Kritiky.cz > Filmy > Filmové recenze > Arctic: Ledové peklo (Arctic) – Recenze – 80%

Arctic: Ledové peklo (Arctic) – Recenze – 80%

ARCTICledovC3A9peklorecenzefilmu
ARCTICledovC3A9peklorecenzefilmu
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...
Kdesi v arktické ledové pustině živoří muž (Mads Mikkelsen), který zde před časem havaroval s letadlem, a pomalu ztrácí naději na záchranu. Každý den loví ryby na vlasec, mapuje své okolí, vyšlapává do sněhu velký nápis SOS, manuálně vysílá nouzový signál, na nějž nikdo neodpovídá, nocuje v nefunkčním vraku letadla a doufá, že ho nenavštíví lední medvědi. Pak se na obloze objeví helikoptéra a spása je téměř na dosah – stroj však také havaruje, jeho pilot zemře a druhá pilotka je zraněná, neschopná pohybu a mluvící cizí řečí. V helikoptéře muž najde mapu a zjistí, že pár dní chůze od nich se nachází výzkumná stanice. Naloží tudíž omezené zásoby a imobilní (a často spící/bezvědomou) ženu na improvizované sáně a vydá se na cestu…
Arctic: Ledové peklo (Arctic) – Recenze
Zdroj fotek: bohemiamp.cz

Islandské dobrodružné drama Arctic: Ledové peklo vypráví o boji o přežití v nehostinných podmínkách daleko od civilizace zpočátku velmi pozvolně, a to když nás nechává nahlédnout do již zažité denní rutiny hlavního hrdiny, který je zjevně chytrý, zručný, umí si s lecčím poradit a je odhodlán přežít za každou cenu. Jakmile se však vydá na pouť s nejistým koncem, zatížen dalším lidským životem, o nějž je potřeba se postarat, stane se snímek podstatně dramatičtějším, přičemž až do posledního záběru prakticky už jen prohlubuje zoufalství a beznaděj situací, do nichž se hrdina během strastiplného putování dostává. To vše za naprostého minima dialogů.

Nesmírně silný a působivý zážitek pak snímek, který natočil a napsal celovečerně debutující brazilský režisér, scenárista a hudebník Joe Penna, zajišťuje zaprvé stoprocentním výkonem vynikajícího Madse Mikkelsena a zadruhé efektivně vystavěným scénářem, jenž dokázal bezútěšné prostředí arktických hor a plání (fyzicky náročné natáčení probíhalo na autentických islandských lokacích) i úsporné rekvizity využít na maximum. Napětí je s přibývajícími minutami soustavně stupňováno a stejně tak se průběžně přitvrzují i podmínky, jimž musí hlavní hrdina se svým nákladem čelit. Díky tomu a díky zručné režii i technickému zpracování (velmi zdařilá kamera) film dokáže upoutat od začátku do konce i navzdory tomu, že jeho nemalou část tvoří prakticky pouze scény s člověkem, který chodí po sněhu a táhne/tlačí sáně.

Arctic: Ledové peklo (Arctic) – Recenze

I tyto sekvence je však snímek schopen pojmout ohromně strhujícím způsobem a vtisknout jim nesmírnou osudovost, přičemž si mnohdy vystačí pouze se skromnými prostředky (třeba se záběry na mapu, v níž si hrdina zvýrazňuje úsek, který už ušel, přičemž je vidět i tu část, kterou mu ještě ujít zbývá), a navíc je pravidelně střídá s dramatičtějšími sekvencemi, které to sněžné putování nebezpečně narušují a komplikují. Nechybí ani morální dilema plynoucí z hrdinova uvažování nad tím, zda by nebylo lepší ponechat zraněnou ženu svému osudu a zvýšit tím šance na vlastní přežití.

Podobných survival filmů o lidské houževnatosti, odhodlání a síle přežít existuje mnoho, Arctic: Ledové pekloje však v tomto žánru jedním z nejlepších, byť formálně i dějově je v podstatě standardní. Jeho příběh je však i přes jistou konvenčnost realizován poutavě od začátku do konce a vyprávěn je konzistentně, i filmařsky jde o film velmi čistý a vyzrálý a Mikkelsen mu herecky vládne zcela suverénně. Některé mírně repetitivní motivy a scény jsou bohatě vykoupeny dramaticky vyhrocenými pasážemi, které téměř nedají vydechnout. Poněkud diskutabilní je tak akorát úroveň schopností a vytrvalosti ukázkově heroického a po všech stránkách kladného a příkladného hlavního hrdiny, kvůli níž se snímek párkrát ocitne na hranici věrohodnosti.




Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,37026 s | počet dotazů: 266 | paměť: 71968 KB. | 19.03.2024 - 09:12:01