Kritiky.cz > Recenze knih > Petr Borkovec: Věci, které ztrácíme

Petr Borkovec: Věci, které ztrácíme

Veci
Veci
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

„Ty jed­nou někde necháš vlast­ní hla­vu! Minule klí­če, vče­ra šála – a teď slu­chát­ka! Na co pro­sím tě mys­líš?“ Leporelo Petra Borkovce je o věcech, kte­ré čas­to ztrá­cí­me. Které zapo­mí­ná­me ve vla­ku, ve ško­le, na plo­tě, v obcho­dě nebo kdo­ví­kde. O věcech, s nimiž se už neshle­dá­me... Někdy ale jo, a to je pak krá­sa! A vůbec: co dělá zapo­me­nu­tý dešt­ník? Najde ho někdo? Jak se mu daří? A ztra­ce­né­mu mobi­lu? Peněžence? Vraťte mi ji, pro­sím! A ty báječ­né ruka­vi­ce, kte­ré všich­ni obdi­vo­va­li? Kdo je teď nosí? A mys­lí­te, že je mož­né v kině zapo­me­nout košík s jaho­da­mi? Je mož­né najít klec s papouš­kem?

Básník, pře­kla­da­tel a povíd­kář Petr Borkovec se v roce 2020 vydal „na dráhu“ auto­ra lepo­re­la. Drobným díl­kem o osm­nác­ti stra­nách s ilu­stra­ce­mi kres­líř­ky Petry Josefíny Stibitzové boří zaži­tý mýtus lepo­re­la jako kni­hy pro děti. Tohle lepo­re­lo potě­ší i dospě­lé. A kdo se v něm díky téma­tu věcí, kte­ré ztrá­cí­me, nena­šel, ten lže!
V Borkovcových ver­ších věci oží­va­jí – čepi­ce šály šep­tem omá­mí a šály šíle­nou lás­kou vzpla­nou k čepi­cím, prs­ten je šťast­ný jako ble­cha, dešt­ní­ku se stýská, zapo­me­nu­tá kud­la se v lese sama hrů­zou tře­se a gumič­ka v lou­ži naří­ká, muší se a sou­ží… Vlastně si žijí svým živo­tem, nehle­dě na člo­vě­ka.
Při čte­ní se bude­te bavit a bude­te mít chuť zavo­lat na tele­fon­ní čís­lo z bás­ně inze­rát o nale­ze­né kle­ci s andul­ka­mi. Autor čte­ná­ře pře­kva­pu­je jak slov­ní­mi obra­ty, tak neob­vyk­lý­mi spo­je­ní­mi, ale i libozvuč­nos­tí. Báseň Šály a čepi­ce hra­ni­čí s jazy­ko­la­mem a zamo­ta­jí vám nejen jazyk, ale i hla­vu.
Pokud máte rádi hra­vé bás­nič­ky, chce­te se poba­vit, ale záro­veň nechat pře­kva­pit, sáh­ně­te po Borkovcově lepo­re­lu. Nebudete zkla­ma­ní.

  • Ilustrace: Petra Josefína Stibitzová
  • Počet stran: 18
  • Rok vydá­ní: 2020, 2023
  • Vydal: Ivana Pecháčková – Meander 2023
  • Hodnocení: 100 %

 


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře

Více info o autorce: http://janaspackovaknihy.webnode.cz/

Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 2,96917 s | počet dotazů: 259 | paměť: 72004 KB. | 19.04.2024 - 12:52:29