Kritiky.cz > Recenze knih > G. R. R. Martin - Rytíř Sedmí království (2014)

G. R. R. Martin - Rytíř Sedmí království (2014)

1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Předem musím zmí­nit, že kniž­ní ságu Píseň ledu a ohně mám veli­ce rád, zejmé­na pak kvů­li skvě­lé­mu popi­su reál­ně vyhlí­že­jí­cí­ho svě­ta, kde posta­vy ani udá­los­ti zda­le­ka nejsou čer­no­bí­lé. Je tedy logic­ké, že jsem dych­ti­vě sáhl i po této Martinově kni­ze.

Kniha se sklá­dá ze tří rela­tiv­ně dlou­hých poví­dek (nej­ví­ce se mi zamlou­va­la ta s pořa­do­vým čís­lem 2 - Přísežný meč), kte­ré popi­su­jí puto­vá­ní a pří­ho­dy dob­ro­ti­vé­ho hro­motlu­ka sera Dunka Vysokého a jeho pano­še Egga. Jak už bývá u Martina ale zvy­kem, tak Dunk ani Egg (ten zejmé­na) nejsou tím, zač je čte­nář zpr­vu pova­žu­je, pokud tedy povíd­ky už z před­cho­zí doby nezná, že..., a to je prá­vě jeden kame­nů úra­zu. Povídky (byť ne všech­ny ofi­ci­ál­ně) už u nás vyšly a i když je sice urči­tě hez­ké mít je tak­to pohra­ma­dě v jed­nom svaz­ku, pro sku­teč­né hard­co­re fanouš­ky Západozemí to asi žád­né vel­ké pře­kva­pe­ní nebu­de.

Já však hard­co­re fan­da pát­ra­jí­cí na inter­ne­tu po ama­tér­ských pře­kla­dech (nebo čtou­cí sérii v ori­gi­ná­le) nejsem, tak­že mě kni­ha cel­kem bavi­la. Namísto „vel­ké“ série Píseň ledu a ohně, kte­rá se kon­cen­t­ru­je na vel­kou poli­ti­ku Západozemí a jejíž pra­to­go­nis­té jsou z vel­ké čás­ti důle­ži­té poli­tic­ké figu­ry své doby, tak zde je nám pří­běh vyprá­věn z pohle­du sera Dunka, půvo­dem tou­la­vé­ho chlap­ce s Blešího zad­ku, kte­rý se stal rytí­řem snad jen roz­ma­rem osu­du (pokud vůbec...). To je snad z mého hle­dis­ka jedi­né nega­ti­vum kni­hy, ten „kla­sic­ký“ Martinův pohled na situ­a­ci z úhlu růz­ných postav mi zde tro­chu chy­běl.

Fanoušci oce­ní i pří­tom­nost růz­ných drob­ných nará­žek na hlav­ní sérii, je vidět že Martin má svůj svět pro­pra­co­va­ný do nejmen­ších podrob­nos­tí (o seru Dunkovi bylo něko­lik zmí­nek např. v Hostině pro havra­ny). Nezbývá tedy dou­fat, že Martin sebe­re zbyt­ky svých roz­tříš­tě­ných sil a dopí­še v brz­ké době dlou­ho oče­ká­va­né Vichry zimy, protože....zima se blí­ží (win­ter is coming), že? 🙂


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 4,14387 s | počet dotazů: 263 | paměť: 71969 KB. | 18.04.2024 - 06:58:40