Kritiky.cz > Filmy > Filmové recenze > LEGO® příběh 2 (The Lego Movie 2: The Second Part) – Recenze – 60%

LEGO® příběh 2 (The Lego Movie 2: The Second Part) – Recenze – 60%

LG2 T1 0038
LG2 T1 0038
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...
Animovaný film LEGO® pří­běh 2nava­zu­je přes­ně tam, kde skon­čil před pěti lety prv­ní LEGO® pří­běh – hrdi­no­vé Emmet a Lucy (a dal­ší) zachrá­ni­li, co moh­li, když v tom se jim do měs­ta sne­sou nestvů­ry z pla­ne­ty Duplo. Po sérii bojů násle­du­je titu­lek „o pět let poz­dě­ji“, kdy všich­ni žijí v post-apokalyptickém svě­tě ve sty­lu posled­ní­ho Šíleného Maxe. Pak se zčis­ta­jas­na obje­ví jaká­si mimo­zemš­ťan­ka (už ne z Dupla) s pozvá­ním na svat­bu jakési krá­lov­ny a une­se něko­lik postav (včet­ně Lucy a Batmana) na pla­ne­tu, kde má ta svat­ba pro­běh­nout (načež se dotyč­ná krá­lov­na zakou­ká do Batmana a roz­hod­ne se, že si vez­me jeho). Emmet si tudíž slo­ží vesmír­nou loď a vydá se své přá­te­le zachrá­nit – a po ces­tě se setká s dob­ro­dru­hem a drs­ňá­kem Rexem, kte­rý se roz­hod­ne mu v tom pomoct.
(Takže jest­li jsem to správ­ně pocho­pil, tak ta krá­lov­na orga­ni­zo­va­la svat­bu bez ženi­cha, pak na ni pozva­la náhod­né hos­ty, kte­ré nikdy v živo­tě nevi­dě­la, a ženi­cha si vybra­la až z těch­to hos­tů, kte­ří navíc byli donu­ce­ni se dosta­vit pro­ti své vůli.)
LEGO® příběh 2 (The Lego Movie 2: The Second Part) – Recenze
Zdroj fotek: Vertical Entertainment

Věc se má tak, že prv­ní LEGO® pří­běhbyl neví­da­ným úka­zem, ori­gi­nál­ním, nápa­di­tým a hra­vým fil­mem, kte­rý nejen­že uměl na mno­ha mís­tech nahlas roze­smát, ale v řadě chvil dokon­ce i pře­kva­pit něčím neče­ka­ným, zejmé­na pak v závě­ru, jenž doká­zal celý sní­mek posu­nout ješ­tě o úro­veň výš, dodat mu nový smy­sl a uči­nit z něj rodin­nou nad­ča­so­vou kla­si­ku. Další LEGO® fil­my, kon­krét­ně LEGO® Batman filmLEGO® Ninjago® film, už tolik nepře­kva­po­va­ly a šlo o mno­hem obvyk­lej­ší a stan­dard­něj­ší ani­má­ky, kte­ré ale byly pořád veli­ce výraz­né a vyna­lé­za­vé co do humo­ru i do vizu­ál­ní sty­li­za­ce a pořád se u nich dalo lec­če­mu smát nahlas.
Oproti tomu LEGO® pří­běh 2nejen­že není pře­kva­pi­vý prak­tic­ky v ničem, ale už není ani dost vtip­ný, tak­že vyvo­lá­vá nanej­výš pou­smá­ní (zda­le­ka nej­lep­ší vtip spo­čí­vá v tom, že pokaž­dé, když hrdi­no­vé pro­lé­za­jí něja­kou vět­ra­cí šach­tou, nara­zí tam na Bruce Willise). Nejde jen o to, že celý děj fil­mu je opět něja­ká meta­fo­ra (ten­to­krát o tom, jak si star­ší kluk nechce hrát s Legem spo­lu se svou mlad­ší sestřič­kou), avšak zatím­co v prv­ním LEGO® pří­bě­hujste to zjis­ti­li až na kon­ci v epic­kém zvra­tu, tak v tom­to pokra­čo­vá­ní to víte od samé­ho začát­ku (a ješ­tě je to pro jis­to­tu prů­běž­ně vysvět­lo­vá­no), ale i o to, že vět­ši­nu své­ho humo­ru LEGO® pří­běh 2 de fac­to pou­ze kopí­ru­je od své­ho před­chůd­ce.
LEGO® pří­běh 2 je zkrát­ka dal­ší por­cí téhož, kte­rou ako­rát už nere­ží­ro­va­lo duo Phil Lord a Christopher Miller (ustou­pi­li pou­ze do pozi­ce pro­du­cen­tů a sce­náris­tů), nýbrž Mike Mitchell (Shrek 4 a Trollové, ale také např. Alvin a Chipmunkové 3 či Deuce Bigalow: Dobrej striptér), a výsled­kem je o pozná­ní méně soudrž­ný film a o dost men­ší zába­va, přes­to­že má stej­ně jako jeho před­chůd­ce zbě­si­lé tem­po vyprá­vě­ní a obrov­skou kaden­ci nej­růz­něj­ších vtíp­ků a pop­kul­tur­ních odka­zů, meta-humor i více­ú­rov­ňo­vý pří­běh, ten­to­krát navíc s více než jed­nou časo­vou rovi­nou.
LEGO® příběh 2 (The Lego Movie 2: The Second Part) – Recenze

Výraznější novin­kou je ako­rát pod­stat­ně vět­ší množ­ství pís­ni­ček a pro­lí­ná­ní svě­tů klu­či­čí­ho lega (Batman, dino­sau­ři, super­hr­di­no­vé) s legem hol­či­čím (krá­lov­nin palác, domeč­ky se zahrád­ka­mi, sva­teb­ní aré­na), což ale bohu­žel není pří­liš vyu­ži­to k něja­ké chyt­ré a vtip­né hře se ste­re­o­ty­py a roz­dí­ly v dět­ské fan­ta­zii chlap­ců a dívek (mož­ná s výjim­kou macho-postavy drs­ňá­ka Rexe, kte­rý je tako­vý fra­jer, že mu vesmír­nou loď obslu­hu­jí ocho­če­ní velo­ci­rap­to­ři na ska­te­bo­ar­dech a s lase­ry na zádech). Většina humo­ru je nao­pak smě­řo­vá­na k oby­čej­né infan­ti­li­tě, gro­tes­ko­vé­mu křepče­ní a juchá­ní (humor typu „banán uklouzá­vá sám po vlast­ní slup­ce a hla­si­tě u toho padá ze scho­dů“).
Střet klu­či­čí­ho a hol­či­čí­ho svě­ta je pak ome­zen na nepří­liš zábav­né kom­pro­mi­sy, tak­že tře­ba Batman sice neu­stá­le dekla­mu­je, jak je tem­ný a drs­ný (a kro­mě toho nic jiné­ho vlast­ně nedě­lá), ale je při­tom posy­pán lesk­lý­mi fli­t­ry a navle­čen do queer kos­tým­ku, kte­rý by se jis­tě vyjí­mal v šat­ní­ku Eltona Johna nebo ješ­tě lépe Valentina Liberaceho.
Vtipy a naráž­ky urče­né dospě­lé­mu pub­li­ku jsou pro děti vždy nepo­cho­pi­tel­né, což posta­vy sem tam reflek­tu­jí a násled­ně otrav­ně komen­tu­jí (tak­že když se udě­lá naráž­ka tře­ba na Návrat do budouc­nos­ti, tak se musí expli­cit­ně vysvět­lit, že se to týká fil­mu urče­né­ho pro star­ší divá­ky). Menším dětem, jimž je urče­na vět­ši­na humo­ru, bude zas dost mož­ná činit potí­že vní­mat děj vzhle­dem k úrov­ni jeho slo­ži­tos­ti i kom­plex­nos­ti ve smys­lu meta­fo­ric­ké­ho pro­vá­zá­ní s rea­li­tou (v čemž film naštěs­tí zůstal hra­vý a vyna­lé­za­vý v dosta­teč­né míře).
LEGO® příběh 2 (The Lego Movie 2: The Second Part) – Recenze

V kaž­dém pří­pa­dě je LEGO® pří­běh 2 opět film hýří­cí nápa­dy, barva­mi a akcí, ani­mo­va­ný je skvě­le a jeho posel­ství o tom, že sou­ro­zen­ci (a lidé obec­ně, bez ohle­du na vzá­jem­né odliš­nos­ti) by spo­lu měli vychá­zet v dob­rém, je do něj doved­ně a sofis­ti­ko­va­ně imple­men­to­vá­no, díky čemuž jako rodin­ný film plní svou funk­ci a děti z něj budou roz­hod­ně nad­še­né (ako­rát dospě­lí budou muset urči­té pasá­že tro­chu pře­tr­pět).
Pravděpodobně by mi to celé při­pa­da­lo o tro­chu zábav­něj­ší a sty­lo­věj­ší, kdy­bych film viděl v ori­gi­nál­ním zně­ní, pro­to­že dabing, přes­to­že pře­klad je vyda­ře­ný (včet­ně pís­ni­ček), doplá­cí na to, že leckte­ré hláš­ky, zpěv a sna­ha znít hus­tě a cool vyzní­va­jí v čes­kém podá­ní poně­kud kře­čo­vi­tě, což výsled­né­mu dojmu roz­hod­ně nepři­dá­vá.


Podívejte se na hodnocení LEGO® příběh na Kinoboxu.


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 4,11234 s | počet dotazů: 263 | paměť: 72105 KB. | 19.04.2024 - 01:57:40