Kritiky.cz > Filmy > Filmové recenze > Terminátor: Temný osud (Terminator: Dark Fate) – Recenze – 60%

Terminátor: Temný osud (Terminator: Dark Fate) – Recenze – 60%

recenzefilmuterminC3A1tortemnC3BDosud
recenzefilmuterminC3A1tortemnC3BDosud
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...
Film Terminátor: Temný osudnavazuje po 22 letech na děj filmu Terminátor 2: Den zúčtování z roku 1991, přičemž zcela ignoruje filmy Terminátor 3: Vzpoura strojů (2003), Terminator Salvation (2009) a Terminator Genisys (2015). Zkrátka jde o nový pokus o pokračování vybudované na zas trochu jiných premisách, přicházející do kin po předchozích dvou podobných pokusech, bohužel nepříliš vydařených.
 
Terminátor: Temný osud (Terminator: Dark Fate) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

Tentokrát snímek sice produkoval a údajně i dohlížel na práci scenáristů sám James Cameron (režisér a scenárista prvních dvou Terminátorů), ale moc to na něm vidět není. Jeho děj se sice drží zavedené šablony (z budoucnosti je vyslán robotický zabiják, aby zneškodnil nějakého člověka, a zároveň z budoucnosti přicestuje i někdo, kdo má toho člověka chránit) a působí příjemně retro, zároveň je ale poměrně dost hloupý, plný nejrůznějších scenáristických berliček a podivností a hlavně působí jako smontovaný horkou jehlou tak, aby jakžtakž pasoval na mytologii prvních dvou filmů a pravidla nového světa, které sám vytváří (a ani jedno mu moc nejde).

Terminátor: Temný osud totiž operuje s tím, že ve druhém díle se sice Sarah Connor podařilo zastavit Skynet, ale ten byl stejně posléze nahrazen nějakou jinou umělou inteligencí, takže jí zlý Terminátor T-800 stejně zabil syna (což jde extrémně proti duchu a smyslu prvních dvou filmů). Sarah od té doby zahořkla a cestuje po světě a likviduje další Terminátory, kteří jsou i nadále posíláni z budoucnosti s cílem někoho zabít.

Tím někým je v tomto případě mexické děvče Dani (kolumbijská herečka Natalia Reyes), jejíž přežití je klíčové pro budoucí existenci lidské rasy, a tudíž po ní jde Terminátor Rev-9 (jehož humanoidní obal se může oddělit od své robotické kostry a operovat samostatně), před nímž ji ochraňují hned dvě další ženy – kromě Sarah (návrat Lindy Hamilton) ještě roboticky vylepšená vojačka z budoucnosti Grace (Mackenzie Davis) – k nimž se ve druhé polovině filmu navíc přidá i hodný T-800 (opět návrat Arnolda Schwarzeneggera).

Terminátor: Temný osud (Terminator: Dark Fate) – Recenze

Potíž je nicméně v tom, že Arnold Schwarzenegger (jehož přítomnost ve filmu se řadí k tomu lepšímu) hraje hodného Terminátora, který byl dřív zlý, leč po zabití jediného člověka (!) se v něm vyvinulo svědomí, stal se hodným, usadil se a nyní je pečujícím manželem a otcem (v lidské rodině, která netuší, že je ve skutečnosti robot). Což je jen jedna z mnoha bizarností v tomto filmu, která působí těžce nevěrohodně a vůbec to nezapadá do toho, co víme o Terminátorech z předchozích Cameronových filmů. Podobně nevěrohodné jsou hlavní ženské postavy, z nichž pouze Linda Hamilton působí jako uvěřitelná ostřílená akční hrdinka (u zbylých dvou slečen se film marně snaží o totéž, leč všechno to střílení a bojování proti nezastavitelnému zabijáckému robotovi v jejich podání moc přirozeně nevypadá).

Kromě toho je příběh filmu Terminátor: Temný osud plný logických lapsů, špatně navazujících dějů i mimořádně nekonzistentních a nedostatečně promyšlených aspektů toho, jakými informacemi postavy ve filmu průběžně disponují a jakým způsobem se přítomnost a budoucnost navzájem ovlivňují (časové paradoxy jsou tentokrát zcela mimo hru a ignorují se).

Terminátor: Temný osud (Terminator: Dark Fate) – Recenze

Ke cti režiséra Tima Millera (Deadpool) nicméně slouží, že film šlape jak v akčních scénách (kterých není kdovíjak mnoho, ale jsou velmi slušné, vtahující a místy i celkem nápadité), tak v dialogových sekvencích, které mají švih, nenudí a jejich občasná tupost se začne ozývat spíš až zpětně, přičemž do té doby ji překrývají snaživé dramatické herecké výkony, zdařilá atmosféra a snaha diváka rozklíčovat, jestli děj filmu dává smysl (nedává). Snímku sluší i nepřístupnost mládeži do patnácti let (krev a vulgarismy), v rámci níž si ale tvůrci mohli dovolit být, co se brutality týče, mnohem ostřejší.

Terminátor: Temný osud je tudíž celkem uspokojivý akční sci-fi film s řadou nostalgických odkazů pro fanoušky, jako důstojný pokračovatel terminátorské ságy však nemá šanci obstát. I tak jde ale navzdory všem výtkám o lepší díl Terminátora než předchozí SalvationGenisys, ačkoli se k nim kvalitativně blíží rozhodně víc než ke svým nedostižným vzorům, z jejichž odkazu se krkolomně snaží čerpat.




Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,32884 s | počet dotazů: 267 | paměť: 71989 KB. | 19.03.2024 - 12:48:23