Kritiky.cz > Recenze knih > Recenze komiksů > #DP79: Spider-Man: The Kid Who Collects Spider-Man

#DP79: Spider-Man: The Kid Who Collects Spider-Man

kid who collects spider man 1
kid who collects spider man 1
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Autorem článku je Daniel Palička.


Původně jsem chtěl následující téma rozebrat ve speciálním videu, ale díky technickým komplikacím jsem se nakonec uchýlil k následující alternativě, tedy k článku. Nebude ovšem chybět jedna speciální videoukázka, tak se těšte. Ale to zbytečně předbíhám!


Raději přejdeme k tomu hlavnímu. Dnes je Den dětí, svátek, kdy by měly být děti veselé, užívat si mládí a života a prožít šťastné chvíle s rodiči. Jenomže ne každé dítě má takové štěstí a musí se potýkat se závažnými problémy, ať už jde o zdravotní komplikace, neshody v rodině nebo o šikanu. Tyto děti s nešťastným osudem často vzhlíží k nadlidem se schopnostmi, o kterých samy mohou jen snít.  


Některé děti, o nichž jsme se dočetli v komiksových příbězích ze stáje Marvelu, se mohly tváří v tvář setkat se Spider-Manem, porozprávět s ním a poznat ho více jako osobu. Komiksových příběhů na toto téma bylo odvyprávěno opravdu hodně, ale v následujícím článku se podíváme na jeden, který mezi ostatními výrazně vyčnívá a který je dodnes považován za jeden z nejlepších komiksů, jaké jsme se Spider-Man měli tu čest číst.     


Jde o "The Kid Who Collects Spider-Man" od scénáristy Rogera Sterna, který byl odvyprávěn v sešitě "Amazing Spider-Man 248". Ten poprvé vyšel v první polovině osmdesátých let a dá se s jistotou říct, že i teď má co nabídnout. Spider-Mana nám totiž ukazuje v mnohem osobnější rovině, tedy v takové, v jaké ho milujeme, a Stern nám tím dokonale naznačuje, že to je člověk s osobními problémy, které prožíváme my všichni. 


Číslo 248 nejprve začíná klasickým soubojem Spider-Mana se záporákem Wrecking Ballem. Jde sice o zakončení již rozběhnutého příběhu, ovšem díky první půlce si budete myslet, že vás už nic nepřekvapí. Jenomže pak přijde druhá polovina a vy zjistíte, že jste celou tu dobu žili pouze v iluzi, protože pak přichází to hlavní. 


"The Kid Who Collects Spider-Man" začíná docela nevinně. Ocitáme se v pokoji mladého klučiny Tima Harrisona, který je velkým fanouškem Spider-Mana. Jednoho dne se mu splní jeho životní sen. Setká se se Spider-Manem tváří v tvář a může si s ním povídat, o čem chce, a mohou společně prodiskutovat tisíc různých věcí.   


A jak to pokračuje dál? To se přesvědčte sami v následující videoukázce, kterou jsem speciálně vyrobil pro účely článku.




Po zhlédnutí následující videoukázky se asi ptáte: "A co je na tom tak legendárního? Vždyť to je jenom obyčejný příběh, kdy se mladý kluk setká se svým idolem. Na tom snad je něco výjimečného?" To je na jednu stranu dost dobrý postřeh, ale já na to mám hned dva protiargumenty. 


Prvně bych chtěl podotknout jeden důležitý fakt. "The Kid Who Collects Spider-Man" je z dnešního pohledu výjimečný hlavně proto, že to nebyl jenom prachobyčejný příběh, kde se superhrdina utká s padouchem. A nebyl to ani komiks, který by byl odvyprávěn, ba naopak! 


Celý příběh nám sice je zprostředkován jako klasický příběh, ovšem je prokládaný úryvky z novin. Ty v komiksu plní dost důležitou roli, neboť nám poodhalují střípky minulosti mladého Timothyho. Jak sám scénárista Roger Stern prozradil, tímto stylem vyprávění se inspiroval u Willa Eisnera, který kombinoval klasický styl vyprávění (tj. storytelling) s prózou (čili s obyčejným textem).  


V rámci děje tento prvek funguje na jedničku! Právě díky němu se dozvídáme velmi zajímavé informace. Jedna z nich je velmi důležitá, ale abych vás trochu motivoval k přečtení, nepovím vám, o jakou jde. Pouze napovím, že život mladého Timmyho není tak jednoduchý a jednotvárný, jak se na první pohled může zdát. 


Mým druhým argumentem je, že nikdy předtím jsme neměli tu čest číst v rámci hlavní spidermanovské řady komiks, který je o vztahu mezi hrdinou a mladým klukem. Ano, lidská stránka síťolezce nám sice byla představena již v nejstarších příbězích od Stana Leeho, Gerryho Conwaye a mnoha dalších scénáristů, ale tady byl naplno využit vztah mezi hrdinou, jenž toho má za sebou opravdu hodně, a klukem, který vzhlíží k hrdinům, jakým je on. 


Navíc jsou mezi oběma postavami znát dost velké paralely, které se výborně projevují zejména na scénách, kdy Spider-Man ukazuje mladému Timovi různé triky, povídá mu o své minulosti a předává mu zkušenosti, které se mu mohou hodit. Toto jsou asi jedny z nejlepších momentů celého sešitu. A emotivní závěr to povýšil na úplně jinou úroveň. 


"The Kid Who Collects Spider-Man" je zkrátka výborný příběh se Spider-Manem. V tomto speciálu jste se dozvěděli, proč tomu tak je a proč si myslím, že byste si jej měli přečíst. Vážně nebudete litovat. Jde o něco, co se jen tak nevidí, a na to, že jde o komiks staršího data, si dokáže své fanoušky najít i dnes. 


Je také třeba zmínit, že přesně tento kousek ovlivnil i mnoho dalších scénáristů, kteří se při psaní svých vlastních komiksů se Spider-Manem inspirovali právě v tomto konkrétním díle. A na ty se podíváme někdy příště. Máte se rozhodně na co těšit!

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
  • Marvel na D23: novinky a oznámení12. září 2022 Marvel na D23: novinky a oznámení Včera (10. 9.) se v kalifornském Anaheimu konalo D23 Expo, po San Diego Comic Conu asi největší akce pro filmové nadšence, narozdíl od SDCC zaměřené pouze na Disney. Hlavními byly již […] Posted in Filmové a televizní aktuality
  • Shang-Chi a legenda o deseti prstenech - Recenze - 60 %3. září 2021 Shang-Chi a legenda o deseti prstenech - Recenze - 60 % Do kin přichází druhá "sólovka" letošního roku ze světa Marvelu. A zřejmě bude mít za úkol podobnou malou revoluci, jako Black Panther. Režisér Destin Daniel Cretton nám servíruje film […] Posted in Filmové recenze
  • Loki - Recenze - 90%17. srpna 2021 Loki - Recenze - 90% Pokud jste fanoušky marvelovských filmů a ještě jste neviděli Lokiho nejnovější seriálový počin, měli byste to rychle napravit. Proč? Protože Kevin Feige, ředitel studia Marvel, nám všem […] Posted in TV Recenze
  • The Falcon and the Winter Soldier - Recenze - 65%20. července 2021 The Falcon and the Winter Soldier - Recenze - 65% Studio Marvel nám po sérii WandaVision přináší další kousek ze skládanky 4. fáze MCU. A jak měl na starost předchozí seriál muž dohlížející na spíše ženskou stránku, tak zde má na povel tu […] Posted in TV Recenze
  • Black Widow - Recenze - 70%11. července 2021 Black Widow - Recenze - 70% Konečně máme v kinech pořádnou pecku. Scarlett Johansson se konečně vrací na plátno ve své ikonické roli a navíc v sólofilmu. Black Widow alias Nataša Romanova (anglicky Natasha Romanoff) […] Posted in Filmové recenze
  • WandaVision - Recenze - 75%10. července 2021 WandaVision - Recenze - 75% WandaVision je seriál s dílny Marvel Studia a zároveň touto minisérií načínáme tzv. Fázi 4. Začínáme tak novou ságu hrdinů Marvelu po událostech způsobených Thanosem. Wanda (Elizabeth […] Posted in Recenze, Seriály
  • #139: Ghost Rider: Return of Vengeance27. února 2021 #139: Ghost Rider: Return of Vengeance  Autorem článku je Daniel PaličkaScénář: Howard Mackie  Kresba: Javier Saltares Abychom si od pravidelné nálože recenzí na minisérie z DCčkovské iniciativy Future State […] Posted in Recenze komiksů
  • #2125: Komiksový výběr Spider-Man 19: Ten druhý, 1. část15. června 2020 #2125: Komiksový výběr Spider-Man 19: Ten druhý, 1. část Komiksový výběr Spider-Man 19: Ten druhý, 1. částVydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2020. Původně vyšlo jako čísla 1 a 2 série "Neighborhood Spider-Man", čísla 19 a 20 série […] Posted in Recenze komiksů
  • #2124: Komiksový výběr Spider-Man 18: Poslední vzdor8. června 2020 #2124: Komiksový výběr Spider-Man 18: Poslední vzdor Komiksový výběr Spider-Man 18: Poslední vzdorVydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2020. Původně vyšlo jako čísla 7 až 12 série "Marvel Knights: Spider-Man" v nakladatelství […] Posted in Recenze komiksů
  • #2122: Komiksový výběr Spider-Man 17: Zrození Venoma19. května 2020 #2122: Komiksový výběr Spider-Man 17: Zrození Venoma Komiksový výběr Spider-Man 17: Zrození VenomaVydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2020. Původně vyšlo jako "Web of Spider-Man 1" a čísla 298 až 302 série "Amazing Spider-Man" v […] Posted in Recenze komiksů
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 4,02677 s | počet dotazů: 266 | paměť: 72156 KB. | 28.03.2024 - 10:24:30