Kritiky.cz > Filmy > Filmové recenze > Záhada Silver Lake (Under the Silver Lake) – Recenze – 80%

Záhada Silver Lake (Under the Silver Lake) – Recenze – 80%

188397 HR
188397 HR
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...
Samovi (Andrew Garfield) je přes tři­cet, byd­lí v Los Angeles, a pro­to­že nic moc nedě­lá a prá­ci si neshá­ní, tak nemá na nájem, a tudíž mu hro­zí pří­kaz k vystě­ho­vá­ní. Jednoho dne se sezná­mí s mla­dou pohled­nou sou­sed­kou Sarah (Riley Keough) a strá­ví s ní pří­jem­ný večer. Následujícího dne však dív­ka zmi­zí – její byt je zce­la prázd­ný a její spo­lubyd­lí­cí jsou také pryč. Noc před tím došlo ve měs­tě k explo­zi auto­mo­bi­lu. Je mož­né, že v něm Sarah byla? Sam se roz­hod­ne při­jít tomu na kloub…
Záhada Silver Lake (Under the Silver Lake) – Recenze
Zdroj fotek: filmeurope.cz


Záhadu Silver Lake (Silver Lake je měst­ská část Los Angeles) napsal a nato­čil reži­sér a sce­náris­ta David Robert Mitchell, kte­rý celo­ve­čer­ně debu­to­val v roce 2010, ale v šir­ší zná­most vešel až o čty­ři roky poz­dě­ji svým dru­hým fil­mem, fes­ti­va­lo­vým nezá­vis­lým horo­rem Neutečeš (v němž si mla­dí hlav­ní hrdi­no­vé při sexu pře­dá­va­li namís­to pohlav­ní cho­ro­by pohlav­ní klet­bu), jenž se v jis­tých kru­zích dočkal kul­tov­ní­ho sta­tu­su. Komorní žánro­vou podí­va­nou, točí­cí se kolem jed­no­ho ori­gi­nál­ní­ho děsi­vé­ho nápa­du, však nyní stří­dá mno­hem ambi­ci­óz­něj­ší a roz­mách­lej­ší dílo – kom­plex­ní a hlu­bo­ká sati­ra, berou­cí si na paškál Hollywood, pop­kul­tu­ru, mys­te­ri­óz­ní pří­běhy s detek­tiv­ní­mi záplet­ka­mi, fil­ma­ře, divá­ky i sebe samot­nou.
Základem Záhady Silver Lake je neu­stá­lé boře­ní divác­kých oče­ká­vá­ní ohled­ně děje fil­mu, jehož středo­bo­dem je pát­rá­ní hlav­ní­ho hrdi­ny po prav­dě, a záro­veň neu­tu­cha­jí­cí při­ži­vo­vá­ní těch­to oče­ká­vá­ní množ­stvím pozo­ru­hod­ných stop a pojí­tek, jimiž jsou Sam i divá­ci zasy­pá­vá­ni jen pro­to, aby se nako­nec sko­ro všech­na sta­la nikam neve­dou­cí­mi a zavá­dě­jí­cí­mi sle­pý­mi ulič­ka­mi. Výsledkem je film s hroz­ně zvlášt­ní atmo­sfé­rou plnou surre­a­lis­tic­kých prv­ků, u nichž sice může­te pře­mýš­let nad tím, jak do sebe asi zapad­nou a jakým způ­so­bem pomo­hou hrdi­no­vi na ces­tě k cíli, nicmé­ně na kon­ci se odmě­ny nedo­čká­te – nic do sebe totiž neza­pad­ne, spous­ta ved­lej­ších záple­tek zůsta­ne naschvál nedo­ře­še­ná a závě­reč­ná poin­ta je také straš­li­vě neu­spo­ko­ji­vá. Je to však při­tom nato­lik soudrž­né a kon­zis­tent­ní, že nemů­že být spo­ru o tom, že tohle všech­no je tvůr­čím zámě­rem – Záhada Silver Lake zkrát­ka chce být schvál­ně matou­cí, pod­vrat­ná, neu­spo­ko­ji­vá, iri­tu­jí­cí a frustru­jí­cí. Avšak je v té sna­ze také neho­ráz­ně zábav­ná, pokud tedy na její hru při­stou­pí­te.
Záhada Silver Lake (Under the Silver Lake) – Recenze

V pod­sta­tě jde tedy svým způ­so­bem o expe­ri­men­tál­ní umě­lec­ký film, jenž nutí své­ho hlav­ní­ho hrdi­nu pát­rat po nesmy­sl­ných důka­zech, dekó­do­vat pochyb­né šif­ry a roz­plé­tat sofis­ti­ko­va­ná tajem­ství a láká své divá­ky ke spo­lu­účas­ti nad řeše­ním slo­ži­té záha­dy, ale při­tom jim ve svém prů­bě­hu něko­li­krát doslov­ně vysvět­lu­je, že všech­na sna­ha o pocho­pe­ní je mar­ná, že žád­ná záha­da ve sku­teč­nos­ti nee­xis­tu­je a že hle­dá­ní skry­tých nará­žek tam, kde nejsou, je ztrá­ta času. Celou dobu je hra­vě dvoj­znač­ný a sno­vý a jeho hlav­ní záplet­ka s detek­tiv­ním pát­rá­ním po zmi­ze­lé dív­ce při­po­mí­ná spíš hle­dá­ní pokla­du pod­le pirát­ské mapy nakres­le­né na dět­ském pro­stí­rá­ní. No jo, jen­že co když ten poklad doo­prav­dy exis­tu­je?
Nebylo by féro­vé psát o všech těch bizar­nos­tech, kte­ré Sama pot­ka­jí na jeho pou­ti dláž­dě­né cho­rob­nou posed­los­tí, pro­to­že bys­te byli ochu­ze­ni poma­lu o to nej­lep­ší, a sice o pozvol­ný pro­ces nekon­čí­cí­ho obje­vo­vá­ní dal­ších a dal­ších faleš­ných stop a domně­lých spo­ji­tos­tí, během něhož vaše zma­te­né poci­ty zastu­pu­je pří­mo posta­va Sama, čas­to ztra­ce­né­ho v blu­diš­ti mož­nos­tí, ale nikdy neztrá­ce­jí­cí­ho nadě­ji a moti­va­ci jít dál. Prozradit snad lze jen to, že v Los Angeles řádí jaký­si mas­ko­va­ný vrah, kte­rý po nocích zabí­jí na uli­cích psy, pro­to­že ten je v pří­bě­hu pří­to­men od prv­ní scé­ny. A Sarah psa měla…
Záhada Silver Lake (Under the Silver Lake) – Recenze

Záhada Silver Lake je kro­mě toho celá o pop­kul­tu­ře a obsa­hu­je spous­tu odka­zů na sta­ré fil­my, fil­mo­vé tvůr­ce a hvězdy, na růz­né pís­nič­ky, tele­viz­ní pořa­dy, komiksy, video­hry, časo­pi­sy a mar­ke­tingo­vá loga, což z ní dělá tak tro­chu Ready Player Onepro inte­lek­tu­á­ly. Zároveň ale pop­kul­tu­ru kri­ti­zu­je pro její prázd­no­tu a povrch­nost a nevá­há komen­to­vat, jak moc nás ovliv­ňu­je (hrdi­no­vé se při sexu – v polo­ze na pej­ska, pocho­pi­tel­ně – díva­jí na tele­vi­zi, Sarah pojme­no­va­la své­ho psa Coca-cola…), pří­pad­ně ji pode­zí­rá z kon­spi­ra­cí (v muzi­ce jsou zakó­do­va­né taj­né zprá­vy pro vyvo­le­né) nebo ji napa­dá pro nulo­vou hod­no­tu (umě­lec­ká díla jsou pou­hý­mi sko­řáp­ka­mi něčích ambi­cí), při­čemž tím úto­čí i sama na sebe, pro­to­že i ona je sou­čás­tí pop­kul­tu­ry. Jde o film, jehož bizar­ně zamo­ta­ný děj nelze nijak inter­pre­to­vat, neb se vzpí­rá a vysmí­vá jakým­ko­li poku­sům o výklad, a kte­rý fun­gu­je jako netra­dič­ní pocta Hollywoodu, ale při­tom si z něj záro­veň uta­hu­je, zne­va­žu­je jej spo­lu s hudeb­ním prů­mys­lem jako faleš­né mod­ly a sati­ri­zu­je růz­né holly­wo­od­ské fil­mař­ské postu­py i dějo­vé šab­lo­ny.
Jedním z tako­vých pro­střed­ků sati­ry je tře­ba prá­ce s žen­ský­mi posta­va­mi, jejímž pro­střed­nic­tvím Záhada Silver Lake kri­ti­zu­je sním­ky, v nichž žen­ské hrdin­ky plní roli pou­hých jed­no­roz­měr­ných sexu­ál­ních objek­tů, a to tím způ­so­bem, že dělá to samé, leč nápad­ně to pře­há­ní. Tudíž všech­ny dív­ky a ženy v Samově oko­lí jsou něja­kým způ­so­bem ero­tic­ky vyzý­va­vé (jeho pří­tel­ky­ně ho navště­vu­je v růz­ných pra­cov­ních pře­vle­cích, což jsou sho­dou okol­nos­tí ste­re­o­typ­ní kos­týmy z por­no­gra­fie, jeho postar­ší sou­sed­ka zas cho­dí po bytě nahá), nebo to jsou ale­spoň mla­dé a pohled­né začí­na­jí­cí hereč­ky, zpě­vač­ky nebo model­ky, co děla­jí bokem eskort a růz­ně se hlav­ní­mu hrdi­no­vi pod­bí­ze­jí, pří­pad­ně ale­spoň sty­lo­vě umí­ra­jí v duchu umě­lec­kých foto­gra­fií na obál­ce Playboye. Zároveň je tím zesměš­ňo­ván motiv „osu­do­vé ženy“, typic­ký pro žánr film-noir, na jehož tra­di­ci Záhada Silver Lake vol­ně a své­byt­ně nava­zu­je.
Záhada Silver Lake (Under the Silver Lake) – Recenze

Symptomatická je svým způ­so­bem i zdán­li­vě bez­dů­vod­ně začle­ně­ná scé­na, v níž Sam a jeho kama­rád nadr­že­ně šmí­ru­jí pomo­cí kame­ry na léta­jí­cím dro­nu byt něja­ké ženy, kte­rá se v něm sice nej­pr­ve vysvle­če do spod­ní­ho prádla, ale pak začne bre­čet, což chlap­cům zma­ří jejich potě­chu ze špe­ho­vá­ní, pro­to­že dosta­li něco, co nespl­ni­lo jejich oče­ká­vá­ní. Jejich zkla­má­ní v tu chví­li pře­de­sí­lá, s jaký­mi poci­ty bude divák odchá­zet z kina po skon­če­ní fil­mu. Aniž by věděl, co ho ješ­tě do té doby čeká.
Klidně je tudíž mož­né, že bude­te odchá­zet ze Záhady Silver Lake podob­ně roz­ča­ro­va­ní a neu­spo­ko­je­ní – zejmé­na pokud máte radě­ji fil­my se stan­dard­něj­ším vyvr­cho­le­ním, v němž do sebe všech­no krás­ně zapad­ne, a kte­ré zod­po­ví všech­ny vaše pří­pad­né otáz­ky, a zvlášť u fil­mu, kte­rý trvá víc jak dvě a čtvrt hodi­ny – ačko­li to je přes­ně ten stav, kte­rý ve vás její tvůr­ci prav­dě­po­dob­ně vyvo­lat chtě­li.
Druhou mož­nos­tí je pak opá­jet se pro­myš­le­nos­tí, s jakou byla Záhada Silver Lake od začát­ku budo­va­ná, její pod­vrat­nou rafi­no­va­nos­tí, boha­tou meta-úrovní a schop­nos­tí být i přes všech­no to množ­ství pře­kom­bi­no­va­ných záple­tek a zavá­dě­jí­cích moti­vů (včet­ně ani­mo­va­né vsuv­ky a horo­ro­vých výje­vů) doko­na­le sro­zu­mi­tel­nou (navzdo­ry vše­mu jde o pře­kva­pi­vě divác­kou zále­ži­tost). Navíc je ten film krás­ně nasní­ma­ný, skvě­le reží­ro­va­ný, vel­mi dob­ře zahra­ný, má pad­nou­cí pís­nič­ko­vý soun­d­track i hlu­bo­ký pře­sah se spous­tou myš­le­nek, kte­ré rezo­nu­jí ješ­tě dlou­ho po zhléd­nu­tí, a je nesmír­ně výraz­ný a nepo­dob­ný niče­mu jiné­mu, a při­tom evo­ku­jí­cí mno­hé (od Reality Quentina Dupieuxe přes Alfreda Hitchcocka po Big Lebowskiho). A jest­li si někdo bude­te pouš­tět pozpát­ku křik toho papouš­ka, dej­te mi vědět, co jste se dozvě­dě­li.


Podívejte se na hodnocení Záhada Silver Lake na Kinoboxu.


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,89475 s | počet dotazů: 265 | paměť: 72123 KB. | 19.04.2024 - 04:04:00