Kritiky.cz > Filmy > Filmové recenze > Čertí brko – Recenze – 50%

Čertí brko – Recenze – 50%

certi brko 34
certi brko 34
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...
Centrální peklo se nachá­zí ve stře­du Země, odkud vedou ces­tič­ky do oblast­ních pekel těs­ně pod povr­chem lid­ských měst a ves­nic, kde kou­zel­ná čer­tí brka zapi­su­jí hří­chy tam­ních oby­va­tel. V oblast­ním pekle pod měs­teč­kem Pytlov se ale brk porou­chá a pře­sta­ne zapi­so­vat, a tak Lucifer (Ondřej Vetchý) vyšle z cen­t­rál­ní­ho pek­la čer­ta Bonifáce (Jan Cina), aby čer­tům pod Pytlovem doru­čil brko nové. Jenže neši­kov­ný a nezku­še­ný Bonifác, mís­to toho, aby se stal pořád­ným čer­tem, se hned v prv­ní den své ces­ty nechá okrást o brko i o dal­ší čer­tov­skou magii zálud­ným krej­čím (Jan Budař) a zami­lu­je se do dce­ry hos­pod­ské­ho Markétky (Judit Bárdos).
Čertí brko – Recenze
Zdroj fotek: falcon.cz


Za vzni­kem čes­ké pohád­ky Čertí brkosto­jí mimo jiné reži­sér Marek Najbrt (Mistři, Protektor) a sce­náris­té Robert Geisler a Tomáš Hodan, kte­ří s Markem Najbrtem spo­lu­pra­co­va­li už na seri­á­lu Kancelář Blaník a v návaz­nos­ti na to i na fil­mu Prezident Blaník. Do žán­ru pohád­ky všich­ni tři vstou­pi­li popr­vé, při­tom se ale nedo­ká­za­li zba­vit svých sta­rých zvy­ků, násled­kem čehož Čertí brko nad­mí­ru odpo­ví­dá před­sta­vě o tom, jak by asi moh­la vypa­dat pohád­ka od tvůr­ců Tondy Blaníka – při­nejmen­ším polo­vi­nu záplet­ky totiž tvo­ří výraz­ně akcen­to­va­ná politicky-satirická rovi­na.
Tvůrci při­tom na scé­ná­ři Čertího brkazača­li původ­ně pra­co­vat ješ­tě před zro­dem Kanceláře Blaník, na roz­díl od ní se v něm ale v žád­ném pří­pa­dě nechtě­li vozit po sou­čas­ných kauzách a sna­ži­li se spíš o obec­nou a uni­ver­zál­ně apli­ko­va­tel­nou výpo­věď (tudíž do jaké míry ji vztáh­ne­te na aktu­ál­ní čes­kou poli­tic­kou situ­a­ci, je už na vás). Takže napří­klad v Pytlově vlád­ne rych­tář (Tomáš Jeřábek), kte­rý zfal­šo­val své vítěz­ství ve vol­bách a pří­zeň svých pod­da­ných si kupu­je pivem a uze­ni­na­mi zdar­ma, díky čemuž (a díky lžím a řadě pří­sli­bů) z nich dělá zasle­pe­né a snad­no mani­pu­lo­va­tel­né stá­do, což vede až k tomu, že jeden sed­lák (Marek Daniel) dokon­ce nevá­há naprás­kat svo­ji skep­tic­kou ženu (Jana Plodková) za to, že odmí­tá tan­co­vat pod­le toho, jak moc­nost pís­ká.
Výtka při­tom nesmě­řu­je k tomu, že dět­ská pohád­ka obsa­hu­je takhle mimo­řád­ně zvý­raz­ně­ný poli­tic­ký motiv, nýbrž že nic výraz­něj­ší­ho už de fac­to nena­bí­zí a zasti­ňu­je jím dokon­ce i zby­tek pohád­ko­vé záplet­ky točí­cí se kolem čer­ta Bonifáce, což se daří mimo­cho­dem i díky tomu, že ta záplet­ka je vylo­že­ně sla­bá a šab­lo­no­vi­tá.
Čertí brko – Recenze – 50%

Příběh se totiž dává do pohy­bu tím, že hlav­ní hrdi­na na začát­ku něco zpac­ká (nechá se okrást o kou­zel­né před­mě­ty) a pak se to v prů­bě­hu zbyt­ku fil­mu sna­ží napra­vit, což je ever­gre­en nema­lé­ho počtu čes­kých pohá­dek včet­ně těch z nedáv­né doby (od posled­ních pohá­dek Zdeňka Trošky po Anděla Páně 2) a hlav­ně je to záplet­ka na dvě věci. Pak samo­zřej­mě nesmí chy­bět někdo zlý (v tom­to pří­pa­dě lsti­vý rych­tář a jeho dement­ní poskok a také ješ­tě lsti­věj­ší krej­čí, kte­rý si pomo­cí ukra­de­ných čer­tov­ských kou­zel vyča­ru­je pře­py­cho­vé oble­če­ní a v přestro­je­ní za baro­na pře­vrá­tí měs­teč­ko vzhů­ru noha­ma) a záro­veň něja­ký zra­ni­tel­ný objekt tou­hy, jehož bude potře­ba zachra­ňo­vat (ten­to­krát šen­kýř­ka, kte­rá Bonifáce při jejich prv­ním let­mém setká­ní pova­žu­je za zlo­dě­je a pole­je ho vodou, ale záro­veň se do sebe ve stej­né scé­ně oba osu­do­vě zami­lu­jí – spíš pro­to, že to vyža­do­val scé­nář, než že by to z té jejich inter­ak­ce nějak při­ro­ze­ně vyply­nu­lo).
Ve dru­hé polo­vi­ně fil­mu se pak pří­běh pře­ro­dí v ne vždy zce­la smys­lu­pl­nou a ne moc chytrou sérii honi­ček, rva­ček a léček, při níž jen sem tam vybub­lá na povrch něco nápa­di­té­ho (tře­ba filo­zo­fic­ká deba­ta čer­tů o tom, kam by puto­va­ly jejich duše, pokud by je někdo zabil). Hlavní pro­blém ale stej­ně spo­čí­vá v tom, že ústřed­ní dvo­ji­ce hrdi­nů (Bonifác a Markétka) není moc zají­ma­vá a kupo­di­vu ani sym­pa­tic­ká, kdy on vstu­pu­je do děje jako ňou­ma, co ako­rát způ­so­bu­je pro­blémy, a ona je před­sta­ve­na jako vypo­čí­ta­vá mani­pu­lá­tor­ka, co zišt­ně tahá za nos své nápad­ní­ky. Jan Cina a Judit Bárdos jsou pak limi­to­vá­ni ste­re­o­typ­ní­mi a rela­tiv­ně tuc­to­vý­mi cha­rak­te­ry svých hrdi­nů a ztvár­ňu­jí je se stej­nou tuc­to­vos­tí pou­ze ade­kvát­ně, bez něja­ké při­da­né hod­no­ty navíc.
Čertí brko – Recenze – 50%

V rám­ci herec­kých výko­nů tak sto­jí za zmín­ku spíš před­sta­vi­te­lé ved­lej­ších postav, počí­na­je nedáv­no zesnu­lým Mariánem Geišbergem v jeho posled­ní fil­mo­vé roli okra­jo­vě pří­tom­né­ho hos­pod­ské­ho a kon­če skvě­lým Ondřejem Vetchým, díky němuž má Lucifer sice nebý­va­lé cha­risma, ale kupo­di­vu není ani troš­ku děsi­vý nebo démo­nic­ký a půso­bí spíš jako sym­pa­tic­ký sta­rost­li­vý strý­ček – což mohl být nicmé­ně i tvůr­čí záměr, neb film neob­sa­hu­je ani nic jiné­ho, co by bylo ale­spoň tro­chu stra­ši­del­né. Kupodivu ale obsa­hu­je i poměr­ně málo toho, co by moh­lo být vtip­né, což už je hor­ší.
Dějové a jiné nedo­stat­ky násled­ně ale­spoň čás­teč­ně zápla­tu­je cel­kem sluš­ná fil­mo­vá výpra­va, zahr­nu­jí­cí i pozo­ru­hod­ně vymyš­le­ný kon­cept pek­la, v němž čer­ti plní funk­ce úřed­ní­ků, stra­ši­del­né rohy, kopy­ta a oca­sy mají jen jako slu­žeb­ní uni­for­mu pro zvlášt­ní pří­le­ži­tos­ti a doká­ží být cel­kem zábav­ní i bez tra­dič­ní­ho pitvo­ře­ní (vyjma opi­lec­ké zpí­va­né pasá­že v hos­po­dě, kte­rá je dost hroz­ná). Písničky jsou mimo­cho­dem ve fil­mu jen dvě, o muzi­kál se nejed­ná.
Mladší pub­li­kum se u Čertova brkapřes­to jis­tě poba­ví, dospě­lým divá­kům zas urči­tou dětin­skost a zjed­no­du­še­nost zpes­t­ří hoj­né poli­tic­ké naráž­ky. Celkově ale pohád­ka, byť naštěs­tí neob­sa­hu­je nic vylo­že­ně hloupé­ho a pri­mi­tiv­ní­ho (mož­ná vyjma pře­hna­ně zde­ge­ne­ro­va­né­ho rych­tá­řo­va poboč­ní­ka, jenž mohl být napsán pře­ci jen sofis­ti­ko­va­ně­ji), pří­liš sil­ný záži­tek neza­ne­chá, spíš jen pro­šumí a pou­ze mís­ty zaujme neotře­lou nápa­di­tos­tí, vizu­ál­ně výprav­něj­ší sek­ven­cí nebo zře­tel­ným poli­tic­kým roz­mě­rem, odka­zu­jí­cím na před­cho­zí dílo jejích tvůr­ců.


Podívejte se na hodnocení Čertí brko na Kinoboxu.


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Čertí brko - katastrofa

… jed­ním slo­vem „kata­stro­fa“, a to neví­da­né­ho roz­mě­ru. Vetchému a někte­rým dal­ším se divím, že při­ja­li roli v tako­vém hrů­zostraš­ném poči­nu. Producenti vyho­di­li pení­ze, kte­ré moh­ly poslou­žit potřeb­něj­ším úče­lům, pro­to­že jest­li tuto „pohád­ku“ (sty­děl bych se ten­to počin být auto­rem nazý­vat pohád­kou) bude ješ­tě v budouc­nu něja­ká tele­vi­ze vysí­lat, tak si zadě­lá­vá na krach v tom­to vysí­la­cím čase 🙂 Zde je pří­klad, kdy i veřej­né, sou­kro­mé jsou put­na, pení­ze, jako v tom­to pří­pa­dě, pros­tě pro­le­tě­ly komí­nem!!!! Zdar dal­ší podob­né tvor­bě reži­sé­ra Najbrta. Doufám ale, že bez veřej­ných peněz!!!!!!!!!!!!!!

Jiří

Absolutně debil­ni pohád­ka, nepři­ro­ze­né dia­lo­gy, ubo­hý poli­tic­ký pod­text, odpad tvor­by ČT. Za 65 mili­o­nů.

Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

2
0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,64948 s | počet dotazů: 268 | paměť: 72163 KB. | 19.04.2024 - 08:46:53