Kritiky.cz > Filmy > Zajímavosti > Jane Campionová triumfuje na Oscarech s filmem Síla psa: Historie za kulisami a tvrdá práce přinesly ovoce

Jane Campionová triumfuje na Oscarech s filmem Síla psa: Historie za kulisami a tvrdá práce přinesly ovoce

Photo © ABC
Photo © ABC
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Jane Campionová zís­ka­la Oscara za nej­lep­ší režii za film Síla psa (2021), což bylo jedi­né vítěz­ství mezi 12 nomi­na­ce­mi, a sta­la se tak prv­ním fil­mem, kte­rý vyhrál pou­ze v této kate­go­rii od fil­mu Absolvent (1967). Tímto fil­mem se Campionová sta­la prv­ní ženou, kte­rá byla na Oscara za nej­lep­ší režii nomi­no­vá­na dva­krát (také za film „Piano“ z roku 1994).

Na začát­ku roku 2017 Campionová, kte­rá prá­vě dokon­či­la natá­če­ní dru­hé série tele­viz­ní­ho seri­á­lu „Top of the Lake“, dosta­la od své nevlast­ní mat­ky Judith výtisk romá­nu Thomase Savage „Síla psa“ z roku 1967. Campionovou kni­ha nadchla a zača­la shá­nět prá­va na její zfil­mo­vá­ní. Spolu s pro­du­cent­kou Tanyou Seghatchianovou nako­nec zís­ka­la prá­va od kanad­ské­ho pro­du­cen­ta Rogera Frappiera poté, co se s ním setka­la na fil­mo­vém fes­ti­va­lu v Cannes v roce 2017. Podle Campionové byl román před­tím nejmé­ně pět­krát před­mě­tem opce, ale nikdy nebyl zfil­mo­ván. Mezi těmi, kdo se pokou­še­li kni­hu adap­to­vat, byl i Paul Newman.

Během prá­ce na scé­ná­ři Campionová udr­žo­va­la kore­spon­den­ci se spi­so­va­tel­kou Annie Proulxovou, kte­rá napsa­la doslov k vydá­ní Savageova romá­nu z roku 2001. Po dokon­če­ní prv­ní ver­ze Campionová navští­vi­la Savageův ranč v Montaně, setka­la se s čle­ny jeho rodi­ny (autor zemřel v roce 2003) a kon­zul­to­va­la s odbor­ní­kem na Savage z Montanské západ­ní uni­ver­zi­ty v Dillonu. Campionová nemoh­la z roz­počto­vých důvo­dů natá­čet v Montaně a roz­hod­la se radě­ji pro natá­če­ní na rod­ném Novém Zélandu.

Benedict Cumberbatch se v rám­ci pří­pra­vy na hlav­ní roli Phila Burbanka věno­val výzku­mu expe­di­ce Lewise a Clarka a něja­kou dobu pra­co­val na dobyt­kář­ském ran­či poblíž národ­ní­ho par­ku Glacier v Montaně. Absolvoval tří­tý­den­ní výcvi­ko­vý tábor, kde se učil jez­dit na koni, házet lanem, kas­t­ro­vat býky a hrát na ban­jo.

Na začát­ku natá­če­ní Campionová před­sta­vi­la Cumberbatche her­cům a štá­bu slo­vy: „Tohle je Phil. Budete s ním pra­co­vat. Benedict je oprav­du milý, ale setká­te se s ním až na kon­ci natá­če­ní.“ A tak se s ním setkal. Cumberbatch a Kristin Dunstová byli do svých postav tak zažra­ní, že spo­lu během natá­če­ní nemlu­vi­li.

Aby se Cumberbatch do své posta­vy vžil, na začát­ku natá­če­ní se téměř dva týd­ny nemyl. Začal také kou­řit řetě­zo­vé ciga­re­ty. Přestože v reál­ném živo­tě kou­řil už léta, po kaž­dém zábě­ru, kdy kou­řil uba­le­né ciga­re­ty, se mu udě­la­lo špat­ně. S řetě­zo­vým kou­ře­ním zašel tak dale­ko, že se tři­krát otrá­vil niko­ti­nem. (Wikipedia/IMDb)

Všechno nej­lep­ší k naro­ze­ni­nám, Jane Campionová!


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup

Zdroj článku: Cinema Shorthand Society

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 4,62957 s | počet dotazů: 246 | paměť: 72221 KB. | 01.05.2024 - 18:20:25