Kritiky.cz > Filmy > Filmové recenze > Všichni to vědí (Todos lo saben) – Recenze – 60%

Všichni to vědí (Todos lo saben) – Recenze – 60%

VC5A1ichnitovC49BdC3ADrecenzefilmu
VC5A1ichnitovC49BdC3ADrecenzefilmu
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...
Íránský reži­sér Asghar Farhadi, tvůr­ce osca­ro­vých fil­mů KlientRozchod Nadera a Simin, už před lety více­krát expan­do­val na evrop­skou půdu se sním­ky natá­če­ný­mi v kopro­duk­ci s Itálií či Francií. Jeho nej­no­věj­ší počin Všichni to vědíje však již čis­tě evrop­skou zále­ži­tos­tí, a to pře­váž­ně špa­něl­skou – natá­če­nou ve špa­něl­šti­ně a s nej­žá­da­něj­ší­mi špa­něl­ský­mi her­ci v hlav­ních rolích. Asghar Farhadi je záro­veň auto­rem scé­ná­ře, přes­to film Všichni to vědí při­po­mí­ná jeho před­cho­zí írán­skou tvor­bu jen čás­teč­ně.
Všichni to vědí (Todos lo saben) – Recenze
Zdroj fotek: aerofilms.cz


Děj spo­čí­vá v tom, že hlav­ní hrdin­ka Laura (Penélope Cruz) při­lé­tá se svým synem a dospí­va­jí­cí dce­rou z Argentiny na špa­něl­ský ven­kov na svat­bu, kde se po letech setká­vá se zbyt­kem své rodi­ny a s dáv­nou lás­kou Pacem (Javier Bardem), zatím­co její man­žel (Ricardo Darín) zůstal kvů­li prá­ci v Argentině. Během sva­teb­ní­ho večír­ku však dojde ke zmi­ze­ní Lauřiny dce­ry – a nedlou­ho poté se ozvou únos­ci se žádos­tí o výkup­né. Rodina se roz­hod­ne nekon­tak­to­vat poli­cii a radě­ji se spo­leh­nout na Pacova dáv­né­ho kama­rá­da, býva­lé­ho poli­cej­ní­ho vyšet­řo­va­te­le, zatím­co Paco, maji­tel roz­leh­lých vinic, začne dávat dohro­ma­dy pení­ze na zapla­ce­ní výkup­né­ho.
K této patá­lii s úno­sem nicmé­ně dojde až po zhru­ba čty­ři­ce­ti minu­tách, při­čemž do té doby pro­bí­há na plát­ně ako­rát úmor­ně zdlou­ha­vá sek­ven­ce svat­by a násled­ných buja­rých oslav, při nichž se hlav­ní hrdi­no­vé setká­va­jí s nej­růz­něj­ší­mi pří­buz­ný­mi a nezá­vaz­ně s nimi nepří­liš zají­ma­vě hovo­ří o všem mož­ném, na co pak zby­tek fil­mu nava­zu­je jen mini­mál­ně. I přes svou mimo­řád­nou dél­ku však tato úvod­ní pasáž selhá­vá v tom jedi­ném, co měla za úkol, a sice dosta­teč­ně před­sta­vit všech při­bliž­ně pat­náct rele­vant­ních postav, kte­ré násled­ně mají i v poz­děj­ším dění rela­tiv­ně důle­ži­tou roli, a jejich vzá­jem­ných pří­bu­zen­ských vzta­hů (kte­ré vám začnou pořád­ně dochá­zet až v prů­bě­hu dal­ších udá­los­tí).
Všichni to vědí (Todos lo saben) – Recenze

Následná kri­mi­nál­ní záplet­ka při­po­mí­ná svým pro­ve­de­ním něja­kou detek­tiv­ku od Agathy Christie, ako­rát bez detek­ti­va, a slou­ží v pod­sta­tě jako pou­há zámin­ka pro roze­hrá­ní takřka tele­no­ve­lo­vé­ho dra­ma­tu, v němž se řeší pře­de­vším vzta­hy a dáv­né rodin­né křiv­dy. Ve zbyt­ku fil­mu se totiž hrdi­no­vé hlav­ně rýpou ve své minu­los­ti a spíš řeší odkrý­vá­ní růz­ných rodin­ných tajem­ství, než aby se vyšet­řo­val únos a pát­ra­lo se po pacha­te­lích. Laura při­tom hod­ně naří­ká a bre­čí (inten­ziv­ní výkon Penélope Cruz je v tom­to ohle­du mís­ty až na hra­ni­ci dry­áč­nic­ké­ho pře­hrá­vá­ní, jinak je ale samo­zřej­mě skvě­lá), atmo­sfé­ra poma­lu čím dál tím víc houst­ne a prů­běž­ně dochá­zí k růz­ným odha­le­ním a kon­fron­ta­cím, z čehož lze mís­ty jed­no­znač­ně poznat Farhadiho ruko­pis, ako­rát apli­ko­va­ný na jinou kul­tu­ru, než na írán­skou.
Neznalost totož­nos­ti únosců pak do sním­ku sice při­ná­ší urči­té napě­tí a nejis­to­tu, v závě­ru se však přes­to nelze ubrá­nit zkla­má­ní z poně­kud banál­ní­ho vyvr­cho­le­ní, neu­spo­ko­ji­vé­ho jak v rovi­ně kri­mi­nál­ní, zavr­še­né nepře­kva­pi­vě a nein­ten­ziv­ně, tak v rám­ci oněch rodin­ných a vzta­ho­vých odha­le­ní, z nich to nej­vět­ší se dá snad­no a s vel­kým před­sti­hem odhad­nout pře­dem.
Všichni to vědí je nad­prů­měr­ný film, a to hlav­ně díky výteč­ným her­cům a řadě emo­ci­o­nál­ně funkč­ních a dob­ře nato­če­ných scén, ale na pomě­ry schop­nos­tí Asghara Farhadiho, jež pro­ká­zal ve svých star­ších fil­mech, je to pře­ci jen kva­li­ta­tiv­ně o něco niž­ší liga. A roz­hod­ně oče­ká­vej­te spíš dra­ma, než napí­na­vý thriller nebo detek­tiv­ku.


Podívejte se na hodnocení Všichni to vědí na Kinoboxu.


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 4,24998 s | počet dotazů: 267 | paměť: 72073 KB. | 19.04.2024 - 02:08:30