donnerův film mě samo­zřej­mě uchvá­til jako celek, ale nej­ví­ce si mou náklo­nost zís­kal hudeb­ní dopro­vod, kte­rý byl doslo­va orgií pro mé slu­cho­vé ústro­jí. Jerry Goldsmith – toto jmé­no je záru­kou kva­li­ty a jsem rád, že byl za své dílo po záslu­ze odmě­něn. Jen je vel­ká ško­da, že se tak sta­lo jen pro­ten­to­krát. Pojďme ale k samot­né­mu fil­mu.
Přestože fil­mům s „nábo­žen­ským pod­tex­tem“ moc neho­vím, tak tady jsem pros­tě musel coby zary­tý ate­is­ta sklo­nit svůj hřbet a tvůr­cům zatles­kat. Postupně gra­du­jí­cí atmo­sfé­ra mě doslo­va usa­di­la hlu­bo­ko do křes­la a bez jedi­né­ho nud­né­ho oka­mži­ku jsem jí hltal až do samot­né­ho kon­ce. Skvělá smě­si­ce akce i napě­tí pros­tě nemě­la sebe­men­ší chy­bu. Počet obě­tí tu byl rov­něž uspo­ko­ju­jí­cí a pes­t­rost sko­nů jakbys­met. Jedinou kaň­kou na celém fil­mu a za tu mohl sám osud, byla ta spous­ta podiv­ných nehod / náhod, kte­ré se oko­lo celé­ho natá­če­ní i po něm ode­hrá­ly.
V nepo­sled­ní řadě musím pochvá­lit i samot­né herec­ké výko­ny. Gregory Peck byl úchvat­ný ostat­ně jako ve vět­ši­ně fil­mů, kde jsem jej měl mož­nost vidět a jsem rád, že tuto roli dostal nako­nec on. Lee Remick byla ozdo­bou fil­mu – tuto půvab­nou dámu jsem sice do té doby moc neznal, ale urči­tě se rád poo­hléd­nu po něja­kém tom dal­ším fil­mu, ve kte­rém si zahrá­la. Ďábelská Billie Whitelaw mi nahá­ně­la svým zje­vem hrů­zu a podob­nou chůvu bych urči­tě pro své dítě nechtěl ani omy­lem. No a Harvey Stephens byl samo­zřej­mě rov­něž veli­ce dobrou vol­bou. Sice byl občas na ránu, ale ten jeho zlo­věst­ný kukuč byl tak­též okouz­lu­jí­cí. Takže sta­tus kul­tov­ní­ho fil­mu je zde zce­la na mís­tě. Jediný důvod proč tomu nedám plných 100% je ten, že sou­boj s chů­vou mi při­šel do jis­té míry tro­chu směš­ný.
 
Hodnocení: 90 %

Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup

Části seriálu:  Přichází Satan!


Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,10093 s | počet dotazů: 266 | paměť: 72279 KB. | 25.04.2024 - 10:14:25