Kritiky.cz > Filmy > Filmové recenze > Nejlepší filmy roku 2020 podle Filmspot.cz

Nejlepší filmy roku 2020 podle Filmspot.cz

BeFunky collage
BeFunky collage
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Z hlediska kinematografie byl rok 2020 dost zvláštní a plný nejistoty. Kina byla v ČR kvůli vládním opatřením otevřená pouze o zhruba dva měsíce déle, než jak dlouho byla zavřená. Zároveň se u nás i ve světě zrušila celá řada filmových festivalů, případně byla jejich nabídka i návštěvní kapacita značně omezena. Spousta plánovaných novinek musela být bohužel posunuta na později o mnoho měsíců a někdy i o rok nebo dokonce na neurčito. Navzdory výraznému úbytku filmů v kinech jich ale bylo letos k vidění i tak relativně dost. Nestandardní situace přinutila kina přesunout část svého programu k dispozici na internet, čímž se vytvořila příležitost pro diváky, jak prázdné sály podpořit. Značné přízně se v důsledku domácího promítání těšily četné streamovací služby. Do online prostoru se vydaly i leckteré festivaly a několik hollywoodských filmů, které patřily k těm s nejčastěji odkládanými datumy uvedení, si své premiéry odbyly též na síti. Nyní jsou však česká kina stále zavřená a nezbývá než doufat, že toto omezení co nejdříve zas padne. 

Následující filmy považuji za to nejlepší, co jsem z nově uvedených filmů v roce 2020 viděl. Jako první zmiňuji zvlášť jeden film roku, po němž následuje deset nejlepších filmů ze standardní distribuce, po nich nejlepších pět filmů mimo standardní distribuci (festivaly, VOD) a nakonec ještě pětice toho nejlepšího z české produkce.

Best of 2020


FILM ROKU

Colectiv (Rumunsko/Lucembursko, rež. Alexander Nanau) – Přesně mířená dokumentární rána na solar, která je už po prvních dvaceti minutách stokrát hustější a výživnější než celá metanolová aféra. Co začíná jako totální průser jedné rumunské nemocnice, končí v absolutní deziluzi o tamním zdravotnictví vůbec, prolezlém prostřednictvím státního aparátu skrz na skrz korupcí, podvody a lhaním. Geniálně realizovaná observace investigativních novinářů, nořících se navzdory anonymním výhružkám do zákulisí pohádky o tom, jak by socialistické zdravotnictví mělo léčit lidi, ale místo toho je zabíjí. Na náladě to nikomu nepřidá, ale o to je důležitější, že takovéto věci vznikají.

 

TOP 10 KINO

Tenet (USA/Velká Británie, rež. Christopher Nolan) – Fascinující, vizionářský a mistrovsky vyprávěný špionážní thriller o tak trochu jiném cestování v čase, časových paradoxech a palindromech. Příběhově v podstatě bondovka o tajných agentech vyslaných do boje proti zákeřnému padouchovi, avšak okořeněná o sci-fi motiv opačného plynutí času. Mohli byste si myslet, že něco takového nejde natočit, nicméně Christopher Nolan to dokázal s naprostou scenáristickou precizností a filmařskou bravurou. Největší a nejsilnější kinozážitek roku, nepodobný čemukoli dalšímu, vyžadující pozornost a soustředěnost a překračující hranice běžné filmové narace (Recenze).

Na nože (USA, rež. Rian Johnson) – Záhadná smrt slavného a bohatého spisovatele, spousta příbuzných a tím pádem i spousta podezřelých a k tomu svérázný sebeironický detektiv. To je základ klasicky vystavěné, nicméně moderně pojaté, vynalézavě vyprávěné, chytré a zábavné detektivky, která si sofistikovaně a s lehkostí pohrává s pravidly žánru. K tomu skvělé herecké obsazení, do posledního puntíku promyšlený děj plný zvratů a fantastická hra s diváckým očekáváním (Recenze).

Chlast (Dánsko, rež. Thomas Vinterberg) – Čtveřice středoškolských učitelů se rozhodne ověřit v praxi vědeckou hypotézu, podle níž by člověk žil mnohem otevřeněji, kreativněji a sebevědoměji, kdyby si konstantně udržoval hladinku půl promile alkoholu v krvi. Cílem však není agitace proti alkoholu, k němuž snímek přistupuje velmi věcně, nýbrž kritický komediálně-dramatický portrét společnosti, v níž je alkohol přítomen prakticky všude, takže se jeho konzumace stala normou. Výsledkem je naléhavá a energická oslava života, která ale nezapomíná ani na utrpení a smutek. Vynikající skloubení uměleckých ambic a diváckého filmu, dánská režijní i herecká první liga (Recenze).

Malé ženy (USA, rež. Greta Gerwig) – Inovativní, živelná a moderní adaptace slavné knihy, pojednávající o čtyřech sestrách, dospívajících během americké občanské války z dívek v ženy. Film se zabývá jak radostmi a strastmi dětství, tak nástrahami dospělosti, a byť vypovídá především o společenském kontextu tehdejší doby, tak díky výrazné emancipační rovině zároveň působí velmi současně a svěže, k čemuž dopomáhá i způsob, jaký je natočen (Recenze).

Corpus Christi (Polsko, rež. Jan Komasa) – Polské drama o mladíkovi z pasťáku, který nenastoupí do dohodnutého zaměstnání v dřevařství a místo toho se v nedaleké vesnici začne vydávat za kněze – a stane se nadějí tamních obyvatel na vyléčení bolesti, která je po nedávné tragédii všechny sužuje. Film o víře, Bohu a rozervané komunitě, kterou svým osobitým přístupem stmelí bývalý trestanec a narkoman, je nesmírně výrazným fyzickým i duchovním zážitkem, jenž stojí na až démonickém výkonu charismatického představitele hlavní role.

Naděje (Norsko/Švédsko, rež. Maria Sødahl) – V realistické a civilní severské vztahové studii je matce šesti dětí ke konci adventu diagnostikována rakovina. Spolu s výrazně starším partnerem se s obavami a se slabou nadějí upíná k rizikové operaci a pobíhá po doktorech během vánočního a novoročního období, které jinak bývá časem svátečního veselí. Snímek ale netlačí na pilu, pracuje s dokonale věrohodnými postavami a díky skvělému scénáři a vynikajícím hercům dokáže nabídnout emocionálně silné okamžiky jak ve vypjatějších, tak ve ztišenějších momentech. Pocity chmur a depresí jsou navíc kompenzovány chvílemi radosti a štěstí, pozitivními událostmi v životě i opětovným stmelením dávno odcizených hlavních hrdinů, jejichž láska nečekaně nabere druhý dech.

Pro Samu (Velká Británie, rež. Waad Al-Khateab, Edward Watts) – Působivá a výrazně autentická dokumentární zpověď, natočená syrskou reportérkou ve městě Aleppo v době, kdy zemí zmítala občanská válka. Ta v něm propojila reportážní záběry pořízené během náletů a pouličních nepokojů s osobními obrazovými materiály a s video-deníčkem natočeným pro její dceru Samu, narozenou v roce 2016, kdy boje v Aleppu vrcholily (Recenze).

Palm Springs (USA, rež. Max Barbakow) – Komedie roku, založená na časové smyčce, v níž nechtěně uvízne dvojice svatebních hostů. K populárnímu schématu o postavách uvězněných v jednom neustále se opakujícím dni však přistupuje s výraznou porcí nápaditosti a osobitosti, díky čemuž je komedií chytrou, pohodovou a romantickou, trochu drsnou, s troškou sci-fi a špetičkou nihilismu (Recenze).

Neviditelný (USA, rež. Leigh Whannell) – Film stavící na práci s dusným napětím, soustavnou nejistotou a momentem překvapení, jenž klasický příběh o vědci, jenž objeví návod na neviditelnost, přetavil do hororového psychologického dramatu o ženě prchající před svým manipulativním a násilnickým manželem. Pevnou rukou režírovaná a překvapivými zvraty překypující žánrová hra tudíž používá motiv neviditelnosti i jako metaforu skrytého tyranského a toxického chování, jemuž se jeho oběti často nedokáží efektivně bránit (Recenze).

1917 (USA/Velká Británie, rež. Sam Mendes) – Válečné drama o cestě dvou vojáků za záchranou jednotky mířící do pasti nepřítele představuje vizuální požitek podpořený zpřítomňováním času a prostoru. Díky dovedně skrytým střihům totiž snímek vypadá, jako by byl natočený v mimořádně dlouhých záběrech. Film tak vyniká dechberoucí technickou realizací, opojnou kamerou a nezapomenutelnými sekvencemi z procházení skrz rozsáhlé zákopy a bitevní pole (Recenze).

 

TOP 5 MIMO KINO

David Attenborough: Život na naší planetě (Velká Británie, rež. Alastair Fothergill, Jonathan Hughes, Keith Scholey) – David Attenborough vypráví o svém životě a na pozadí změn, k nimž došlo na Zemi v posledních desetiletích, přichází s přehledným a jasně srozumitelným apelem na ekologické téma. Snímek tak slouží nejen jako perfektní rekapitulace kariéry tohoto slavného dokumentaristy, ale zároveň i jako důležité poselství o stavu životního prostředí, v němž se ovšem namísto hledání viníků představují konstruktivní návrhy a vize.

Hlídka (Bulharsko/Srbsko, rež. Stephan Ventsislavov) – Komediálně laděné drama o noční šichtě několika policejních hlídek v bulharském hlavním městě. Žánrově bohatá směs propletených historek, které jsou napůl mrazivé a tragické a napůl legrační až anekdotické, skvěle obstojí jako náhled do panoptika rozličných postaviček i jako sociálně-politická společenská kritika.

Moje učitelka chobotnice (Jihoafrická republika, rež. Pippa Ehrlich, James Reed) – Křehký a zcela unikátní dokument o nenadálém přátelství zvědavého hlavonožce a pracovně vyhořelého filmaře, jenž s ním při každodenním potápění strávil většinu jeho života. Originální, emotivní a místy i napínavé propojení světa lidí se světem zvířat, nacházející sjednocující paralely v životech obou protagonistů a nenuceně vybízející k porozumění přírodě ze zcela jiného úhlu pohledu.

První kráva (USA, rež. Kelly Reichardt) – Kulinářský anti-western o dvou mužích, kteří si v dobách osidlování amerického západu začnou vydělávat prodejem smažených koblih. Skvěle režírovaná jemná poetická balada o přátelství, kradení mléka a těžkém životu v krušných podmínkách.

Chicagský tribunál (USA, rež. Aaron Sorkin) – V něčem staromilské a konvenční, avšak zároveň elegantní a živelné drama o věhlasném soudním procesu z roku 1968 s organizátory politického protestu, jenž nechtěně přerostl v hromadnou potyčku s policisty. K tomu vynikající herci, nápadité režijní a scenáristické postupy a sympatický nadhled v kombinaci s důležitými tématy. Na Sorkinův standard jde o film z hlediska kadence dialogů dokonce až překvapivě umírněný, ovšem aniž by přitom ztrácel na tempu a schopnosti vtáhnout do děje.

 

TOP 5 ČESKÉ

Šarlatán (rež. Agnieszka Holland) – Drama o znalci bylin a lidské moči Janu Mikoláškovi, jenž působil od 30. do 50. let minulého století jako léčitel a později byl ve vykonstruovaném procesu odsouzen komunisty, je řemeslně precizním, chytře vystavěným a poctivě natočeným filmem o boji proti bezmoci a o síle osobnosti sužované vnitřními démony, který svědomitě naplňuje kvalitativní parametry současné evropské festivalové produkce. Léčení davů i režimních prominentů, homosexuální romance i následné soudy v čele s rozporuplným hlavním hrdinou, fantasticky ztvárněném otcovsko-synovskou dvojicí Ivan Trojan a Josef Trojan, drží navzdory skokové struktuře plné flashbacků pohromadě díky přehlednému vyprávění a práci s kamerou a se světlem.  Film vyváženě kombinuje historickou skutečnost s fikcí, svému hrdinovi ve zdravé míře lehce fandí, avšak zároveň si od něj udržuje odstup, a neříká vše doslova, ale ani nenechává diváka zbytečně tápat (Recenze).

Princezna zakletá v čase (rež. Petr Kubík) – Jedna z nejlepších porevolučních českých pohádek, v níž je hlavní hrdinkou princezna, která se musí namísto chrabrých princů spolehnout především sama na sebe. A to zrovna při snaze zlomit prokletí časové smyčky, nutící ji prožívat den svých osmnáctých narozenin (vrcholící zkázou celého království) neustále dokola. V základu jde o pohádku tradičně českou, v řadě motivů a žánrových schémat se však snímek podobá spíše současné zahraniční fantasy tvorbě. Po přehlídce fádních a omšelých pohádek posledních let, trpících nezábavným dějem, neživotnými postavami a nesoudržným fikčním světem, jde o velmi příjemnou a vítanou změnu, která je jejich pravým opakem.

Alchymická pec (rež. Adam Ol‘ha, Jan Daňhel) – Dokument o životě, tvorbě, uměleckých vizích a vnitřním světě filmaře Jana Švankmajera, s nímž tvůrci filmu strávili tři roky. Jejich snímek však silně vybočuje z řady standardních oslavných životopisných medailonků známých umělců a osobností – naopak jde o formálně vynalézavou a myšlenkově nevšední dokumentární mozaiku, záměrně stylizovanou tak, aby odrážela poetiku, motivy a vypravěčské i stylistické postupy Švankmajerova díla.

Vlci na hranicích (rež. Martin Páv) – Názorově vyrovnaný, nestranný a diskuzně podnětný dokument se zaobírá oslavovaným návratem vlků do českých pohraničních oblastí, jenž se však stal trnem v očích řady chovatelů a farmářů, jimž tento státem chráněný predátor likviduje bezbrannou zvěř. Ochránci přírody a příznivci mírumilovných řešení se tak dostávají do konfliktu s poškozenými jedinci, volajícími po změně legislativy a kompenzacích za vlčí oběti. Zaznívají přitom pádné argumenty z obou stran, od lidí, kteří k tomu opravdu mají co říct, a film jako takový tím krom nastolení řady otázek na citlivé téma zároveň řekne mnohé i o různorodosti lidských povah.

Králové videa (rež. Lukáš Bulava) – Divácky vděčný dokument o fenoménu českých rychlodabingů videokazet na přelomu 80. a 90. let z pohledu tehdejších video pirátů, dabérů a distributorů. Film působí jako ze srdce udělaný fanouškovský projekt lidí, kteří na ilegálně kopírovaných videokazetách dovezených ze západu zřejmě vyrůstali, což se s kvalitou tehdejších amatérských jednohlasných domácích dabingů sympaticky doplňuje. I z toho důvodu síla snímku netkví v předání jakkoli zásadních informací, ale především v pobavení diváků prostřednictvím nostalgického vzpomínání pamětníků na bizarní historky ze zákulisí a četných ukázek z domácích archivů několika nadšenců.

 

Mnohokrát Vám děkuji za podporu a čtenost a přeji úspěšný, radostný a ve zdraví a pohodě prožitý nový rok, který už snad bude normálnější než ten loňský.


Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
  • VELKÁ KNIHA SPRÁVNÉHO ČECHA31. ledna 2021 VELKÁ KNIHA SPRÁVNÉHO ČECHA Jak již samotný název knihy „Velká kniha správného Čecha“ napovídá, tak by si ji zcela určitě měl přečíst každý vlastenec, anebo ten, co se považuje za správného Čecha od autorů Michala a […] Posted in Recenze knih
  • Na střeše7. února 2019 Na střeše Na střeše je druhým celovečerním filmem v režii Jiřího Mádla. Hlavní role v příběhu stárnoucího, osamělého muže, kterého náhodné události spojí s mladým Vietnamcem na útěku, vytvoří Alois […] Posted in Speciály
  • Milan Mikuláštík: Manažerská psychologie24. září 2015 Milan Mikuláštík: Manažerská psychologie Povýšili vás nebo jste úspěšným řídícím pracovníkem firmy delší dobu, ale chcete na sobě stále pracovat? Nebo jste manažerem, ale zdá se vám, že se motáte v kruhu, byť máte ke své práci ty […] Posted in Recenze knih
  • Černé zrcadlo - Démon 7925. června 2023 Černé zrcadlo - Démon 79 Demon 79 zasahuje stejně jako předešlý díl spíš do fantasy a vlastně mi to vůbec nevadí, hlavně díky retro zasazení celé série. Obyčejná prodavačka posedlá manipulativním démonem […] Posted in Krátké recenze
  • Blade 2 (2002)14. prosince 2011 Blade 2 (2002) Blade je zpátky, ale tentokrát jeho protivníky nebudou obyčejní upíři, nýbrž jejich zmutované verze. Možná i proto si nedobrovolně vezme na pomoc zvláštní upíří komando. Po ztrátě […] Posted in Horory
  • Deadpool - screeny z traileru5. srpna 2015 Deadpool - screeny z traileru Posted in Články
  • Soutěž o DVD Muži v naději11. července 2012 Soutěž o DVD Muži v naději Ve spolupráci s internetovým obchodem www.filmcity.cz  vyhlašujeme soutěž o DVD Muži v naději. Stačí odpovědět správně 2 odpovědi a nejpřesněji tipnout počet odpovědí a můžete vyhrát […] Posted in Soutěže
  • Po zániku Země | After Earth [30%]21. září 2013 Po zániku Země | After Earth [30%] M. Night Shyamalan byl před desíti lety na vrcholu. Vyvolený, Šestý smysl, Znamení a Vesnice, to byly filmy, kterými se tento původem indický režisér etabloval mezi hollywoodskou špičku […] Posted in Filmové recenze
  • Angelika a sultán - Angélique et le sultan (1968)30. srpna 2019 Angelika a sultán - Angélique et le sultan (1968) Snímek Angelika a sultán je posledním filmem z pentalogie o krásné Angelice, natočeným koncem 60. let ve francouzsko-německo-italské koprodukci. V československých kinech se ovšem promítal […] Posted in Speciály
  • Titulky k Station Eleven S01E05 - The Severn City Airport23. ledna 2022 Titulky k Station Eleven S01E05 - The Severn City Airport V tomto díle se podíváme na rodinu Arthura Leander - na jeho přítele, druhou ženu a syna. Letí společně letadlem do Chicaga, ale spolu s dalšími cestujícími uvíznou na letišti v Severn […] Posted in Titulky
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,74991 s | počet dotazů: 268 | paměť: 72109 KB. | 28.03.2024 - 20:37:41