Kritiky.cz > Filmy > Zajímavosti > Zákulisí natáčení A.I. Umělé inteligence: Tajemství tváří bez výrazu

Zákulisí natáčení A.I. Umělé inteligence: Tajemství tváří bez výrazu

Photo © 2001 Warner Bros.
Photo © 2001 Warner Bros.
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Aby Haley Joel Osment při natá­če­ní fil­mu „A.I. Umělá inte­li­gen­ce“ (2001) vypa­dal jako člo­věk, kaž­dý den před natá­če­ním mu byla oho­le­na veš­ke­rá odha­le­ná kůže (obli­čej, paže, ruce atd.), aby zís­kal plas­tič­těj­ší vzhled.

Osment navr­hl reži­sé­ro­vi Stevenu Spielbergovi, aby jeho posta­va (David) nemr­ka­la. Spielberg sou­hla­sil a šel ješ­tě dál a navr­hl, aby žád­ný z andro­i­dů nemr­kal (i když něko­lik z nich mrká).

Stanley Kubrick na pro­jek­tu pra­co­val dvě dese­ti­le­tí před svou smr­tí, ale po ces­tě se roz­ho­dl požá­dat o režii Stevena Spielberga s tím, že je to „bliž­ší jeho cítě­ní“. Oba spo­lu­pra­co­va­li něko­lik let, což vyús­ti­lo v to, že Kubrick před svou smr­tí pře­dal Spielbergovi kom­plet­ní zpra­co­vá­ní pří­bě­hu a spous­tu výtvar­ných kon­cep­cí fil­mu, kte­ré Spielberg pou­žil k napsá­ní vlast­ní­ho scé­ná­ře. Na roz­díl od vše­o­bec­né­ho pře­svěd­če­ní Spielberg tvr­dí, že do pří­bě­hu vne­sl mno­ho tem­něj­ších prv­ků, zatím­co Kubrickův hlav­ní pří­nos spo­čí­val pře­de­vším v jeho „slad­ších“ čás­tech. V roz­ho­vo­ru s fil­mo­vým kri­ti­kem Joem Leydonem v roce 2002 Spielberg uve­dl, že pro­střed­ní část fil­mu, včet­ně Masného jar­mar­ku, byla jeho nápa­dem, zatím­co prv­ních čty­ři­cet minut, med­ví­dek a posled­ních dva­cet minut bylo pře­vza­to pří­mo z Kubrickova pří­bě­hu. Ian Watson, kte­rý napsal původ­ní Kubrickovo zpra­co­vá­ní, potvr­dil, že dokon­ce i tolik kri­ti­zo­va­ný závěr, kte­rý mno­zí pova­žo­va­li za typic­ký Spielbergův doda­tek, byl „přes­ně tím, co (on) napsal pro Stanleyho, a přes­ně tím, co chtěl, věr­ně zfil­mo­va­ným Spielbergem.“

Film se měl původ­ně jme­no­vat „A.I.“, ale po prů­zku­mu se uká­za­lo, že pří­liš mno­ho lidí si mys­lí, že jde o A1. Údajně byl název změ­něn na „A.I. Umělá inte­li­gen­ce“, aby si lidé nemys­le­li, že jde o stea­ko­vou omáč­ku (nevě­řil jsem tomu, ale našel jsem více zdro­jů, kte­ré to potvr­zu­jí). (IMDb)

Všechno nej­lep­ší, Haley Joel Osmente!


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup

Zdroj článku: Cinema Shorthand Society

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,78601 s | počet dotazů: 258 | paměť: 72268 KB. | 18.04.2024 - 20:09:53