Kritiky.cz > Recenze knih > Recenze komiksů > #DP131: DC Love is a Battlefield

#DP131: DC Love is a Battlefield

1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

 Autorem článku je Daniel Palička



Scénář: Různí

Kresba: Různí


Ach ano, Valentýn dělá divy!


Původně měla 14. února na Comics Blogu vyjít pouze jedna tematická recenze, ovšem překonal jsem se, a nakonec jsem napsal ještě jednu. Přece jenom, tento svátek nemám s kým slavit, takže jsem si to chtěl nějak vykompenzovat. A co víc, dnes se budeme věnovat vcelku aktuálnímu komiksu, jenž vyšel před pár dny. Konkrétně se jedná o uzavřený osmdesáti stránkový one-shot “DC Love is a Battlefield”.


Podobně jako “The Joker 80th Anniversary 100-Page Super Spectacular”, i u “DC Love is a Battlefield” platí, že jde o sbírku několika uzavřených povídek od různých kreativních týmů, které tentokrát spojuje téma lásky a milostných vztahů. V hlavní roli sledujeme jedny z nejznámějších párů v rámci DCčkovského univerza, což dává tvůrcům větší škálu možností. 


Každou povídku jsem zhodnotil zvlášť. 


1. Batman a Catwoman: Perfect Matches (Scénář - Christos Gage, Kresba - Xermanico) 

Na úvod jsme si nemohli přát nic lepšího. Příběh, ve kterém se Catwoman a Batman (v přestrojení) vydají na loď plnou pověstných gothamských zlosynů, drží pohromadě zásluhou pomalejšího, leč místy vtipného scénáře, jenž je okořeněn vzájemnými interakcemi titulní dvojice, které k vyznění zápletky pasují. Xermanicova kresba by sice mohla být, co se designu postav, lepší, ocenit však musím panelování a občasné, přesto hravé využití prostředí. Závěr je pak pravou třešničkou na dortu pro všechny batmanovské fanoušky. Gage se svým “Perfect Matches” zkrátka nastavil laťku hodně vysoko.    




2. Wonder Woman a Steve Trevor: Bittersweet (Scénář - Crystal Frasier, Kresba - Juan Gedeon) 

Po vynikajícím startu přichází strmý pád. Povídka o rande Wonder Woman a Steva Trevora, ze kterého se nakonec vyklube souboj se sněžným záporákem, je ukázkou tupé, nicneříkající povídky, kterou se sebezapřením přečtete a poté ji vypustíte z hlavy. Mám pocit, že zde byla snaha o odvyprávění odlehčeného příběhu, jenž vás pobaví. Bohužel, snaha byla marná. Humor je špatný, protagonista je bizarní (bohužel ne v dobrém smyslu slova) a dialogy jsou strašně hloupé. Ani ucházející kresba nic nezachraňuje. Nezbývá nic jiného, než dodat, že “Bittersweet” považuji za kvalitativní dno one-shotu. 



3. Amanda Waller a Perry White: Loose Lips (Scénář - Mark Russell, Kresba - Nik Virella) 

Docela příjemné překvapení, musím říct. Od povídce s Amandou Waller a Perrym Whitem jsem čekal leccos, jen ne zajímavý náhled do duše dvou protichůdných postav, jež jsou v mnoha ohledech diametrálně odlišné. Osobně bych v některých částech zredukoval množství dialogových bublin, protože občas jich bylo příliš mnoho, a pozměnil bych pár pasáží, ale jinak jsem spokojený. Po dočtení jsem byl příjemně překvapený z výsledku. A osobně musím uznat, že finální rozuzlení mi vykouzlilo úsměv na tváři, takže jsem spokojený.



4. Kid Flash a Red Arrow: A Tale of Two Titans (Scénář - Marquis Draper, Kresba - Pop Mhan) 

Titánská jednohubka, která čtenáře zaujme především svým svižným a odlehčeným stylem vyprávění. Interakce mezi hlavními hrdiny fungují, výtvarný styl Popa Mhana svými jemnými linkami krásně doplňuje jednotlivé scény a scénárista Marquis Draper pěkně bilancuje mezi akčními scénami a intimnějšími dialogy mezi hrdiny. Závěrečná pointa pak pěkně završuje příběh, který mě po celou dobu čtení bavil. Nemám si na co stěžovat. Za mě zasloužený palec nahoru. 


5. Harley Quinn a Poison Ivy: The Beginning (Scénář - Tim Seeley, Kresba - Rebekah Isaacs)

Podle mě vrchol celého sešitu. Emocionálně nabitá, vizuálně líbivá a velmi retrospektivní povídka plná referencí nejen na vztah Poison Ivy a Harley Quinn, ale také na pár památných momentů z historie DC univerza. Z každé stránky jde znát, že Seeley si s psaním scénáře dal záležet. A bezpochyby má přehled. Možná právě proto interakce mezi oběma titulními postavami působí uvěřitelně a závěr je koncipovaný tak, aby příjemně překvapil nejednoho čtenáře. Abych se přiznal, posledních několik stránek mi vyrazilo dech. Dovolil bych si tvrdit, že po “Future State: Harley Quinn” (brzy očekávejte recenzi) jsme letos dostali další kvalitní komiks s Harley v hlavní roli, což o kvalitách něco dokazuje.       



6. Hawkman a Hawkwoman: Together Forever (Scénář - Cavan Scott, Kresba - Jose Luis) 

Nadprůměrný akčňák s příměřeným tempem, jenž krásně poukazuje na vztah mezi Hawkmanem a Hawkwoman. Neurazí, ani nenadchne, ve výsledku však potěší, a to především díky skvělé akční stránce, neokoukanému prostředí a dynamice dvou titulních hrdinů.




7. Mister Miracle a Big Barda: Anniversary (Scénář - Regine Sawyer, Kresba - Rob Guillory) 

Příklad výborně napsané humorné povídky. Úderná, svižná, bez infantilního humoru. Dobrá, objektivně mohou být vtipy pro některé čtenáře až moc situační a založené především na akci, udržují si však slušnou kvalitu. Kresba je cartoonová, občas karikaturní, a scénář drží pohromadě. Opět platí, že vyvrcholení bylo skvělé. Pro fanoušky Mistera Miracla a Big Bardy, mezi které hrdě patřím, je to pohodový zážitek. To vám zaručuji.  



8. Nightwing a Starfire: Ex-Position (Scénář - Sina Grace, Kresba: Karl Mostert) 

Řemeslně dobře odvedená práce. Nic víc. Ano, četlo se to příjemně, ale něco tomu chybělo. Tohle je dokonalá ukázka ucházejícího komiksu, který vás nijak zvlášť neohromí, ovšem zabaví vás.



9. Sgt. Rock: Able (Scénář - Pornsak Pichetshote, Kresba - Chris Mooneyham)

Upřímně, nechápu, z jakého důvodu byl válečný příběh o Sgt. Rockovi zařazen do sešitu plném milostných povídek s nejznámějšími páry DCčka. Mohl by mi tento krok někdo vysvětlit? Ano, chápu, na konci nám sice scénárista v nepatrné míře prezentuje myšlenky o lásce a míru, to však nemění nic na celkovém vyznění povídky. Každopádně, i přes naprosto nepochopitelný tah jsem si čtení relativně užil. Válečná tématika byla příjemným zpestřením a děj byl svižný. Za kvalitativní špičku bych “Able” rozhodně označit nemohl, i tak se ovšem jedná o příjemnou vsuvku, a to i přesto, že nepasuje do koncepce. 



10. John Stewart a Fatality: The Heart Wants (Scénář - John Ridley, Kresba - Amancay Nahuelpan)    
V závěrečné povídce “The Heart Wins” se Green Lantern (John Stewart) musí vydat do vesmíru, aby našel svou ztracenou lásku. Děj měl spád, kresba byla skvělá a finální pointa s koncem, nad kterým se každý může zamyslet jinak, perfektně zafungovala. John Ridley zkrátka dokázal napsat skvělou sci-fi povídku.     



Co říct závěrem? One-shot “DC Love is a Battlefield” naplnil, ba dokonce předčil má očekávání. Čekal jsem příjemné milostné povídky, jež mi dokonale zpestří valentýnský svátek. To jsem nakonec z větší části dostal, ovšem kromě toho jsem se dočkal i jednoho silně podprůměrného příběhu a několika opravdu kvalitních kousků. Objektivně se jedná o solidní sbírku povídek, která má šanci zaujmout nejednoho čtenáře. Mohu vřele doporučit. 

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,06781 s | počet dotazů: 267 | paměť: 72168 KB. | 28.03.2024 - 21:31:26