Kritiky.cz > Profily osob > Jamie Dornan

Jamie Dornan

1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

James Dornan (* 1. květ­na 1982) je irský herec, model a muzi­kant. Nejvíce se pro­sla­vil role­mi v seri­á­lech Once Upon a Time a The Fall. Získal roli Christiana Greye ve fil­mu Padesát odstí­nů šedi.

Životopis

Jamie se naro­dil a vyros­tl na před­měs­tí Belfastu v Severním Irsku. Má dvě star­ší sest­ry. V 16 letech mu zemře­la mat­ka. Navštěvoval Methodist College v Belfastu, kde hrál rug­by a byl čle­nem dra­ma­tic­ké­ho oddě­le­ní. Poté navště­vo­val Teesside University, ale ško­lu opus­til a odstě­ho­val se do Londýna, kde začal pra­co­vat na své herec­ké kari­é­ře.

Kariéra

V roce 2006 se obje­vil ve fil­mu Marie Antoinette. Jako model pra­co­val pro znač­ky Calvin Klein, Dior, Asquascutum a Armani. V roce 2008 se obje­vil v roli Eda ve fil­mu Beond the Rave. O rok poz­dě­ji se obje­vil v dra­ma­tic­kém fil­mu Shadows in the Sun.

V roce 2011 zís­kal roli Šerifa Grahama v seri­á­lu sta­ni­ce ABC Once Upon a Time. Jeho posta­va byla zabi­ta v epi­zo­dě „The Heart Is a Lonely Hunter“ a poté se vrá­til v epi­zo­dě „A Land Without Magic“ ve fla­shbac­ku.

V roce 2013 zís­kal roli v irském dra­ma­tic­kém seri­á­lu The Fall, ve kte­rém hrál Paula Spectora, séri­o­vé­ho vra­ha tero­ri­zu­jí­cí­ho Belfast. V květ­nu 2013 byla show obno­ve­ná pro dru­hou sérii.

23. říj­na 2013 byl obsa­zen do role Christiana Greye ve fil­mo­vé adap­ta­ci Padesát odstí­nů šedi. Filmová pre­mi­é­ra byla sta­no­ve­ná na 12. úno­ra 2015.

V srpnu 2014 bylo ozná­me­no, že si zahra­je Doktora Allana Pascala v nad­chá­ze­jí­cím fil­mu Miramaxu nazva­ném The 9th Life of Louis Drax.

Osobní život

Během let 2003-05 cho­dil s hereč­kou Keirou Knightley. V roce 2013 si vzal ang­lic­kou hereč­kou a zpě­vač­ku Ameliu Warner. Na kon­ci lis­to­pa­du 2013 se jim naro­di­la hol­čič­ka.


Detaily o článku Jamie Dornan


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře

Články převzaté z české Wikipedie.

Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,05403 s | počet dotazů: 294 | paměť: 71901 KB. | 19.03.2024 - 06:18:38