Kritiky.cz > Filmy > Filmové recenze > Otzi, muž z ledu (2017)

Otzi, muž z ledu (2017)

6fb06e1422 105212796 o2
6fb06e1422 105212796 o2
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Slavného Otziho (omlouvám se, že píši bez té diakritiky nad "O", nicméně oficiální český název filmu je skutečně takto) zná asi i člověk u nějž archeologie nemusí nutně patřit mezi ta největší hobby. Však objev zmrzlé (dochovalé!) mrtvoly muže i s veškerým příslušenstvím (batoh, zbraně,...) z doby eneolitu je pravým vědním pokladem. Když navíc za použití moderních technologií a vědeckých postupů dokážeme z obsahu žaludku a pylů zjistit přibližná místa kde se ve dnech před svoji smrtí pohyboval a dokonce způsob jakým byl zabit, tak to nejednomu člověku začne šrotovat fantazií možný příběh tohoto nešťastníka.

Ovšem to je ono úskalí archeologie, i když dokážete shromáždit relativně dost informací, tak vám stejně chybí podstatná část poznatků směřujících k většímu pochopení člověka, jeho mysli, apod. Jméno a skutečná motivace "Otziho" smrti nebude nikdy odhalena. Toto fantastické tajemství a zároveň možnost aspoň zlehka nahlédnout pod pokličku pradávné minulosti vytváří zajímavý koktejl, takže je až s podivem, že se největší celebrita pravěku (ok, možná hned po Lucy) dostala na filmová plátna až teď.

Co diváka ihned udeří do uší silou pravěkého sekeromlatu je ale jazyk, kterým je ve filmu mluveno. Díkybohu to není žádná současná řeč, což by sice bylo velmi srozumitelné, avšak na důvěryhodnosti by to asi moc nepřidalo. Tvůrci se rozhodli pro starou verzi rétštiny, což je časově asi také trochu mimo, ale mimo o trochu méně, než kdyby Otzi a spol. hovořili současnou němčinou. Ve výsledku film tak klade trochu větší požadavky na diváka, který musí zápletku (nijak komplikovanou) pochopit jen z obrazů, čemuž dnešní diváci už tak trochu odvykli. Osobně zastávám ten názor, že film by měl být schopen vyprávět primárně obrazem a že zbytečná doslovnost a vysvětlování slovy je někdy na překážku.

Výsledný obraz pravěku je tak správně syrový a krutý, to se podle mě tvůrcům podařilo vystihnout na jedničku. Nejsem rozhodně odborník na eneolit, ale myslím si, že tady se celkem povedl a pocit, že "takto nějak to mohlo skutečně být" je hodně silný. Film je to výborný, má skvělé akční scény a silné scenérie. Jsem rád, že očekávání do něj vložená režisér Felix Randau dokázal naplnit.

P. S. Někoho může potěšit i malá rolička, kterou tu má Franco Nero :).

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,23364 s | počet dotazů: 264 | paměť: 71871 KB. | 19.03.2024 - 04:06:24