Kritiky.cz > Filmy > Filmové recenze > Star Wars: Vzestup Skywalkera | Star Wars: The Rise of Skywalker

Star Wars: Vzestup Skywalkera | Star Wars: The Rise of Skywalker

1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

A je to tady. Třetí trilogie Star Wars dospěla do svého finále. To co se při oznámení zdálo jako sen všech fanoušků, kteří na hvězdných válkách vyrůstali, se postupem čas proměnilo v opatrné očekávání až v částečný fanouškovský nezájem. Tahle značka byla pro mnohé modla, nicméně díky neobratnému zacházení se během několika let tahle trilogie sequelů proměnila v ožehavé téma které rozděluje fanouškovskou základnu. Osmý díl s názvem Poslední z Jediů může právě za velkou část této rozepře a právě na něj se teď pokusí navázat opět J.J. Abrams, který se se svým dalším dílem pokusí napravit škody napáchané osmým dílem a celý tenhle příběh nějak uspokojivě uzavřít. A obávám se, že to jak se mu to povedlo či nepovedlo bude novým předmětem diskuze na nadcházející měsíce.



Rey (Daisy Ridley) se snaží dokončit svůj výcvik aby mohla dostát své role posledního přeživšího z řádu Jedi. Zatímco však dokončuje svůj výcvik a objevuje v sobě novou sílu, zbytek rebelů se snaží získat převahu nad Prvním řádem. Jejich snahy však zhatí neočekávaný návrat bývalého císaře Palpatinea (Ian McDiarmid), který má svůj vlastní plán nejnom s rebelským povstáním ale i samotným prvním řádem...       


Toliko asi k nastínění děje, pokud bych se snažil omězit spoilery na minimum. Rozhodně totiž v tomto bych doporučil se vyhnout jakýmkoliv spoilerům a recenzím, které vyzrazují velkou část toho, co vám film v kině nabídne. Ne, že by ty dějové zvraty stály za to, ale myslím, že by si tuhle závěrečnou tečku měl každý protrpět po svém a v co nejčistším stavu. Pokud se totiž daří Star Wars: Vzestup Skywalkera jedna věc, pak je to dodat téhle sequelové trilogii naprosto perfektně padnoucí tečku, která ještě prohloubí rozepři napříč fanouškovskou základnout téhle značky. Nejedná se sice o tak kontroverzní a rozdílnou záležitost jakou byl Star Wars: Poslední z Jediů, to ovšem v případě deváté epizody o ničem moc nesvědčí.   



Pokud by se totiž dal devátý díl hvězdných válek (pokud tedy počítáme jen hlavní sérii) označit za něco, je to tzv. damage control ve snaze zachránit co jen jde. A ona snaha vrátit sérii po průšvihu zpět na tu správnou kolej je patrná už od úvodních ikonických titulků. J.J. Abrams se s ničím moc nepáře a přikládá pod kotel hned u prvních momentů. A... z toho se film už vlastně až do samotného konce moc nevzpamatuje. Žádnou hloubku totiž od filmu nečekejte. Tempo, který se tahle partie rozjede totiž valí od začátku až do samotného konce a ničemu není věnováno moc prostoru. Takový ten přístup "pojďme to všechno co nejrychleji odfrkat, ať už je to za náma" je tu až příliš patrný a společně se snahou natřískat do tohoto završení příběhu Rey, Finna, Poea a Kylo Rena alespoň trochu smyslu, je to vlastně neustálý boj po dobu celých 142 minut, ze kterého si nejsem úplně jistý, že film vyšel vítězně.


Ať už si totiž myslím o hlavním motivu filmu, kde je odhalena ona hrozba bývalého císaře Palpatinea hned v prvních minutách, cokoliv, faktem je, že to není ani zdaleka jediný příběhový kolaps, který bude fanoušky docela dráždit. Některé zvraty ve filmu totiž způsobí mexickou vlnu pozdviženého obočí v celé sále, zatímco u jiných ty uměle překvapivé momenty by neprošly ani na nácviku besídky v mateřské školce. Celé to vlastně působí hodně podivně, nuceně a křečovitě, což je patrné hlavně v závěru. A ta hodně výrazná inspirace (ehm kopírování ehm) předešlými díly a výrazné čerpání z nekánonického expanded universe (ostatně jako většina věcí pod Disney, kde byly všechny tyhle materiály označeny za nevhodné kánonu a pak se jejich zmrzačená verze dostane v podivném přepracování do kánonu, zkrátka i tady se notně vykrádá horem spodem) tomu roz hodně nepomáhá. 


Vážně jsem chtěl, aby se tahle série postavila na vlastní nohy alespoň se závěrem a přinesla další epické a strhující finále, takové jako kdysi původní trilogie a před čtrnácti lety Epizoda III. To se bohužel neděje. Star Wars: Vzestup Skywalkera je sice v detailech docela fajn a některé momenty vlastně fungují docela dobře a efektivně (hlavně akční sekvence vypadají vlastně hodně dobře a působivě), všechno to ale vyznívá tak trochu naprázdno. Ano, film nabídne trochu humoru, trochu roztomilých postav, které rozčísnou atmosféru tu a tam nějakým one linerem, a také pár poměrně fajn konfrontací se světelným mečem. Ale jsme zase u toho, že i mě jako člověku který na téhle sérii vyrůstal a hltal všechno co se v téhle sérii objevilo, to bylo všechno vlastně až neskutečně volné (použil bych i silnější slovo, nicméně něco se ve mě asi zlomilo). I kdyby totiž osudy těchto hrdinů dále pokračovaly, je mi to asi docela jedno. 



Série, která byla událostí, se díky posledním dvěma dílům proměnila vlastně v docela tuctovou sci-fi pohádku, která se nějakým budováním univerza a vývoji postav příliš nezajímá a místy jde přímo hlavou proti zdi. Ba co více, některé momenty v podstatě dávají za pravdu kritikům, kteří sypali špínu na celou novou trilogii už od začátku. A to že vyjdeme v mnohém fanouškům a budeme tam sypat co jen jde aby se to zalíbilo za každou cenu (místy až tolik, že by se hodilo označení Fan Service: The Movie) rozhodně nenapraví škody, které pácháme a hodláme páchat dál až do samotného závěru. 


Ale co, kouká se na to hezky, je to nenáročné a věřím, že se najde i docela početná skupina diváků, kteří onen sterilizovaný, přímočarý a velice odlehčený přístup bude sedět. Digitálně i výpravou to totiž vypadá vlastně docela fajn (až na asi dvě scény), John Williams k tomu již tradičně pěkně hraje v pozadí a když pominete, že některé momenty jsou jen myšlenkově obrácené sekvence z předešlých dílů, je to vlastně i mnohdy docela působivé. Já každopádně budu asi remcal, ovšem toto bych čekal od jakékoliv jiné značky, od Star Wars bych ale přeci jen čekal více než toto.               



Star Wars: Vzestup Skywalkera není ve výsledku špatný film, pouze docela špatné Star Wars. V rámci necelých dvou a půl hodiny co vám závěrečná epizoda v kině zabere se toho totiž stane docela dost a všechno pěkně bliká a vybuchuje, nicméně nějaké pevnější základy tomu prostě chybí. Díky tomu tak film vyznívá hodně křečovitě, nuceně a vlastně nepříliš zábavně. I když jsem z projekce nedocházel tak rozčarován a zklamán jako v případě Star Wars: Poslední z Jediů, tentokrát mi to bylo daleko více volné, co se vlastně událo, hlavně, že to mám za sebou.


To co jsem si tak ještě před pár lety myslel, že je nemožné, se stalo skutečností. Tahle trilogie ve mě nějakým způsobem zničila touhu vidět nějaké další filmové Star Wars. Alespoň že ten Mandalorian je pořád vlastně docela fajn...      

      

Závěr nové trilogie aneb ještě, že už je to za náma. Abrams se ze všech sil snaží vrátit film zpět na správnou kolej a alespoň v závěru dát fanouškům to, co chtěli, nicméně zapomíná na to vlastně servírovat dobrý film. Star Wars: Vzestup Skywalkera je sice v některých detailech docela fajn a funkční, nicméně ta křečovitost, nucenost a uspěchaná přímočarost filmu hodně ubližuje a ty násilně překvapivé zvraty tomu rozhodně nepomáhají. Pro tuhle trilogii ovšem naprosto odpovídající výsledek. Takže ano, ještě, že už je to za náma. 


Star Wars: Vzestup Skywalkera
(Star Wars: The Rise of Skywalker, Star Wars: Episode IX, Star Wars: Vzostup Skywalkera)
Sci-Fi / Dobrodružný / Akční / Fantasy

USA, 2019, 142 min

Režie: J.J. Abrams
Scénář: J.J. Abrams, Derek Connolly, Chris Terrio, Colin Trevorrow
Kamera: Daniel Mindel
Hudba: John Williams
Hrají: Daisy Ridley, Adam Driver, Oscar Isaac, John Boyega, Lupita Nyong'o, Mark Hamill, Andy Serkis, Keri Russell, Billie Lourd, Domhnall Gleeson, Kelly Marie Tran, Billy Dee Williams, Richard E. Grant, Joonas Suotamo, Anthony Daniels, Naomi Ackie, Dominic Monaghan, Matt Smith, Carrie Fisher (a.z.), Nasser Memarzia
Producenti: Ram Bergman, J.J. Abrams, Kathleen Kennedy
Střih: Kevin Stitt, Maryann Brandon, Stefan Grube
Scénografie: Rick Carter
Kostýmy: Michael Kaplan

Mládeži přístupný

Česko V kinech od: 19.12.2019 Falcon
Slovensko V kinech od: 19.12.2019 Saturn
USA V kinech od: 20.12.2019 Walt Disney US


https://www.csfd.cz/film/334626-star-wars-vzestup-skywalkera/

https://www.imdb.com/title/tt2527338/

http://www.starwars.com/





Podívejte se na hodnocení Star Wars: Vzestup Skywalkera na Kinoboxu.

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře

Student dvouoborového studia Anglická filologie / Filmová věda, dlouholetý fanoušek filmu, hudby a televize. Více o mně na profilu na CSFD.cz : http://www.csfd.cz/uzivatel/135140-sanchezcz/

Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,64141 s | počet dotazů: 279 | paměť: 72074 KB. | 28.03.2024 - 12:27:37