Kritiky.cz > Filmy > Filmové recenze > Pacific Rim: Povstání (Pacific Rim: Uprising) - Recenze - 60%

Pacific Rim: Povstání (Pacific Rim: Uprising) - Recenze - 60%

Pacific Rim Uprising Gipsy Avenger Japanese Poster
Pacific Rim Uprising Gipsy Avenger Japanese Poster
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Jak bude vypa­dat nové střet­nu­tí hrst­ky lidí boju­jí­cí s obrov­ský­mi pří­še­ra­mi ten­to­krát? Máme před sebou opět mohut­né stře­ty veli­kých roz­mě­rů - doslo­va. Z něja­ké té díry svě­ta (ať už to zní jak­ko­liv) zase vylez­li něja­cí ti Kaiju a je na hrst­ce nedo­sta­teč­ně vytré­no­va­ných ambi­ci­óz­ních bojov­ní­ků, aby se s nimi střet­li. K tomu jim bude samo­zřej­mě k dis­po­zi­ci něko­lik Jaegerů (NE Jágrů, ten je na Kladně; a ani Jägerů, ty si nech­te na osla­vu).

Toto pří­mé pokra­čo­vá­ní prv­ní­ho fil­mu začí­ná hez­kých 10 let po udá­los­tech před­cho­zích. Svět se cítí rela­tiv­ně bez­peč­ně a sou­stře­dí se na obno­vu škod. Stále sice exis­tu­je jed­not­ka PPO - Panpacifické obra­ny, kte­rá Jaegery pou­ží­vá, ale to se má brzy změ­nit. V tom­to svě­tě se sna­ží uplat­nit svůj talent Jake Pentecost (John Boyega), syn slav­né­ho otce, kte­rý v prv­ním stře­tu obě­to­val svůj život. Bohužel se Jake roz­ho­dl nená­sle­do­vat sto­py své­ho otce, a tak se pro­tlou­ká jak to jde a vydě­lá­vá si vše­mož­nou legál­ní i nele­gál­ní čin­nos­tí. Při té se pozná­vá s mla­dič­kou a veli­ce talen­to­va­nou dív­kou Amarou (Cailee Spaeny), kte­rá byla schop­na dát do pro­vo­zu své­ho male­ho Jaegera (NE Jardu oprav­du ne, toho roz­cho­di­la jiná kočič­ka). Oba se dosta­nou do hle­dáč­ku záko­na a nezbý­vá jim nic jiné­ho, než se zapsat do pro­gra­mu Jaeger, kte­rý teď již vede naše zná­má Mako Mori (Rinko Kikuchi). Zde potká­va­jí dal­ší pilo­ty, mezi nimi i Lamberta (Scott Eastwood), kte­rý bude dělat par­ťá­ka Jakeovi, kte­rý již s Jaegery má svo­jí zku­še­nost díky otci. Než však sta­čí dojít k pořád­né­mu výcvi­ku, dojde na nový střet se „sta­rý­mi zná­mý­mi“.
Co si Kaiju na lid­stvo při­pra­vi­li ten­to­krát? Co nové­ho se dozví­me o podiv­né dimen­zi, ve kte­ré Kaiju žijí?

Filmový debut reži­sé­ro­vi (Steven D. DeKnight) asi nezhořk­ne, ale reno­mé na něm taky nepo­sta­ví. Film je tako­vou jed­no­hub­kou, kte­rá nena­dchne a ani neu­ra­zí. Proč?
Kromě Johna Boyegy nikdo dal­ší nedo­sta­ne pří­liš pro­sto­ru. Přitom jsou někte­ré posta­vy a jejich vzá­jem­né vzta­hy zají­ma­vé. Tohle je pros­tě sólov­ka pro hvězdu nových Star Wars. A co víc. Boyega se sna­ží zahrát všech­ny mož­né herec­ké polo­hy, tak­že tu chvil­ku vtip­ně hláš­ku­je, vzá­pě­tí roze­bí­rá vztah s otcem a po hláš­ce „nejsem jako můj otec“ začne moti­vač­ně pro­mlou­vat ke kade­tům. To je na jed­nu roli váž­ně moc.
John Boyega má pod­le mého názo­ru asi tolik cha­risma­tu, kolik má prů­měr­ný čes­ký turis­ta s ponož­ka­mi v san­dá­lech.
Další věcí je samot­ný scé­nář. Ten je kla­sic­ky děra­vý jako Ementál a nemá cenu se nad ním pří­liš poza­sta­vo­vat. Spousta nelo­gic­kých momen­tů kazí cel­ko­vý spí­še vizu­ál­ní záži­tek. Jen jeden hlav­ní zvrat v ději mi udě­lal radost, tak aspoň něco.
Co je pove­de­né, to je prá­vě vizu­ál­ní strán­ka fil­mu. Vše je barev­né, na roz­díl od prv­ní­ho vět­ši­nou ve dne, tak­že pře­hled máme. Dokonce je film vhod­ný i ve 3D, pro­to­že díky pro­por­cím jsou stro­je a Kaiju v boji poma­lí, což tech­no­lo­gii a pře­hled­nos­ti nahrá­vá. Komu tedy neva­dí dát pení­ze za IMAX, tak vře­le dopo­ru­ču­ji.

V mém cel­ko­vém hod­no­ce­ní se tedy odrá­ží něko­lik nega­tiv. Nevyužité mož­nos­ti ve scé­ná­ři ohled­ně samot­ných Kaiju. Další je nevy­u­ži­tý poten­ci­ál postav. Absolutní zamě­ře­ní pou­ze na Boyegu je pod­le mě fatál­ní chy­ba. Hudba taky nějak zvlášť nepře­kva­pí (tady jsem čekal váž­ně víc). Kdyby Pacific Rim byl námět na tvor­bu seri­á­lu, byl bych asi spo­ko­jen, pro­to­že to svůj poten­ci­ál.
Takhle dávám 60% a mrzí mě, že z toho fil­ma­ři nevy­ždí­ma­li víc.


Podívejte se na hodnocení Pacific Rim: Povstání na Kinoboxu.


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup

Odebírat
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Agen Bola Terpercaya

Je to jako když dva smr­du­tý vágu­so­vé sou­lo­ží ve svých vlast­ních chcankách.V pře­da­le­ké Galaxii, už zase? No ano, je tomu už 40 let,ám svo­jí sbír­ku Supermanů a Batmanů na Blu-ray a DVD.ilm The Circle (vznik­lý v kopro­duk­ci USA a Spojených arab­ských emi­rá­tů, nato­če­ný pod­le stej­no­jmen­né knižníPoslední vel­ká fil­mo­vá udá­lost letoš­ní­ho roku. dlou­ho oče­ká­va­ný dru­hý díl nové tri­lo­gie z pře­da­le­ké gala­xie se dostá­vá dneš­ním dnem do čes­kých a slo­ven­ských kin a při­ná­ší dal­ší

Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

1
0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,62224 s | počet dotazů: 283 | paměť: 72021 KB. | 19.03.2024 - 02:32:24