Kritiky.cz > Recenze > Soudný den

Soudný den

1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

//
//

Mám rád akč­ní fil­my, a mám rád kata­stro­fic­ké fil­my. Ještě rad­ši mám, když jsou tyto dva žán­ry spo­je­ny dohro­ma­dy. Přesně tak je tomu v pří­pa­dě Doomsday. Režisér toho­to sním­ku, Neil Marshall, má za sebou jeden oprav­du, ale­spoň pro mne, kva­lit­ní sní­mek. Tím je horor Pád do tmy.
Byla to pou­ze náho­da, nebo nám ten­to reži­sér bude mít ješ­tě v budouc­nu co říct? Po tom­to sním­ku mohu jed­no­znač­ně říct, že štěs­tí v tom bohu­dík výji­meč­ně prs­ty nemě­lo, a tak se už teď může­me těšit na jeho dal­ší sní­mek, jmé­nem Drive. Ten k nám dora­zí sice až za dva roky, ale už teď se ví, že by moh­lo jít o pře­dě­láv­ku hry Driver, a to může být oprav­du zají­ma­vé. Nicméně pojď­me se podí­vat jak dopa­dl jeho sou­čas­ný sní­mek.
Do hlav­ní role obsa­dil hereč­ku Rhona Mitra, kte­rou jste moh­li vidět napří­klad v thrille­ru s Jimmem Carym (23) či v akč­ním sním­ku Odstřelovač. Já si jí tam teda osob­ně nepa­ma­tu­ji, ale to není pod­stat­né. Podstatné je, že pro tuhle roli jako by byla stvo­ře­na, i když bych mís­to ní radě­ji viděl Millu Jovovich. Jedno mají obě dvě spo­leč­né. A to, že to jsou oprav­du tvr­dé dámy, nebo to ale­spoň věro­hod­ně umě­jí zahrát.

Za zmín­ku sto­jí ješ­tě Bob Hoskins ( Paříži, milu­ji tě, Hranice živo­ta), kte­rý zde ale bohu­žel, dostal jen mini­mum pro­sto­ru. O čem, že ten­to sní­mek je? Skotsko zasáh­ne smr­tí­cí epi­de­mie. Britská vlá­da se roz­hod­ne, z důvo­du bez­peč­nos­ti, vybu­do­vat kolem Skotska obří zeď, zabra­ňu­jí­cí dostat se komu­ko­liv ven, ale také dovnitř. Řekněme si na rovi­nu, kdo by dob­ro­vol­ně cho­dil dovnitř.
Protože se jed­ná o zce­la nový virus a šan­ce na nale­ze­ní léku jsou nulo­vé, je roz­hod­nu­to, že toto bez­peč­nos­tí opat­ře­ní zůsta­ne napo­řád. Na vrcho­lu zdi je posta­ven bez­peč­nost­ní sys­tém, kte­rý má za úkol zlik­vi­do­vat coko­liv živé­ho, co se poku­sí dostat ven, zví­řat nevy­jí­ma­je. Jediný, kdo se před karan­té­nou dosta­ne ven, vcel­ku nelo­gic­ky, ( vzít ven něko­ho kdo může být poten­ci­o­nál­ním nosi­čem viru, mi nepři­pa­dá moc reál­né) je hol­čič­ka, jejíž mat­ka jí usa­dí na palu­bu odlé­ta­jí­cí­ho vrtu­l­ní­ku s posled­ní­mi vojá­ky Velké Británie zdr­žu­jí­cí mi se na úze­mí Skotska.

Kvůli té hol­čič­ce vysko­čí jeden z vojá­ků z vrtu­l­ní­ku, pro­to­že jinak už by tam neby­lo mís­to a nechá se dob­ro­vol­ně zabít, což by samo­zřej­mě udě­lal kaž­dý z nás, že? Zajímavý je ješ­tě fakt, že ten­to virus je pře­nos­ný pou­ze z člo­vě­ka na člo­vě­ka, což ve fil­mu tedy přes­ně neza­zní, ale zví­řa­ta i poté co vět­ši­na popu­la­ce ve Skotsku zahy­ne, zůstá­va­jí vese­le dál. Plní ener­gie se pasou na lukách, kde je neob­tě­žu­jí vůbec žád­ní lidé, jen sem tam něko­ho ze zví­řá­tek roz­stří­lí na madě­ru kulo­met a to když jsou tak moc hlou­pá a při­blí­ží se moc blíz­ko ke zdi.
No není to roman­tic­ké. Ehm, no asi ne. Po té co VB ( Velká Británie) tedy odsou­di­la Skotské obča­ny k záhubě, se zby­tek svě­ta distan­co­val od tako­vé­ho jed­ná­ní a VB zavrh­nul. Ale VB to bylo jed­no a žila si svůj život šťast­ně a spo­ko­je­ně, ale ne na věky. O pět­a­dva­cet let poz­dě­ji vidí­me mla­dou bez­o­kou dámu ( malá hol­čič­ka kou­sek před eva­ku­a­cí při­šla od hod­ných vojá­ků při pal­bě do nemoc­ných a vůbec lidí sna­ží­cí se dostat přes zeď o očíč­ko ) ve služ­bách jaké­ho si novo­do­bé­ho Swat tea­mu. Jsme někdo v roce 2035, asi, aby jste mi rozu­mě­li. Rok není pod­stat­ný, zkrát­ka si pama­tuj­te, že jsme v budouc­nos­ti.

Hned na začát­ku tedy uvi­dí­te, že se nejed­ná o žád­nou bar­bie, ale o oprav­du drs­nou ženu, kte­rou by jste asi nechtě­li naštvat, za před­po­kla­du, že by jste nechtě­li zažít nedob­ro­vol­nou kas­t­ra­cí. Takže tahle mla­dá dáma, se dozví­dá, že virus se opět obje­vil a ten­to­krát na úze­mí Velké Británie. Vláda samo­zřej­mě ihned vytvo­ři­la kri­zo­vý plán a to tako­vý, že izo­lu­jí úpl­ně všech­ny, aby se k nim náho­dou nemoh­li dostat a také je naka­zit. Opravdu kla­sic­ký pří­klad vlá­dy, kte­rá mys­lí na obča­ny.
A pro­to­že je kou­sek před vol­ba­mi a prav­dě­po­dob­nost, že vás zno­vu zvo­lí, když nechá­te půl­ku mož­ná i víc svých lidí ve stá­tě pou­mí­rat, je mizi­vá, roz­hod­nou se při­znat, že ve Skotsku sate­lit opět zazna­me­nal něja­ký život a že je dost prav­dě­po­dob­né, že dok­tor, kte­rý tak­též zůstal za zdí, při­šel na něja­ký lék. Pošleme tam tedy něja­ký tým, řek­li si, a když čis­tě náho­dou nara­zí na ten lék, tak nám ale­spoň zbu­dou něja­cí voli­či a život ve VB půjde vese­le dál, sko­ro stej­ně tak jako před­tím. Teda až na to, že bude­me mít o pár mili­o­nu lidi míň, ale to už je detail. No a vele­ním prá­vě tako­vé­ho týmu je pově­ře­na naše sta­rá jed­no­o­ká zná­má.

Ona prak­tic­ky ve fil­mu bude mít i dru­hé oko, ale to bude dost čas­to vyn­dá­vat, a pou­ží­vat ho jako kame­ru. Já chci taky tako­vý oko, říkal jsem si při kou­ká­ní na ten­to film. Vážně by to mělo svo­je výho­dy. Dáte ho napří­klad, i když vím že to je nee­tic­ké do dív­čích sprch na kole­ji a pak hez­ky v pohod­lí své poste­le již jenom bude­te kou­kat na výsled­ky vaše­ho ďábel­ské­ho plá­nu, a při­tom tře­ba ..ehm, no to už je kaž­dé­ho věc co při­tom bude dělat :). Až do této čás­ti, film půso­bí vcel­ku věro­hod­ně. Takovým tím dojmem to se váž­ně může stát. Něco jako 28 dní poté, teda až na ty zom­bí­ky. Druhá polo­vi­na fil­mu už je ale bohu­dík, čis­tě poko­jo­vou zále­ži­tos­tí.
Skupina vojá­ků a vojand, tedy vyjíž­dí za hra­ni­ce zdi, aby se v Glasgow podí­va­li do výzkum­né­ho viro­vé­ho cen­t­ra, zda­li se tam nena­chá­zí již výše zmi­ňo­va­ný lék. Zdá se, že všu­de je více­mé­ně klid, až na něja­kou tu kra­vič­ku, kte­rou po ces­tě malin­ko roz­ma­ší­ru­jí svým obr­ně­ným trans­por­té­rem. Ten by toho dle slov jed­no­ho vojá­ka měl vydr­žet hod­ně. Nicméně brzy se dozví, že kdy­by tam vje­li se ško­dov­kou, vyšlo by je to prak­tic­ky nastej­no, tedy za před­po­kla­du, že by byla ohni­vzdor­ná. Například by mě zají­ma­lo, kte­ré­ho chyt­rá­ka napadlo dát do obr­ně­né­ho trans­por­té­ru, od kte­ré­ho se čeká, že bude čelit kul­kám a samo­zřej­mě i mno­hem sil­něj­ším zbra­ním, oby­čej­né sklo.

Neprůstřelné sklo asi ve VB nezna­jí. A taky k čemu jsou ve pře­du okén­ka, když veš­ke­ré dění před i za vámi moni­to­ru­jí kame­ry, a vše se vám uka­zu­je na moni­to­ru. No to je jed­no, nelo­gič­nos­tí je ve fil­mu opět mno­ho, ale bohu­dík mi sní­mek výraz­ně nezka­zi­li, pro­to­že já se šel bavit, a zába­vu mi ten­to film oprav­du poskyt­nul, přimhouřil-li jsem obě dvě oči a sna­žil se nevní­mat co všech­no je špat­ně. Takže dora­zí do té nemoc­ni­ce a zjis­tí, že tam nejsou sami.
Opravdu někdo pře­žil. Ale nejsou to žád­ní ang­lič­tí džen­tl­me­ni, kte­ří je při­šli pozvat na čaj o páté. Ale tlu­pa bar­ba­rů, kte­rá jako by vypadla z fil­mu o Williamu Wollisovy a záro­veň Šíleného Maxe. Do toho vše­ho hra­je hud­ba, kopí­ru­jí­cí soun­d­track 28 dní poté. Příběh zase je jako z fil­mu Útěk z New Yorku. Hlavní hrdin­ka při­po­mí­ná Millu Jovovich. A vůbec, odka­zů na jiné fil­my tady najde­te, jak kdy­by se jed­na­lo o něja­kou paro­dii.

Čili ban­da bar­ba­rů je chyt­ne a poza­ví­rá, ty šťast­něj­ší si dá k veče­ři. Ano, lidé na tom byli již tak bíd­ně, že z nedo­stat­ku potra­vin zača­li pojí­dat sami sebe. To, že o pár kilo­me­t­rů dál bylo napří­klad stá­do krav, kte­ré by nakr­mi­lo půl­ku Afriky, asi pře­hléd­li. Lidé se zkrát­ka zača­li pojí­dat mezi sebou, pro­to­že všich­ni vidě­li Hanibala Lectera a chtě­li zjis­tit, jest­li je lid­ské maso oprav­du tak chut­né. No a asi je vzhle­dem k tomu, že i z vege­ta­ri­á­nů se sta­li doce­la úspěš­ní, sadis­tič­tí kani­ba­lo­vé. Hlavní hrdin­ka, ale nemá v plá­nu nechat se sežrat ( proč to nevím ) a roz­hod­ne se utéct.
To co nám pak při útě­ku před ban­dou bar­ba­rů uká­že, za to by se nesty­děl žád­ný akč­ní hrdi­na. Tato dív­ka je mož­ná ješ­tě vět­ší zabi­ják než Milla Jovovich v Residen Evilovy. Každopádně, co je pod­stat­né, přes všech­ny ty nega­ti­va co jsem tady vyjme­no­val, je fakt, že na plát­ně se od vstu­pu za zeď prak­tic­ky neu­stá­le něco děje. Střílí se, vyha­zu­jí se věci do vzdu­chu, utí­ká se, zbě­si­le se ujíž­dí na koni i v autech, dočká­te se i rytíř­ských sou­bo­jů a novo­do­bé­ho krá­le Artuše ( mož­ná tro­chu uje­těj­ší­ho, ale sko­ro jako by mu z oka vypa­dl ).

Neustále bude­te kou­kat na plát­no a díky tomu, že se na něm neu­stá­le něco děje, nebu­de mít čas ani chuť řešit, co všech­no je špat­ně. Alespoň do doby, než skon­čí závě­reč­né titul­ky. Já jsem dostal to, co jsem chtěl. Chtěl jsem po prá­ci vypnout mozek a podí­vat se jak zheb­ne pár par­chan­tů, a to mi tenhle film dal. Jestli se vám líbil napří­klad výše zmi­ňo­va­ný Útěk z New Yorku, nebo tře­ba Resident Evil či 28 dní poté, roz­hod­ně nemá­te co řešit. Intelektuálové si ten­to sní­mek moc neu­ži­jí, ale poprav­dě, pro ně není urče­ný. Je pro nás, co máme rádi krev, stří­le­ní, zase krev, nási­lí a spous­tu, spous­tu nelo­gič­nos­tí :).
//
//

Tento sní­mek už zno­va vidět nemu­sím, ale kdy­bych na něj nešel, tak bych toho setsa­kra­ment­sky lito­val. A to samé dopo­ru­ču­ji i vám. Uvolněte se, jdě­te se poba­vit. Jděte na Doomsday a pod­poř­te reži­sé­ra, ať opět nato­čí dal­ší skvě­lé, akč­ní béč­ko. Já se pros­tě chci bavit a dou­fám, že chce­te i vy…

Naše hod­no­ce­ní: 

0

Hodnocení uži­va­te­lů:
Vyberte hod­no­ce­ní

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Průměr: 8 (2x hod­no­ce­no)

Další člán­ky:

Trailer: Soudný den

Vložil Lubomír Hort, 16. Květen 2008 - 14:23


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
  • Pečujte o svůj vztah … dokud se ještě máte rádi15. října 2018 Pečujte o svůj vztah … dokud se ještě máte rádi Běžně pečujeme o své zdraví, chodíme na preventivní prohlídky. V každodenním shonu ale zapomínáme na partnerství, že i o ně musíme pečovat. Stolen Due je psycholog a ředitel dánského […] Posted in Recenze knih
  • Retro Recenze: Žhavé výstřely9. června 2020 Retro Recenze: Žhavé výstřely Na začátku se velitel vojenské letecké základny Block (Kevin Dunn) vydá do prérie, aby přiměl k návratu nejlepšího pilota námořního letectva, Seana Harleye (Charlie Sheen), řečeného Machr, […] Posted in Filmové recenze
  • Matouš Ruml (Ondřej Kalenda (26–44 let) – přítel, později manžel Olgy) - Zoufalé ženy dělají zoufalé věci21. ledna 2018 Matouš Ruml (Ondřej Kalenda (26–44 let) – přítel, později manžel Olgy) - Zoufalé ženy dělají zoufalé věci Při seznámení s vaší filmovou manželkou ve snímku Zoufalé ženy dělají zoufalé věci figuruje vlak a krev. Měl jste z natáčení této scény obavy?  Ani ne, naopak. Těšil jsem se, jak se  to […] Posted in Rozhovory
  • Ema a její kouzelná zoo – Popletený tučňák - kniha27. února 2018 Ema a její kouzelná zoo – Popletený tučňák - kniha Ema Parkerová byla štěstím bez sebe. Právě skončila škola a na celých šest týdnů má prázdniny. Je to o to lepší, protože bydlí v záchranné zoologické zahradě, jejímž majitelem je strýček […] Posted in Recenze knih
  • JOONAS SUOTAMO6. června 2018 JOONAS SUOTAMO JOONAS SUOTAMO (Chewbacca) vyrostl ve městě Matinkylä v Espoo ve Finsku. Jeho rodiče jsou učitelé a má dva bratry. Inspirován svými staršími bratry se Suotamo začal již v útlém věku […] Posted in Profily osob
  • Čarodějnice (2015)17. dubna 2016 Čarodějnice (2015) Byť Čarodějnice není úplně mým šálkem čaje, své kvality má a stěží najdeme konkurenční horor téhož období.Chválím především prostředí, ve kterém se Witch odehrává, kde režisér perfektně […] Posted in Krátké recenze
  • Silo2. července 2023 Silo Totální Nářez a TV událost roku. Už od prvního traileru jsem věděl, že Silo bude má parketa a ikdyž nejde o žádný akční nářez narvaný násilím, tak mne Silo absolutně pohltilo a […] Posted in Krátké recenze
  • Pán času - The Doctor Falls2. července 2017 Pán času - The Doctor Falls Předposlední a poslední díl byly lepší než celá tato série. Jedno z nejlepších finále, které nám zatím seriál nabídl, dojemné, vážné, i humorné. Skutečně jsem byl v poslední čtvrthodince […] Posted in Krátké recenze
  • Komiks 11312. června 2019 Komiks 113 Posted in Komiks
  • Nechte se uchvátit 3D filmem Resident Evil: Odveta21. července 2018 Nechte se uchvátit 3D filmem Resident Evil: Odveta Vele úspěšná herní série Resident Evil zažívá nový boom nejenom díky novému dílu, který je označován za celkově šestý, ale také novému filmu, který režíruje Paul W.S. Anderson. Celý film […] Posted in Filmové recenze

Tento článek napsal redaktor již zaniklého webu PlayAll.cz
Na Kritiky.cz umístěno se svolením majitele webu v době uveřejnění článku.

Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,50269 s | počet dotazů: 259 | paměť: 71995 KB. | 19.04.2024 - 03:21:22